Donar verliest van arbitrage en Leiden, dat de bekerfinale tegen Zwolle speelt

Donar verliest van arbitrage en Leiden, dat de bekerfinale tegen Zwolle speeltProfimedia
Landstede Hammers uit Zwolle en ZZ Leiden spelen de finale van het bekertoernooi. Landstede had in de heenwedstrijd bij Z&Z Feyenoord al een voorsprong van 15 punten opgebouwd en daarmee was de wedstrijd van zondag eigenlijk een formaliteit. De ploeg uit de hoofdstad van Overijssel hield de Rotterdammers op 69-69 en dat was ruim voldoende. Een stuk spannender was het in Leiden. In Martiniplaza werd het eerder 68-63. Donar reisde dus met een voorsprong van vijf punten af naar Zuid-Holland.

De eerste helft verliep verhit, maar ook stroperig. De mannen in oranje floten voor ieder wissewasje en vooral van die bij de bezoekers, die daardoor in beide kwarten snel in foutenlast kwamen. Donar nam in eerste instantie een flinke voorsprong, maar mede aan de hand van oud-international Worthy de Jong knokte Leiden zich terug in de wedstrijd. Hij nam na afloop van vorig seizoen nog met alle egards afscheid, maar werd weer opgetrommeld door de ploeg uit Zuid-Holland.

Foutenlast

Bij Donar nam de frustratie over de arbitrage tijdens het tweede kwart steeds meer toe. Coach Andrej Štimac hield zich eigenlijk de hele eerste helft prima in, maar kreeg toch een technische fout tegen. Bij rust had Leiden de achterstand van vijf punten al ruim overbrugd en was het uitgelopen naar 45-36. Dat was mede dankzij het grote aantal vrije worpen die de thuisploeg prima raak schoot. Donar had daar, net als in eerdere wedstrijden, meer moeite mee. Bovendien leed point guard Andrej Magdevski regelmatig balverlies.

In het derde kwart was het Leiden dat in foutenlast kwam, waardoor Donar weer wat van de achterstand kon goedmaken. Het lukte De Jong in deze fase minder zijn stempel op het aanvalsspel van Leiden te drukken en de tien punten van de thuisploeg waren dan ook mager te noemen. Met nog negen minuten te spelen stond het 57-53. Met de vijf punten voorsprong meegenomen uit Groningen was het daarmee bijzonder spannend in de Vijf Meihal. Deion Hammond was goed voor drie plus één en er waren weer vrije worpen waardoor een minuut later de thuisploeg opeens met 62-53 voorstond. Voor Donar dus zaak weer terug te komen.

Beroerde arbitrage

Dat lukte. Met nog 2.50 te gaan stond het 66-61. Het gat was dus precies vijf punten en over twee wedstrijden stonden Leiden en Donar precies gelijk. De scores vielen daarna echter bij de thuisploeg, terwijl Donar het netje even niet kon vinden. De 74-61 stand met nog 46 tikken op de klok was voor de Groningers niet meer te overbruggen. Donar verloor uiteindelijk van zichzelf en het vol passie spelende Leiden, maar de beroerde arbitrage hielp zeker niet mee. Eindstand in Leiden: 76-63.

De winnaar van de bekerfinale mag Europees basketbal spelen. Die wedstrijd vindt plaats op 12 maart. Een loting heeft uitgewezen dat de finale in Zwolle wordt gespeeld.