Feyenoord doet zichzelf tekort, maar komt goed weg met late gelijkmaker in WarschauProfimedia
Shakhtar Donetsk en Feyenoord hebben in de eerste wedstrijd van de kwartfinale in de UEFA Cup met 1-1 gelijkgespeeld. De mannen van Arne Slot zijn in de eredivisie nog altijd koploper, maar konden die status in Warschau uiteindelijk in de score niet waarmaken en hebben in de Europa League nog geen uitwedstrijd gewonnen.

De Rotterdammers begonnen fris en fel aan de wedstrijd na zes opeenvolgende overwinningen en een plekje in de halve finale van de KNVB Beker. Ook in Polen domineerden ze de eerste helft, waarbij ze de verdediging van Shakhtar herhaaldelijk op de proef stelden, maar het mocht niet baten: Feyenoord had moeite om hun kansen te benutten en Shakhtar-doelman Anatoliy Trubin kwam nauwelijks in de problemen.

Goed keepende Trubin

De mannen in rood-wit gaven echter niet op en leken erop gebrand hun goede reeks voort te zetten met een mogelijke 'triple' in het vooruitzicht, door in de slotfase van de eerste helft bijna de leiding te nemen via de Poolse middenvelder Sebastian Szymański. De middenvelder, die weer terugkeerde in de basis, ontving de bal aan de rand van het strafschopgebied en schoot op doel, maar een knappe redding van Trubin voorkwam wat een terechte voorsprong was geweest.

De ploeg van Igor Jovićević was zich er waarschijnlijk van bewust dat het een tandje bij moest zetten als het de 'thuiswedstrijd' wilde winnen, maar kwam nauwelijks aan aanvallen toe. Op de tribunes werd hartstochtelijk meegeleefd met de Oekraïners, maar er waren ook plukjes Feyenoordfans te zien en horen. De beste kans voor Feyenoord ontstond na 64 minuten, toen Danilo een kopbal richting de hoek stuurde, maar Trubin was er opnieuw als de kippen bij om de Braziliaan een doelpunt te ontzeggen.

Lucky goal

Met nog iets meer dan tien minuten te gaan kwamen de Miners uit het niets op voorsprong. Yaroslav Rakitskyi kreeg uit een corner al vallend de bal op zijn onderrug, die daardoor in de goal verdween. Het was nota bene de eerst bal op goal en met goed uitgespeeld voetbal had het bovendien weinig te maken. Toch had Feyenoord de achterstand aan zichzelf te wijten, aangezien het al lang op voorsprong had moeten staan.

Feyenoord bracht Shakhtar echter in de slotfase alsnog een gevoelige tik toe. Igor Paivao vond Ezequiel Bulluade, die met een fantastische kopbal de gelijkmaker op zijn naam kreeg. Het was de eerste goal voor de Argentijn in dienst van Feyenoord. In de laatste minuut van de toegevoegde tijd dacht de uitploeg via Lutsharel Geertruida zelfs nog op voorsprong te komen, maar de verdediger stond buitenspel voordat hij de bal in het doel deponeerde.

De return is volgende week donderdag in een ongetwijfeld uitverkochte Kuip. Aftrap is dan om 18.45 uur. Zondagavond spelen de Rotterdammers om 20.00 uur in de Eredivisie een thuiswedstrijd tegen FC Volendam.