FULL TIME: Marokko eerste Afrikaanse land ooit bij laatste vier na overwinning op Portugal

Marokko plaatst zich voor de halve finale
Marokko plaatst zich voor de halve finaleProfimedia
Marokko heeft zich als eerste Afrikaanse land ooit geplaatst voor de halve finale van het WK. Na negentig minuten was de ploeg van bondscoach Walid Regragui te sterk voor Portugal.

Marokko begon zonder de geblesseerde Noussair Mazraoui en Nayef Aguerd aan de wedstrijd, bij Portugal ontbrak wederom Cristiano Ronaldo in de basis. De eerste mogelijkheid ontstond in de vierde minuut bij een vrije trap van Portugal aan de rechterkant, Joao Felix kopte de bal op doel, maar doelman Yassine Bounou bracht redding.

Een minuut later brak linksback en vervanger van de ontbrekende Mazraoui, Yahya Attiat-Allah door tot in het strafschopgebied, zijn poging werd echter geblokt door een Portugese verdediger en uit de corner van Hakim Ziyech die daar op volgde, kopte spits Youssef En-Nesyri over. In de dertiende minuut schoot Raphael Guerreiro een afvallende bal tegen een Marokkaanse verdediger op. Via het hoofd van En-Nesyri werd Marokko na 25 minuten nog eens gevaarlijk uit een vrije bal van Ziyech. Zo kregen in het eerste deel van de eerste helft beide ploegen enkele mogelijkheden om op voorsprong te komen.

Na een half uur nam Joao Felix een afvallende bal in een keer op de buitenkant van zijn wreef , zijn poging verdween via het lichaam van een Marokkaanse verdediger naast het doel en leverde slechts een hoekschop op voor Portugal. Nog geen vijf minuten later leek de Marokkaanse motor even op volle toeren te draaien, na sierlijk uitverdedigen van achteruit, belandde de bal via Ziyech en Azzedine Ounahi bij Selim Amallah, die legde de bal neer voor zijn rechter en schoot rakelings over het doel van Diogo Costa.

Doelpunt Marokko

Vier minuten voor rust kwam Marokko op voorsprong door een doelpunt van En-Nesyri, de spits was er al een aantal keren dichtbij, maar na een voorzet vanaf de linkerkant van Attiat-Allah sprong de Marokkaanse aanvaller dusdanig hoog, dat zelfs de uitkomende Costa er met zijn vuisten niet bij kon. Nog voor rust kwam Portugal via Bruno Fernandes bijna op 1-1, de Manchester United-speler probeerde vanuit een onmogelijke hoek doelman Bounou te verrassen, de bal belandde op de deklat en schoot het strafschopgebied uit.

Tweede helft

Vijf minuten na rust viel Cristiano Ronaldo in bij de Portugezen, zijn eerste balcontact resulteerde in een matige voorzet vanaf de linkerkant. Vijf minuten later moest de Marokkaanse aanvoerder Romain Saïss het veld verlaten, de verdediger speelde de hele wedstrijd al met een ingebonden bovenbeen en kon na 55 minuten niet verder. Bruno Fernandes kreeg na ruim een uur spelen een goede kans om op de rand van het strafschopgebied af te drukken, zijn schot ging een centimeter of 10 over het doel. Halverwege de tweede helft werd Goncalo Ramos, die tegen Zwitseland nog drie keer scoorde naar de kant gehaald, zijn vervanger was Rafael Leao. Achraf Dari, ingevallen voor Saïss kreeg de eerste gele kaart van de wedstrijd nadat hij invaller Leao neerhaalde.

Tien minuten voor tijd moest ook Ziyech van het veld, de Chelsea-speler ging moegestreden van het veld en werd vervangen door Zakaria Aboukhlal. Doelman Bounou bewees nog maar eens zijn waarde door een poging van Felix van binnen de zestien knap te redden. Portugal was in de slotfase van de wedstrijd niet meer bij machte om de Marokkaanse verdediging kapot te spelen. Via de doorgebroken Ronaldo kregen ze nog wel een kans, maar doelman Bounou liet zich niet verrassen door het lage schot. In de blessuretijd kreeg Walid Cheddira na twee onhandige overtredingen nog twee keer geel, waardoor Marokko met 10 man de laatste vijf minuten van de wedstrijd door moesten komen. Zakaria Aboukhlal kon de 10 Marokkanen definitief naar de halve finale schieten, maar oog-in-oog met Costa faalde de oud-speler van AZ. Via een kopbal van Pepe was Portugal nog heel dichtbij een verlenging.

Na acht minuten blessuretijd bleef de 1-0 stand staan en daarmee plaatste Marokko zich als eerste Afrikaanse land ooit voor de halve finale van een WK.