Zaalvoetballers Nederland stranden in de achtste finales van het WK tegen Oekraïne

Ayoub Boukhari (foto) gaf de assist voor de gelijkmaker van  Saïd Bouzambou
Ayoub Boukhari (foto) gaf de assist voor de gelijkmaker van Saïd Bouzambou ANP OLAF KRAAK
De Nederlandse zaalvoetballers zijn er niet in geslaagd de kwartfinales van het WK in Oezbekistan te bereiken. De formatie van bondscoach Miguel Andrés verloor in Tasjkent met 3-1 van Oekraïne, de nummer 12 van de wereld.

Oranje had zich geplaatst voor de achtste finales na een knappe zege op groepswinnaar Paraguay en trok de goede lijn door in de openingsfase van het duel met Oekraïne. De ploeg nam meteen het initiatief en was een paar keer dreigend. Oekraïne kwam echter via Mykhailo Zvarych op voorsprong en raakte daarna nog een keer de lat. Ismail Ouaddouh was vlak voor rust dicht bij de gelijkmaker, maar hij schoot op de paal.

Oekraïne raakte aan het begin van de tweede helft nogmaals de lat boven Manuel Kuijk, waarna de Nederlandse keeper nog een paar keer knap redde. Op aangeven van Ayoub Boukhari maakte Saïd Bouzambou vervolgens de 1-1, maar Andrii Melnyk herstelde twee minuten later de voorsprong van Oekraïne. In de laatste minuut zette Melnyk met zijn tweede treffer de eindstand op het bord, 3-1.

Cretier: was vallen en opstaan

"Het was een wedstrijd die twee kanten op kon gaan", vond Jordy Cretier na afloop bij de NOS. "We kregen nog een treffer tegen uit de omschakeling, dat is zuur." Toch keek Cretier met een goed gevoel terug op het WK. "Het was vallen en opstaan, maar wat we nu al hebben neergezet, daar kunnen we alleen maar trots op zijn."

Oranje, de nummer 36 van de wereld, deed voor het eerst in 24 jaar mee aan het wereldkampioenschap.