Heerlijk avondje voor FC Groningen waarop surprise van FC Dordrecht uitblijft

Romano Postema kwam door zijn vierde treffer in vijf dagen in de top-10 van de topscorersranglijst van de KKDProfimedia
FC Groningen heeft vrijdagavond een galavoorstelling gegeven op de laatste speeldag van de derde periode, maar moet nog even wachten tot het de prijs mag ophalen. Om exact te zijn 24 dagen, op maandag 1 april in Emmen. De 3-0 winst op MVV was een mooie stap richting de prijs, maar FC Dordrecht is theoretisch nog kanshebber.

FC Groningen – MVV Maastricht: 3-0

FC Groningen liet er vanaf de start geen enkel misverstand over bestaan wie de derde periode in de wacht zou gaan slepen. In het eigen belang zou een forse overwinning de kans enorm vergroten om bij een onverhoopt noodzakelijke nastoot in Emmen. Maar inmiddels zal de ploeg van Dick Lukkien ook hebben ingezien dat het totale doelsaldo aan het einde van de rit in deze editie van de Keuken Kampioen Divisie nog wel eens als een bonuspunt zou kunnen uitpakken.

Zo ging de nummer 6 van de ranglijst helemaal los in de met 19.452 fans gevulde Euroborg. Van de 13 schoten in de eerste helft gingen er vier tussen de palen en waren er twee raak. De eerste treffer van Romano Postema werd gescoord na een assist van doelman Hidde Jurjus. De tweede goal begon ook bij die FC-doelman en belandde via nota bene nog zes spelers van de thuisclub, vervolgens een assist van Isak Määttä en een schot van Jorg Schreuders achter de arme MVV-goalie.

In de tweede helft was het Romano Postema die zich – op aangeven van Lorenzo Valente – met zijn tweede treffer van de avond, en zijn elfde van het seizoen, in de top-10 van de topscorersranglijst schoot. De eindstand van 3-0 betekent dat FC Groningen nu op 22 punten staat in de derde periode en een doelsaldo heeft van +16. Door de andere uitslagen van deze avond kan FC Groningen zich op maandag 1 april een nederlaag met twaalf doelpunt veroorloven om de derde periode in de wacht te slepen. Zo kreeg de Trots van het Noorden een cadeautje van ADO Den Haag, maar bleef op het heerlijke avondje de surprise van FC Dordrecht uit.

Stand aan kop van de derde periode na 10 speelronden
Stand aan kop van de derde periode na 10 speelrondenFlashsha.re

Roda JC – ADO Den Haag: 2-2

De topper in de KKD stond ook nog in het teken van de derde periode, al had uitploeg ADO Den Haag op zich al de grootste moeite om Roda JC van het lijf te houden. Tot twee keer toe kwamen de Limburgers op een voorsprong. Beide doelpunten waren van zeer grote schoonheid. De strafschop van Walid Ould-Chikh was ongekend en de krul in de kruising van Enrique Pena-Zauner van de buitencategorie.

ADO Den Haag had echter de man in de gelederen die van ingetogen juichen zijn beroep heeft gemaakt. Voor zijn beide gelijkmakers had hij respectievelijk negen en vier minuten nodig. En zo was het ook niet vreemd dat de wedstrijd uiteindelijk in een puntendeling eindigde. Roda JC is de nummer 2 met 55 punten en ADO Den Haag heeft 54 punten.

FC Dordrecht – Telstar: 2-0

Bij FC Groningen zaten geen assistent-trainers op de bank met oortjes om de standen op de andere velden bij te houden, maar toch was het resultaat van FC Dordrecht van enig belang voor het verloop van de avond in Euroborg, op zo’n 240 kilometer afstand. FC Dordrecht was al één van de ploegen in vorm in de KKD en kwam tegen Telstar ook al na 17 minuten op een voorsprong via een treffer van Dylan Mbayo. Het doelsaldo in de derde periode kwam daarmee op +2, waar FC Groningen de avond begon met +13.

Zeven minuten voor het einde van de tweede helft maakte Rocco Robert Shein er 2-0 van voor de thuisclub en was daarmee de overwinning in veilige haven. FC Dordrecht eindigt als tweede in de derde periode achter FC Groningen en staat op plek 4 van de KKD met 52 punten.

SC Cambuur – De Graafschap: 1-2

Met vroege voorsprongen van FC Groningen en FC Dordrecht zal er werkelijk niemand in Leeuwarden nog hebben gekeken naar de derde periode. Voor De Graafschap was er nog een minieme theoretische kans, maar waren de drie punten hoe dan ook belangrijk voor de stand op de totaalranglijst. De Doetinchemmers kwamen op voorsprong via een eigen doelpunt van Sekou Sylla.

In de extra tijd van de eerste helft kwam de thuisploeg echter op gelijke hoogte uit een strafschop van Milan Smit. Cambuur kreeg dat buitenkansje wegens een handsgeval in de zestien meter. De Graafschap bleef vervolgens de meeste aanspraak maken op de overwinning. Vijf minuten voor tijd was het Philip Brittijn die de 1-2 aantekende en op die manier de vijfde plek op de ranglijst verstevigde: 52 punten.

