Engeland kwalificeert zich voor EK 2025 terwijl Zweden naar play-offs gaat na 0-0 gelijkspel

Leah Williamson van Engeland in actie met Kosovare Asllani Bjorn van Zweden
Leah Williamson van Engeland in actie met Kosovare Asllani Bjorn van ZwedenReuters
Europees kampioen Engeland heeft een spervuur in de tweede helft doorstaan om een 0-0 gelijkspel te behalen met Zweden in Groep A3 en zich te kwalificeren voor het EK 2025. De Zweden gaan door naar de play-offs na hun derde plaats in de poule.

Engeland eindigde als runners-up in de groep met 11 punten, één punt achter winnaars Frankrijk die een schokkende 3-1 nederlaag leden tegen Ierland, dat hun eerste punten van de campagne pakte. De Zweden eindigden met acht punten. Engeland wist dat het een gelijkspel nodig had om door te gaan en hield Zweden in de eerste helft goed in bedwang, maar kwam in de tweede helft onder enorme druk te staan. Filippa Angeldahl scoorde bijna met een daverende late treffer, maar keepster Hannah Hampton tikte de bal weg om de nul te behouden en Engeland door te loodsen naar de finale van volgend jaar in Zwitserland.

Frankrijk, dat vrijdag al door was na een overwinning op de Zweden in Dijon, kwam in Cork twee keer achter tegen Ierland voordat het er nog één tegen kreeg, maar een doelpunt in de 90e minuut van Anna Patten zorgde voor de overwinning van de gastheren. Met de Zwitsers die zich automatisch kwalificeren als gastheer, gaan de beste twee ploegen in elk van de vier League A-groepen door. De derde en vierde geplaatste ploegen gaan door naar een reeks play-offs om te beslissen wie de resterende zeven plekken in het toernooi met 16 deelnemers zal krijgen.

Overige groepen

Italië versloeg Finland met 4-0 en staat met negen punten bovenaan in Groep A1. Nederland, dat in Bergen met 1-1 gelijkspeelde tegen Noorwegen, gaat ook automatisch door.

In Groep A2 waren Spanje en Denemarken al verzekerd van directe kwalificatie. De Spanjaarden sloten de campagne af met een 2-0 overwinning op België, terwijl de Denen Tsjechië met dezelfde score versloegen.

Duitsland won Groep A4 met 15 punten uit zes wedstrijden, maar hun 4-0 overwinning op Oostenrijk werd overschaduwd door een blessure van middenveldster Lena Oberdorf. IJsland nam de tweede plaats in, twee punten achter Duitsland dankzij een 1-0 overwinning op Polen.