FC Mainz stoomt aan de hand van Lee Jae-sung door naar subtop en vernedert Gladbach

Marcus Ingvartsen (L) viert de 2-0 met ploeggenoot Dominik Kohr
Marcus Ingvartsen (L) viert de 2-0 met ploeggenoot Dominik KohrProfimedia
Dankzij een masterclass van Lee Jae-sung is FC Mainz 05 op weg naar de plekken die recht geven op Europees voetbal. Het team uit Rijnland-Palts boekte een 4-0 overwinning op Borussia Mönchengladbach, waarmee ze voor het eerst drie of meer doelpunten maakten in drie opeenvolgende Bundesliga-wedstrijden.

De twee Europese aspiranten gingen deze wedstrijd in met een gelijk aantal punten, maar de overeenkomsten voorafgaand aan de wedstrijd gingen nog verder, want ze waren allebei op dreef na indrukwekkende 3-2 overwinningen afgelopen weekend. Mainz had het Bayer Leverkusen van Xabi Alonso verslagen nadat het voor het eerst sinds 2016 drie keer had gescoord in opeenvolgende wedstrijden in de Bundesliga.

Lee is vorm

De allereerste serieuze poging van Mainz wierp meteen zijn vruchten af, toen Danny Da Costa de bal aan de rechterkant aftroefde van Nico Elvedi en een uitstekende voorzet gaf. De man in vorm, Lee, knikte gedegen binnen ('25).

Lee maakte daarmee zijn vijfde doelpunt in zijn laatste zes wedstrijden in de Bundesliga voor Die Nullfünfer. Gladbach slaagde er niet in het niveau te evenaren waarmee het in de vorige speelronde kampioen Bayern München met 3-2 had verslagen. Bij de bezoekers waren Jonas Hofmann en Lars Stindl de motors van de ploeg, maar de laatste beslissende bal ontbrak en dus gingen ze de rust in met een nipte achterstand.

Vernedering

De rust bracht geen verandering in het momentum, en Mainz verdubbelde de voorsprong al na drie minuten. Het schot van Ludovic Ajorque werd goed gered door invalkeeper Tobias Sippel, maar Marcus Ingvartsen schoot de rebound binnen en maakte er 2-0 van. De ingebrachte Marcus Thuram leek de zaak te veranderen voor de Foals, en de Fransman kreeg een één-op-één kans die werd gered door Robin Zentner.

Gladbach werd kort daarna wederom in het nauw gedreven door de Koreaanse trucs van Lee die de perfecte pass gaf op Ajorque, die voor het eerst sinds zijn komst van Strasbourg in januari scoorde ('72). Dat deed hij met een strak schot in de benedenhoek. Op slag van het laatste fluitsignaal werd de vernedering voor Gladbach compleet, toen de 17-jarige invaller Nelson Weiper met zijn hoofd een voorzet van Aarón Martín binnenkopte en de stand op 4-0 bracht ('90+3).

Top zes

Mainz, dat vanaf het eerste fluitsignaal met veel inzet en zonder pardon druk zette, klom terecht over de tegenstander van vrijdagavond heen naar de zevende plaats in de Bundesliga. De top zes lonkt nu definitief voor de ploeg in vorm terwijl Gladblach even met de beide voetjes op de grond staat na deze onkarakteristiek grote nederlaag.