Willem II – FC Eindhoven: 3-0

Koploper Willem II was gastheer in één van die 42 Noord-Brabantse derby’s die deze editie van de KKD rijk is. De Tilburgers profiteerden optimaal van het puntenverlies van de beide naaste concurrenten. Al in de zevende minuten werd de score geopend door Thijs Oosting. Exact één uur later, in de zevende minuut van de tweede helft namelijk, was het Tommy St. Jago die de score verdubbelde.

Een kwartier voor tijd maakte Jeremy Bokila zijn eerste doelpunt sinds 12 januari en bracht bij de score op 3-0. Door het gelijkspel bij Roda-ADO is de voorsprong van Willem II (60 punten) nu respectievelijk vijf en zes punten.

Stand aan kop van de KKD na 29 speelronden
Stand aan kop van de KKD na 29 speelrondenFlashsha.re

Jong Ajax – NAC Breda: 0-1

NAC Breda pakte een nuttige en zakelijke overwinning op Sportpark de Toekomst waar het enige en winnende doelpunt van Elias Mar Omarsson de beslissing bracht voor de uitploeg, die na 29 wedstrijden op plek zeven van de KKD staat met 46 punten.

VVV-Venlo – FC Emmen: 2-0

In een felle strijd tussen twee middenmoters waren VVV-Venlo en FC Emmen in de eerste helft aan elkaar gewaagd. Na vijf minuten in de tweede helft kwam in de stand verandering toen Michail Kosidis de 1-0 aantekende. In de slotfase was er een opmerkelijk moment toen een strafschop voor FC Emmen op advies van zijn assistent-scheidsrechter door arbiter Laurens Gerrets werd afgeblazen wegens een vermeende fopduik. Pepijn Doesburg maakte er in de extra nog 2-0 van voor de nummer 9 van de KKD (42 punten). FC Emmen staat na vanavond nog steeds op 39 punten en heeft nog het inhaalduel met FC Groningen tegoed.

Jong FC Utrecht – Helmond Sport: 0-1

Helmond Sport wist door een nipte maar verdiende overwinning aansluiting te houden met de groep ploegen die strijden om de play-offs. Joseph Amuzu was trefzeker in de 38e minuut. Helmond Sport liep door de overwinning drie punten in op FC Emmen en SC Cambuur en staat met 38 punten nu op vier punten achter VVV-Venlo, dat virtueel de laatste play-offplek in handen heeft.

Jong AZ – Jong PSV: 4-1

De beste Beloftenploeg van de KKD haalde flink uit tegen de collega’s van PSV. Met zijn achtste KKD-treffer van het seizoen werd het 1-0 door Ernest Poku. Invaller Nick Koster maakte er in de tweede helft 2-0 van. Goncalo Esteves maakte er 3-0 van, waarna Nick Koster zijn tweede van de avond scoorde: 4-0. In de extra tijd van de tweede helft maakte Jevon Simons de eretreffer. Jong AZ blijft achtste en Jong PSV is de nummer 16 van de KKD.

TOP Oss – FC Den Bosch: 1-2

De Keuken Kampioen Kelder Kraker eindigde in een flinke chaos. De burenruzie tussen Oss en Den Bosch was al voorafgegaan door een tamelijk bijzonder topografisch kunststukje om te bepalen wie er op de thuistribunes zouden mogen plaatsnemen. In een toekomstig geval zou men er wellicht beter aan doen te selecteren op het vermogen om een plastic beker vast te houden als er een doelpunt van de tegenstander gemaakt wordt.

De 0-1 van Kacper Kostorz uit een geweldige cornervariant hoefde nog te rekenen op een bierdouche, waarna Grad Damen namens de thuisclub de 1-1 mocht aantekenen. In de 79e minuut was het Luke Mbete die zich de woede van de voltallige Ossche goegemeente op de hals haalde. Zijn treffer gevolgd door een Kevin van Veen-achtig juichmoment zou nog wel eens zeer gunstig kunnen uitpakken voor de jaarcijfers over het seizoen 2023/2024. Van het statiegeld kan een club als TOP de selectie komend seizoen zomaar versterken met de eerder genoemde oud-speler Kevin van Veen, die momenteel door FC Groningen wordt verhuurd aan het Schotse Kilmarnock.

Terug naar de wedstrijd, die na een onderbreking van een kwartier werd hervat, maar waarin geen doelpunten meer te vieren waren. Daarin was Grad Damen nog verrekte dicht bij een tweede gelijkmaker van de avond. FC Den Bosch is door de zege af van de rode lantaarn, maar droeg deze nét niet over aan TOP Oss. Want het eveneens verliezende Jong FC Utrecht is de nieuwe nummer 20. Het trio heeft elk 23 punten. Doelsaldi: Den Bosch (-25), TOP Oss (-27), Jong FC Utrecht (-28). Spanning alom. But if you can’t stand the heat, get out of the Keuken Kampioen Divisie.