HALF TIME: Nederland bij rust op een 1-0 voorsprong tegen Ecuador door goal Cody GakpoProfimedia
Het is rust bij Nederland - Ecuador op het WK (1-0).

De start voor Oranje is geweldig. Davy Klaassen weet op de helft van Ecuador na zes minuten de bal te onderscheppen en die vervolgens ook nog eens bij Cody Gakpo af te leveren. De PSV’er creëert zelf de ruimte voor het schot en die blijkt verwoestend. Doelman Galíndez is volslagen kansloos en heeft recht boos te worden op het verdedigend blok bij Ecuador dat niet goed anticipeert.

Gakpo is volgens OptaJohan de tweede Oranje-speler ooit die het doel weet te vinden in zijn eerste twee WK-wedstrijden. Memphis deed dit in 2014.

Het lukt het Nederlands elftal niet door te drukken. De Zuid-Amerikanen worden sterker, al is het meeste balbezit wel voor Oranje. De druk van Ecuador leidt in de 32e minuut tot een serieuze kans. Wie anders dan Enner Valencia haalt uit, maar Andries Noppert gaat adequaat naar de hoek.

Tempo veel te laag

Het tempo ligt veel te laag, met name voor de ploeg op achterstand. Daardoor blijft Nederland relatief makkelijk overeind. In de blessuretijd maakt Jurrien Timber een onhandige overtreding, waardoor Ecuador de bal de zestien in kan slingeren. Via Nathan Ake wordt het een hoekschop en zowaar verdwijnt de bal via en door diverse benen in de goal na een schot van Pervis Estupiñán.

Jackson Gabriel Porozo Vernaza staat echter hinderlijk buitenspel en dus kan Oranje met grote opluchting de kleedkamer opzoeken.