Euro 2024 Team van Achtste Finales: Spaans middenveld domineert, Malen in de spits

Rodri was als altijd belangrijk op het middenveld
Rodri was als altijd belangrijk op het middenveldAFP
De eerste knock-outronde van Euro 2024 zit erop en we weten welke acht teams in de kwartfinales staan, maar welke individuele spelers presteerden het best in achtste finales?

We zagen veel van de favorieten doorgaan, maar ook een paar outsiders in Zwitserland en Turkije, met verschillende topprestaties in de acht wedstrijden.

De nominaties zijn uitsluitend gebaseerd op het Flashscore spelerwaarderingssysteem, dat is gebaseerd op verschillende statistieken waar je hier meer over kunt lezen.

Het Team van de Achtste Finales
Het Team van de Achtste FinalesFlashscore

Diogo Costa (Portugal) 8,3

Portugal versloeg Slovenië op strafschoppen nadat 90 minuten reguliere en 30 minuten extra tijd geen doelpunt opleverden. Doelman Diogo Costa was de held van de avond, hij redde alle drie de Sloveense penalty's in de shootout. Hij liet ook de rest van de wedstrijd een solide optreden zien met twee reddingen op beide doelpogingen van Slovenië.

Joao Cancelo (Portugal) 8,7

Joao Cancelo speelde bijna de hele wedstrijd tegen Slovenië en was onvermoeibaar aan de rechterkant van de verdediging, waar hij vijf keer opruimde, en vier tackles en een onderschepping had. Hij had ook een solide impact in de aanval met vijf voorzetten en zes dribbels, wat bijdroeg aan de algemene dominantie van Portugal tijdens de wedstrijd.

Cancelo was overal aan de rechterkant van het veld
Cancelo was overal aan de rechterkant van het veldFlashscore

Nico Schlotterbeck (Duitsland) 8,2

Nico Schlotterbeck gaf een assist in de 2-0 zege van Duitsland op Denemarken. Hij gaf een uitstekende pass vanaf eigen helft en stuurde Jamal Musiala op doel af om te scoren. De verdediger speelde ook een rol in de tweede keer dat Duitsland de nul wist te houden van het toernooi. Hij ruimde zes keer op en had twee onderscheppingen en een tackle - een goede prestatie in zijn eerste wedstrijd op Euro 2024.

Merih Demiral (Turkije) 9,6

Turkije had een held nodig in het lastige duel met Oostenrijk en verdediger Merih Demiral zorgde met twee doelpunten voor de 2-1 overwinning tegen een lastige tegenstander. De Oostenrijkers hadden de indrukwekkende overwinning op Nederland achter de rug en ze waren een van de best presterende teams op het toernooi. Zijn rating van 9,6 is de beste van alle spelers in de knock-outfase tot nu toe.

Speler van de ronde
Speler van de rondeFlashscore / AFP

Nuno Mendes (Portugal) 8,9

Nuno Mendes, een andere Portugese full-back, was net zo effectief als zijn tegenhanger Cancelo en kreeg een 8,9 - de hoogste beoordeling van alle spelers in de wedstrijd tegen Slovenië. Mendes speelde de volle 120 minuten en had een grote invloed op het aanvalsspel van Portugal, met 131 aanrakingen en één belangrijke pass. Hij was ook betrouwbaar als er een beroep op hem werd gedaan in de verdediging en hielp zijn ploeg aan hun tweede clean sheet op Euro 2024.

Pedri (Spanje) 8,3

Pedri is de eerste van een trio Spaanse centrale middenvelders die schitterde in hun 4-1 overwinning tegen underdog Georgië. Na aanvankelijk vroeg in de wedstrijd op achterstand te zijn gekomen, domineerden de Spanjaarden de wedstrijd, wat vooral te danken was aan drie topprestaties op het middenveld. Ondanks dat hij maar 52 minuten speelde, gaf de spelmaker van Barcelona vier belangrijke passes en was hij een essentieel onderdeel van de controle die Spanje over de wedstrijd had.

Rodri (Spanje) 8,5

Zoals altijd was Rodri er als de kippen bij als zijn team een doelpunt nodig had. De middenvelder zorgde voor de gelijkmaker voor Spanje tegen het einde van de eerste helft. Hij ontving de bal aan de rand van het strafschopgebied en schoot hard raak in de benedenhoek. Hij speelde zoals verwacht ook zijn gebruikelijke rol op het middenveld, had 119 aanrakingen en gaf 109 passes in 90 minuten.

Rodri strooide links en rechts met passes
Rodri strooide links en rechts met passesFlashscore

Fabian Ruiz (Spanje) 8,9

De positieve verrassing op het middenveld van Spanje tot nu toe is Fabian Ruiz, die opnieuw de beste speler was in de overwinning tegen Georgië. Ruiz leverde een doelpunt en een assist, eerst na een voorzet die hij bij de achterste paal binnenkopte en daarna met een heerlijke bal die Nico Williams kon aannemen en converteren. Ruiz is tot nu toe een van de helden van Euro 2024 en was weer een man van de wedstrijd met een 8,9.

Ruben Vargas (Zwitserland) 8,4

Zwitserland boekte een denderende 2-0 zege op regerend kampioen Italië en kondigde zichzelf aan als serieuze kanshebber na hun tegenstanders volledig te hebben gedomineerd. Ruben Vargas stond centraal in het indrukwekkende optreden. Eerst bracht hij Remo Freuler in stelling met een slimme voorzet en daarna scoorde hij zelf met een fantastische krul langs Gianluigi Donnarumma. De aanvaller maakt deel uit van een zeer gevaarlijke Zwitserse aanval en zou wel eens iemand kunnen zijn om in de gaten te houden in hun resterende wedstrijden op Euro 2024.

Vargas tegen Italië
Vargas tegen ItaliëFlashscore

Donyell Malen (Nederland) 9,4

Donyell Malen kwam van de bank en scoorde twee keer voor Oranje in de 3-0 overwinning op Roemenië. De aanvaller werd ingebracht aan het begin van de tweede helft en maakte twee doelpunten in de laatste 10 minuten van de wedstrijd om de progressie voor Nederland te bezegelen. Vooral zijn tweede treffer viel op, hij pikte de bal op en stak de gehele Roemeense helft over voordat hij naar binnen kwam en een prachtig schot in de linkerhoek plaatste.

Nico Williams (Spanje) 8,4

Onze selectie wordt gecompleteerd door een andere speler van Spanje, Nico Williams, die een doelpunt en assist voor zijn rekening nam in de 4-1 overwinning op Georgië. Hij zette eerst Rodri's gelijkmaker op, werkte zich daarna een weg naar het strafschopgebied na een geweldige pass van Ruiz en schoot later in de wedstrijd in de bovenhoek. Williams had ook een behoorlijke creatieve impact buiten zijn assist en gaf vier belangrijke passes, waarmee hij bleef laten zien waarom hij tot nu toe een van de beste spelers van Euro 2024 is.