FC Volendam zeer effectief op bezoek bij SC Cambuur dat nog in winterslaap zit

FC Volendam doet de rode lantaarn over aan SC Cambuur
FC Volendam doet de rode lantaarn over aan SC CambuurProfimedia
De start van 2023 had niet beter kunnen zijn voor FC Volendam, dat op bezoek bij directe degradatieconcurrent SC Cambuur met 3-0 won. Al in de eerste tien minuten zette Volendam de toon met een snelle 2-0 voorsprong. Onder leiding van de nieuwe trainer Sjors Ultee oogden de Leeuwarders machteloos. Bij SC Cambuur hebben ze de rode lantaarn in handen gekregen.

In de openingsfase van de wedstrijd zette de ploeg van trainer Wim Jonk meteen de toon. De 3-4-2-1 formatie van de Noord-Hollanders wist keer op keer met lange ballen van achteruit de defensie van Cambuur in verlegenheid te brengen. Zo ontstonden twee vrijwel identieke goals in de achtste en negende minuut van de wedstrijd tussen de nummers 17 en 18 van de ranglijst.

Eerst was het Ould-Chikh die op aangeven van linkerflankspeler Murkin de 0-1 aantekende. Een minuut later was het Mühren die een lange bal van Mbuyamba op waarde schatte en met een lobje over Cambuur-goalie Virginia de score verdubbelde: 0-2. Als in een zetel ging Volendam zo een relatief makkelijke middag tegemoet.

De debuterende trainer Sjors Ultee greep na een halfuur in en wisselde het rechter verdedigingsblok Tol en Van Wermeskerken voor de ervaren Schmidt en de jonge Smand. In de nieuwe samenstelling kreeg Cambuur nog voor rust een dot van een kans en de uitgelezen mogelijkheid op een aansluitingstreffer. Van dichtbij was het echter Bergsma die Volendam-doelman Stankovic op zijn weg vond bij een rebound na een vrije trap van Cambuur.

In de tweede helft zette Cambuur de 4-3-3 om in een 4-4-2 en werd de 19-jarige Milan Smit erbij geplaatst in de aanval, die overigens even machteloos bleef. FC Volendam wisselde na een klein uur Ould-Chikh en Buur voor Antonioli en Plat. De derde wissel van de uitploeg had meteen een verbluffend effect. Henk Veerman kwam in de ploeg voor goalgetter Mühren had nota bene binnen een minuut al de 0-3 tegen de touwen gewerkt. Dit op aangeven van Carel Eiting.

De paar honderd meegereisde fans uit Volendam hadden een topmiddag en overstemden in grote delen van de wedstrijd het met stomheid geslagen thuispubliek. In de slotfase van de wedstrijd zorgden twee veldlopers nog voor enige vertraging. Na 95 minuten zat de lijdensweg van Cambuur er deze middag op. De nieuwe hekkensluiter van de Eredivisie heeft nog 19 wedstrijden te gaan het tij te keren. FC Volendam zette de eerste stap op jacht naar lijfsbehoud en heeft nu negen punten, één meer dan SC Cambuur, maar nog twee minder dan FC Emmen.