FIBA Europe Cup: Den Bosch verliest mede door complete meltdown in slotfase van GaziantepFlashscore
Heroes Den Bosch heeft in de eigen Maaspoort ook de tweede wedstrijd in de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup verloren. Vorige week leden de Brabanders al een 89-84 nederlaag in Duitsland bij Crailsheim Merlins. In Den Bosch was Gaziantep in een halfvolle Maaspoort met 63-82 te sterk. De Turken hadden een flitsstart en eindigden sterk. Daartussen deed Den Bosch uitstekend mee in een bij vlagen aantrekkelijk duel.

De ploeg van coach Erik Braal is momenteel met afstand het beste team van Nederland. In de ‘domestic’-fase won Den Bosch tot nu toe alle negen duels en Europees werd de eerste groepsfase overleefd met onder andere een prachtige uitoverwinning bij FC Porto (68-71). Naast de Turkse en Duitse tegenstanders wacht ook nog het Estse BC Kalev/Cramo. Laatstgenoemde won eerder dit Europese seizoen al twee keer van Donar uit Groningen.

Eerste helft

Gaziantep heeft het in de Turkse competitie lastig en verloor vier van de laatste vijf duels. In Den Bosch was in eerste instantie weinig te merken van een vormdip. Dankzij vier rake driepunters in de eerste vijf minuten nam het team uit Anatolië een 4-18 voorsprong. Daarna werd het spectaculair. De Nigeriaanse John Egbunu, die het in 2019 kort bij de Brooklyn Nets mocht proberen, was het niet eens met een aanvallende fout. De center van de Turken ging tegen de arbiters tekeer en kreeg een technische fout tegen. Ook de Turkse coach, Tutku Acik, ging mee in de emotie en kreeg dezelfde straf.

Het hielp Den Bosch in de wedstrijd en de Turken waren even de weg kwijt. Halverwege het tweede kwart stond Den Bosch zelfs met 31-30 voor. Austin Price had warme handjes met twee driepunters en één layup. De thuisploeg kon dit echter niet doortrekken richting de rust. Gaziantep kwam weer in het ritme en liep uit naar 31-44. Point guard Conner Frankamp, die in vijf seizoenen al zeven Europese teams versleet, was uitblinker bij de bezoekers met voor rust 20 punten, waarvan zes drietjes. Ruststand in de Maaspoort: 39-46.

Tweede helft

Mooiste aanval van de wedstrijd was vlak na rust van Den Bosch. Noors international Chris-Ebou Ndow zwiepte de bal vanaf de achterlijn sierlijk terug naar de boog waar forward Verners Kohs raak schoot voor drie (47-50). Het hielp Den Bosch niet. Met nog 3:04 te gaan had Gaziantep weer een gat geslagen: 49-59. Gaziantep kwam in het restant van het derde kwart tot slechts twee punten en ging met zeven punten voorsprong het laatste bedrijf in: 54-61.

Aangemoedigd door het ‘He-Ya Den Bosch’ vanaf de tribunes ging de thuisploeg op zoek naar een comeback. Met nog vijf minuten te gaan kroop Heroes weer naar Gaziantep toe (63-67), maar het was uiteraard Frankamp die de bezoekers bij de hand nam. Hij schroefde zijn totaal op naar een career-high 34 en kreeg daarmee het thuispubliek stil. De Turken kwamen met een run van 19 punten en Heroes wist geen enkele score meer te maken. Daardoor stond een uiteindelijk ietwat geflatteerde 63-82 als eindstand op het scorebord. Bij Den Bosch waren Price en Kohs topscorers met 17 punten.

Donar en Leiden

De volgende Europese wedstrijd van Den Bosch is opnieuw in de Maaspoort. Op 11 januari is om 20.00 uur de tip-off tegen BC Kalev/Cramo. In 2022 komt het team uit de Brabantse hoofdstad nog twee keer in actie, en beide keren is dat in eigen huis. Vrijdag 23 december wordt een eerste van twee bekerduels tegen Donar gespeeld en op Tweede Kerstdag komt ZZ Leiden naar Den Bosch voor de ‘klassieker’.