FC Utrecht schakelt AZ uit en plaatst zich voor kwartfinale KNVB-beker

FC Utrecht bewees de status 'cupfighters' maar weer eens
FC Utrecht bewees de status 'cupfighters' maar weer eensANP
FC Utrecht heeft AZ uitgeschakeld in de achtste finales van de KNVB-beker. In Alkmaar won de formatie van de Deense trainer Michael Silberbauer na verlenging met 2-1 van de titelkandidaat in de Eredivisie.

Hoewel AZ de beste kansen had, kwam FC Utrecht op voorsprong. De opgekomen verdediger Nick Viergever verraste doelman Mathew Ryan in de 58e minuut met een lob, die misschien wel als voorzet was bedoeld. Kort na zijn doeltreffende actie viel Viergever geblesseerd uit.

Voor rust had AZ meerdere mogelijkheden gekregen om op voorsprong te komen. De beste was voor Sven Mijnans, die in de basis stond bij AZ. De van Sparta Rotterdam overgekomen speler debuteerde het afgelopen weekeinde al als invaller in de competitiewedstrijd tegen Volendam (1-1). De nieuweling schoot in de rebound echter over, nadat Vasilis Barkas in het Utrechtse doel een schot van Tijjani Reijnders niet onder controle had gekregen. Bij pogingen van Vangelis Pavlidis en Jesper Karlsson greep Barkas wel goed in.

Karlsson

Vervolgens kwamen de minuten van Jesper Karlsson. In de 86e minuut miste hij een strafschop, amper een minuut later schoot hij fraai raak na een voorzet van Jens Odgaard. In de verlenging zette Naoki Maeda FC Utrecht opnieuw op voorsprong. De Japanner rondde beheerst af, na een fraaie pass van Sean Klaiber.

AZ en FC Utrecht speelden anderhalve week geleden in de competitie ook al tegen elkaar. Toen eindigde het duel in 5-5.

Het duel werd kort voor tijd heel even stilgelegd omdat de Utrechtse doelman Vasilis Barkas vanaf de tribunes werd bekogeld met voorwerpen. Voor de wedstrijd was er een minuut stilte om stil te staan bij de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.