Senegal knokt zich via een 1-2 overwinning op zwak Ecuador naar laatste 16

Senegal is door naar de laatste 16 dankzij een zege op een tegenvallend Ecuador
Senegal is door naar de laatste 16 dankzij een zege op een tegenvallend EcuadorProfimedia
Senegal heeft zich als nummer 2 van groep A geplaatst voor de achtste finales op het WK voetbal. De kampioen van Afrika versloeg Ecuador in de laatste poulewedstrijd met 2-1 en passeerde de tegenstander daardoor in de stand. Aanvoerder Kalidou Koulibaly schoot in de 70e minuut de winnende treffer binnen in het Khalifa International-stadion.

Senegal eindigde met 6 punten als tweede in de poule achter het Nederlands elftal, dat 7 punten pakte. Ecuador werd met 4 punten uitgeschakeld. De Zuid-Amerikaanse ploeg van bondscoach Gustavo Alfaro had Oranje enkele dagen eerder op 1-1 gehouden en daardoor een goede uitgangspositie voor een vervolg op het WK, maar Ecuador liet zich dinsdag aftroeven door Senegal.

Senegal treft zondag in de achtste finales de winnaar van poule B. Oranje neemt het een dag eerder op tegen de nummer 2 van die groep.

Recordinternational

De Afrikaanse ploeg, die de geblesseerde vedette Sadio Mané mist in Qatar, wist dat het moest winnen om de laatste zestien te kunnen bereiken. Senegal ging daarom meteen op jacht naar een doelpunt en kreeg al in de openingsfase twee grote kansen, via Idrissa Gueye en Ismaïla Sarr. Gueye speelde zijn 99e interland, waarmee hij Henri Camara evenaarde als recordinternational.

Kort voor rust kwam Senegal op voorsprong via een strafschop van Sarr. Ecuador, met WK-topscorer Enner Valencia in de ploeg, creëerde amper kansen, maar wist halverwege de tweede helft uit een spelhervatting wel op gelijke hoogte te komen. Moisés Caicedo kon de bal van dichtbij intikken, nadat een hoekschop was doorgekopt. Senegal nam 3 minuten later opnieuw de leiding. Na een vrije trap kwam de bal via het bovenbeen van Caicedo voor de voeten van Koulibaly, die doeltreffend uithaalde en Senegal naar de knock-outfase schoot.

Senegal bereikte in 2002 bij het WK-debuut de kwartfinales. Vier jaar geleden in Rusland bleef het land met 4 punten steken in de groepsfase, omdat Japan (dat evenveel punten en hetzelfde doelsaldo had) minder gele kaarten had gekregen.