FC Groningen verliest in Heerenveen terwijl supporters protesteren buiten stadionProfimedia
FC Groningen heeft de malaise niet kunnen stoppen in de 'Derby van het Noorden'. De club was in het Abe Lenstra Stadion ook niet opgewassen tegen sc Heerenveen en verloor met 3-1. De Friezen maakten het verschil in de slotfase met twee goals binnen een minuut.

Groningen is door de nieuwe nederlaag dieper in de degradatiezorgen gekomen, Heerenveen klom naar de zevende plaats in de Eredivisie.

Geen uitsupporters

Supporters van FC Groningen ontbraken in Heerenveen. Ze vonden de zeshonderd toegewezen toegangskaarten te weinig en bleven uit protest thuis. Buiten het stadion demonstreerde een beperkte groep Groningers en tijdens de tweede helft kwamen enkele supporters het uitvak op om een spandoek op te hangen. Op die manier moest de thuisclub toch het vak openen en hadden ze er werk van. Ook bij twee andere wedstrijden ontbraken zondag de uitsupporters. De angst regeert overduidelijk bij beleidsbepalers en waar in andere landen 'vrij vervoer' heel normaal is, is er in Nederland een ongekende antibeweging aan het ontstaan bij politie(k) richting uitpubliek.

Amin Sarr

De thuisploeg kwam al snel op voorsprong. Amin Sarr reageerde alert na een verre uittrap van doelman Andries Noppert. De Zweedse spits pikte de bal op, snelde langs verdediger Thijmen Blokzijl en passeerde Groningen-keeper Michael Verrips.

FC Groningen kroop geleidelijk uit zijn schulp en na 40 minuten viel de gelijkmaker. Na een slecht genomen hoekschop was er een hoop gepruts voor het doel van Noppert. Uiteindelijk kwam de bal voor de voeten van Florian Krüger, die raak schoot. Na de gelijkmaker waren de ploegen aan elkaar gewaagd.

Slotfase

In de tweede helft duurde het lang voordat Heerenveen doordrukte. De bezoekers hadden zelfs een licht overwicht. Na 81 minuten kopte Pelle van Amersfoort raak uit een hoekschop: 2-1. Nog geen minuut later lag de 3-1 er al in na een counter over de linkerflank. Sarr rondde de voorzet van Mats Köhlert keurig af en maakte zijn tweede van de middag.