HALF TIME: Marokko lijkt in blessuretijd op voorsprong te komen, maar buitenspelProfimedia
Om 14.00 uur trapten België en Marokko af in het Al Thumama Stadium. België won hun eerste wedstrijd van Canada (1-0), maar er was veel kritiek op het spel van De Rode Duivels. Marokko speelde met 0-0 gelijk tegen Kroatië. Bij De Leeuwen van de Atlas staat onder andere de in Dronten geboren Hakim Ziyech in de basis.

De eerste kans in de wedstrijd was voor de Belgen (‘5). Michy Batshuayi, matchwinner tegen de Canadezen, schiet op goal, maar via de Marokkaanse doelman Munir wordt het een hoekschop. Voorafgaand aan die kans is de eerste onderlinge ruzie bij de Belgen al in beeld geweest. Jan Vertonghen is boos op Axel Witsel, die niet goed meeverdedigt. De middenvelder van Atletico Madrid kreeg veel commentaar na de eerste wedstrijd vanwege zijn fletse spel.

Geen grote kansen in eerste half uur

Na elf minuten krijgt België een vrije trap op de rechterhoek van de zestien. Kevin De Bruyne, het slachtoffer van de overtreding, gaat zelf achter de bal staan, maar hij bereikt een Marokkaans hoofd. De Belgen houden druk en krijgen twee hoekschoppen. Die leveren echter geen kansen op.

Het eerste schot voor Marokko is van de voet van Ziyech (’21). Vanaf een meter of 25 gaat de bal ruim over de goal van Real Madrid-keeper Thibaut Courtois. Ook België krijgt een paar schietkansen van buiten het strafschopgebied, maar echt gevaarlijk zijn die niet.

Na 29 minuten spelen krijgt uitgerekend Amadou Onana een gele kaart. Hij plant zijn elleboog in een tegenstander, en dat mag niet. Dat is zijn tweede prent van dit toernooi en dus is hij geschorst tegen Kroatië. De vrije trap die Marokko krijgt schiet gevaarlijk door de zestien, maar niemand in een wit shirt kan zijn voet tegen de bal krijgen.

Druistig schot

De eerste serieus grote kans voor Marokko is in minuut 35. Achraf Hakimi mag opstomen op rechts en kan op het doel vuren. Dat doet de vleugelverdediger van PSG echter veel te druistig. De bal gaat naast en over. Het zou de Belgen moeten alarmeren. De landen doen vooralsnog niet veel voor elkaar onder.

De Rode Duivels proberen wel wat meer pressie naar voren te geven, maar zijn in de slotfase van de eerste helft erg onzorgvuldig in hun passing. De Marokkaanse verdediging staat strak en geconcentreerd te verdedigen, en met name Eden Hazard krijgt geen enkele ruimte.

In één minuut blessuretijd krijgt Marokko nog een vrije trap, vlak buiten de zestien. Ziyech vuurt direct op goal en zowaar verdwijnt de bal achter Courtois. Er lijkt echter minimaal één Marokkaan buitenspel te staan en scheidsrechter Cesar Arturo Ramos beoordeelt dat als hinderlijk. Daardoor is de ruststand 0-0.