FC Twente, Graafschap, ADO, NAC Breda en PSV naar achtste finales TOTO KNVB BekerProfimedia
FC Twente heeft als eerste club de laatste zestien van het bekertoernooi bereikt. De Tukkers maakten in eigen huis geen fout en versloegen Telstar met 3-1. De Graafschap en ADO Den Haag rekenden in uitwedstrijden respectievelijk af met de amateurs van Quick en Kozakken Boys. NAC Breda had een verlenging nodig tegen FC Eindhoven. PSV won de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam.

FC Twente – Telstar (3-1)

Ramiz Zerrouki ontbrak wegens ziekte bij Twente. Trainer Ron Jans spaarde ook enkele andere basisspelers met het oog op de uitwedstrijd tegen Ajax van komend weekend. In de 37e minuut kwam de thuisclub in de eigen Grolsch Veste op een voorsprong toen Daan Rots scoorde uit een hoekschop van Sem Steijn. Vijf minuten later verdubbelde Rots de score uit een rebound.

Halverwege de tweede helft leek Virgil Misidjan de wedstrijd te beslissen, maar twee minuten later, in de 69e minuut kwam Telstar terug tot 3-1 door een treffer van Thomas Oude Kotte. In de laatste twintig minuten werd er niet meer gescoord, waardoor FC Twente zich als eerste plaatste voor de laatste-16 van het bekertoernooi. Komende zaterdag, 14 januari, is de loting voor de achtste finales van het TOTO KNVB Bekertoernooi.

HV&CV Quick – De Graafschap (1-4)

De Graafschap stelde in Den Haag al snel orde op zaken tegen de nummer 12 van de Derde Divisie Zondag. In de tweede minuut maakte Siem de Jong namens De Graafschap de 1-0 op aangeven van Philp Brittijn. Een kwartier later maakte Robin Schouten de 2-0 op assist van Jeffry Fortes. In de 22ste minuut bracht Lennaert Massar alle fans van de thuisclub op Nieuw Hanenberg in vuur en vlam met de aansluitingstreffer. Basar Onal verdubbelde in de 34ste de marge weer naar twee.

In de tweede helft kwam de ploeg van trainer Adrie Poldervaart niet meer in de problemen. De tweevoudig assistgever Brittijn maakte nu zelf een doelpunt en bracht de eindstand op 4-1 in het voordeel van De Graafschap.

Kozakken Boys – ADO Den Haag (1-3)

Het geplaagde ADO Den Haag kwam na een halfuur op een 1-0 voorsprong door een doelpunt Xander Severina, die scoorde op aangeven van Mario Bilate. Drie minuten later had oud-prof Lars Hutten de ideale kans om de amateurs van Kozakken Boys weer op gelijke hoogte te brengen, maar faalde Hutten vanaf elf meter.

In de tweede helft bleef het nog 25 minuten lang billenknijpen voor de ploeg van trainer Dick Advocaat. In minuut 70 was het Severina, die de score verdubbelde en ADO op een 2-0 voorsprong zette. Kaj Ramsteijn maakte in de 80ste minuut de aansluitingstreffer. Verder kwam de ploeg van trainer Scott Calderwood niet. In de slotminuut kreeg Daniel Mendes Da Silva nog de rode kaart. In de achtste minuut van de extra tijd bepaalde Joel Zwarts de eindstand op 3-1 voor de gasten. Zo gaat ADO Den Haag in de koker voor de achtste finale van het bekertoernooi.

NAC Breda – FC Eindhoven (2-1, na verlenging)

De Brabantse derby tussen de nummers 11 en 4 van de Keuken Kampioen Divisie kenden een zeer vlotte opening en FC Eindhoven dat al in de eerste minuut op een 1-0 voorsprong kwam door een treffer van Charles-Andreas Brym. NAC Breda stond op die manier 90 minuten op achterstand, voordat de ploeg van Ton Lokhoff nota bene in de extra tijd van de tweede helft op gelijke hoogte kwam. Charles-Jesaja Herrmann was de gevierde man in het Rat Verlegh Stadion: 1-1.

Nota bene opnieuw in de eerste minuut van de extra tijd, nu van de verlenging, maakte invaller Rowan Besselink de winnende treffer. De 18-jarige verdediger speelde dit seizoen pas zijn eerste negen wedstrijden in de hoofdmacht van NAC Breda. Besselink stond op dat moment slechts een kwartier binnen de lijnen.

Sparta Rotterdam – PSV (1-2)

PSV kende in Rotterdam een zorgeloze eerste helft. Joël Drommel stond onder de lat in plaats van Walter Benítez. André Ramalho en Erick Gutiérrez vervingen Armando Obispo en Joey Veerman. Xavi Simons scoorde in de 34ste minuut op aangeven van Gutiérrez. Op slag van rust maakte Noni Madueke de 2-0 voor PSV uit een assist van Ibrahim Sangaré.

Verdediger Arno Verschueren bracht na ruim een uur de spanning terug in de wedstrijd met de aansluitingstreffer. In de allerlaatste minuut moest doelman Joël Drommel nog een wereldredding verrichten om de achtste finales veilig te stellen.