FULL TIME: Uruguay wint met 2-0 van Ghana maar maakt één doelpunt te weinig

Het einde van de interlandloopbaan van Luis Suárez?
Het einde van de interlandloopbaan van Luis Suárez?Profimedia
Uruguay heeft vrijdagmiddag met 2-0 gewonnen van Ghana, maar kwam uiteindelijk één doelpunt te kort om de achtste finales te bereiken. Nadat Zuid-Korea met 2-1 won had Uruguay aan tien minuten extra tijd onvoldoende om een derde treffer te forceren. Uruguay en Ghana staan dus met lege handen.
Line-ups Ghana-Uruguay
Line-ups Ghana-UruguayFlashscore

Uruguay, dat in de eerste twee groepswedstrijden nog niet gescoord had, begon met Luis Suarez in de spits en Edinson Cavani op de bank tegen Ghana, waar Mohammed Kudus opnieuw rechts voorin begon. Na een schot op doel van Jordan Ayew, kon oud-AZ-doelman Sergio Rochet de bal niet klemmen en kwam de bal voor de voeten van Kudus. De Ajacied wipte de bal over de inkomende doelman en ging naar de grond toen hij werd aangeraakt door Rochet. De scheidsrechter oordeelde in eerste instantie buitenspel, maar er volgde een VAR-check. Ondanks protesten van de Uruguayanen, kreeg Ghana na een kwartier spelen een penalty. In een poging om te strafschopstip te vernielen kreeg Liverpool-aanvaller de gele kaart te zien. Na lang oponthoud was het Andre Ayew die de bal opeiste. Met links schoot hij de bal links van de keeper matig in, en Rochet kon de inzet van de Ghanees keren. Zo miste Ghana, twaalf jaar na het debacle in de kwartfinale van het WK in Zuid-Afrika, opnieuw een belangrijke strafschop tegen Uruguay.

Voorsprong

Enkele minuten later gaat Darwin Nunez na een steekpass van Giorgan de Arrascaeta alleen op doelman Lawrence Ati-Zigi af. Met een stift passeerde hij de doelman, maar daar was Mohammed Salisu voor Ghana om de bal van de doellijn te halen. Nog geen drie minuten later was het dan toch raak voor Uruguay. Na dat de verdediging van Ghana alle moeit heeft met het verdedigen van een voorzet van rechts, kreeg Luis Suarez de bal in zijn voeten, maakte wat ruimte voor zichzelf en haalde de trekker over met rechts. In eerste instantie kon Zigi de inzet van de spits nog keren, maar in de rebound was het voor De Arrascaeta een koud kunstje om zijn ploeg op 1-0 te zetten.

Diezelfde De Arrascaeta zette zijn ploeg na iets meer dan een half uur spelen ook op 2-0. Na een aanval door het midden en een assist van Luis Suarez volleyde de nummer 10 van Uruguay de bal achter Zigi. Even later kwam Matias Vecino de geblesseerde Rodrigo Bentancur vervangen. De wedstrijd kreeg een behoorlijk scherpe rand aan het einde van de eerste helft. Doelpuntenmaker De Arrascaeta ging met zijn noppen hard door op de op de grond liggende Baba Abdul Rahman, maar het voorval ontging de arbitrage compleet. De Ghanezen lieten fysiek niet met zich sollen, hier en daar werden er behoorlijke tikjes uitgedeeld. Aan het voetballen kwamen beide teams niet echt meer en zo gingen ze bij een 2-0 voorsprong voor Uruguay aan de thee.

Wissels

De gebroeders Ayew werden in de rust allebei vervangen. Voormalig Ajax-doelwit Kamaldeen Sulemana en Osman Bukari kwamen hen vervangen. Diezelfde Bukari was meteen gevaarlijk, maar zijn schot ging rakelings naast. Tien minuten na rust werd ook Sulemana gevaarlijk toen hij met een hoge bal het zestienmetergebied in werd gelanceerd. Sulemana kwam net niet bij de bal en kwam in plaats daarvan in botsing met keeper Rochet. Even later werd ook gekeken naar beelden van een vermeende overtreding in het strafschopgebied op Darwin Nunez. In tegenstelling tot in de eerste helft gaf de scheidsrechter na het bekijken van de beelden Uruguay geen penalty. Facundo Pellistri kreeg de volgende kans. De jonge Manchester United-aanvaller schoot van dichtbij de bal een centimeter of vijf naast het doel van de Ghanezen. Dat was meteen zijn laatste actie, hij en Suarez werden vervangen voor Nicolas de la Cruz en Edinson Cavani.

Federico Valverde haalde na zeventig minuten verwoestend uit met de buitenkant van zijn voet, hij schoot de bal uit de lucht, maar Zigi stond op de goede plek om nog een tegendoelpunt voor Ghana te voorkomen. Even later schudde Kudus een aantal Uruguayanen van hem af en haalde van grote afstand uit, zijn schot ging enkele tientallen centimeters over. Tien voor tijd kreeg Ghana via invaller Antoine Semenyo een goede kans om terug te komen in de wedstrijd, maar de Bristol City-spits kreeg zijn schot niet op doel. Twee minuten daarna testte Kudus Rochet wel maar de doelman was attent op het schot van net buiten de zestien.

Zuid-Korea

Met nog iets meer dan vijf minuten te spelen kwam Zuid-Korea in de wedstrijd tegen Portugal op een 2-1 voorsprong. Hiermee zou Uruguay op doelsaldo zijn uitgeschakeld. De gewisselde Luis Suarez kreeg dit nieuws ook te horen, en met hem het hele stadion, en de aanvaller barstte in tranen uit op de Uruguayaanse bank. In de vijfde van de acht minuten blessuretijd, in een fase van de wedstrijd dat het tempo hoog ligt krijgen beide ploegen via Kudus en Maxi Gomez nog een kans op een doelpunt. Ook Sulemana voor Ghana testte nog een keer Rochet, maar de keeper van Uruguay keepte een goede tweede helft.

Met nog twee minuten op de klok krijgt verdediger Sebastian Coates ook nog een grote kans voor Uruguay, maar hij schiet de bal een meter naast. De wedstrijd tussen Zuid-Korea en Portugal is dan inmiddels afgelopen. Uruguay kreeg in de allerlaatste secondes van de blessuretijd nog een vrije trap op zo'n 25 meter afstand van het doel. Invaller De la Cruz besloot om het in één keer te proberen maar schoot de bal recht op Zigi af. Zo eindigde de wedstrijd in een 2-0 overwinning voor Uruguay, dat niet genoeg bleek om voor de vierde keer op rij de knock-outfase van het WK te bereiken. Ook Ghana is uitgeschakeld na de nederlaag.