Feyenoord in wedstrijd met acht goals en rode kaart pas na strafschoppen langs NECANP
Feyenoord heeft na een zwaarbevochten zege op NEC Nijmegen de kwartfinales van de KNVB-beker bereikt. De ploeg had in de vrieskoude Kuip strafschoppen nodig om zich te ontdoen van de stugge Gelderse formatie. Igor Paixão maakte in de penaltyeeks de winnende.

De stand na de reguliere speeltijd was 2-2 na een ruststand van 0-2. Feyenoord wist pas na een rode kaart voor Philippe Sandler en een daaropvolgende strafschop in de 90e minuut de aansluitingstreffer te maken. Twee minuten later was Paixão verantwoordelijk voor de gelijkmaker en verlenging. In de 30 minuten extra tijd scoorden beide ploegen nogmaals twee keer en bij een eindstand van 4-4 na 120 minuten waren penalty's nodig om een zinderende bekerwedstrijd te beslissen.

23 reddingen

De Rotterdamse ploeg had in de wedstrijd veruit het meeste balbezit en zette NEC constant onder druk, maar de manschappen van trainer Arne Slot stuitten keer op keer op de defensie van NEC, waar doelman Mattijs Branderhorst als vaste keeper in de bekerwedstrijden eerste keus Jasper Cillessen met verve verving. Hij groeide uit tot de uitblinker van de ploeg met 23 reddingen. Feyenoord noteerde in totaal 50 schoten waarvan 27 op goal.

Slot geloofde er niet meer in

Trainer Arne Slot had zich al neergelegd bij uitschakeling in de KNVB-beker. NEC leek de Rotterdammers in de achtste finales te verslaan, maar na een sensationele slotfase vond Feyenoord alsnog een manier om de kwartfinales te bereiken.

"Ik dacht: dit gaat 'm niet meer worden", bekende Slot na afloop van de met 5-3 gewonnen penaltyreeks. "Door de 1-2 en de rode kaart kregen we weer een klein beetje hoop en uiteindelijk kregen we zelfs grote kansen om nog te winnen voor de verlenging."

"Ik heb liever dat we wat minder vaak schieten en wat grotere kansen creëren. We moeten er erg veel moeite voor doen. In het half uur van de verlenging zag je ook dat de vermoeidheid bij ons een rol begon te spelen bij ons", aldus Slot.

Uitwedstrijd bij sc Heerenveen

"Het is natuurlijk niet ideaal dat deze wedstrijd 120 minuten duurde, zeker gezien de blessures die we hebben. Daarom is het in mentaal opzicht natuurlijk wel heel lekker dat we hebben gewonnen en door zijn." Na de reguliere speeltijd stond het 2-2 en na de verlenging 4-4.

Zondagavond komt Feyenoord weer in actie. De ploeg van Slot reist af naar Friesland voor de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. Een dag eerder wordt de tegenstander voor de kwartfinale in de beker bekend.