Hockeyers Oranje naar laatste vier na revancherende zege op Australië

De hockeyers van Oranje vieren de zege op Australië
De hockeyers van Oranje vieren de zege op AustraliëANP
De hockeyers van Oranje hebben zich op de Olympische Spelen geplaatst voor de halve finale. Ze versloegen in Parijs Australië met 2-0. De Australiërs waren drie jaar geleden op de Spelen nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Nederland.

Duco Telgenkamp maakte in het derde kwart het openingsdoelpunt. Jip Janssen besloot de bal bij een strafcorner niet op doel te slepen, maar hij legde de bal breed en Telgenkamp zorgde al glijdend voor de tip-in. De goal zorgde voor grote vreugde op de Nederlandse bank. In de 52e minuut besliste Thijs van Dam het duel met een hard schot nadat hij zichzelf knap vrij had gespeeld.

In de eerste helft vielen er amper kansen te noteren. Thierry Brinkman kreeg vlak voor rust de grootste mogelijkheid, maar hij stuitte op de voet van de Australische keeper Andrew Charter. Brinkman wacht nog op zijn eerste doelpunt in Parijs.

Grimmig

Het grootste gevaar kwam uit strafcorners, maar Jip Janssen kwam niet tot scoren. Een van zijn strafcorners ging meters naast, illustratief voor de eerste helft.

Na rust kreeg Oranje net iets meer ruimte, zeker na het openingsdoelpunt van Telgenkamp. Het betekende zijn derde goal van het toernooi. Daarvan profiteerde Van Dam bij een snelle uitbraak. In de slotfase werd het nog even grimmig, net als eerder in de wedstrijd toen beide ploegen zorgden voor kleine opstootjes.

Sydney

Louis van Gaal was aanwezig in het Yves-du-Manoir Stadion. De voormalig voetbaltrainer werd op de tribunes vergezeld door Pieter van den Hoogenband, de chef de mission.

Oranje neemt het bij de laatste vier op tegen Spanje, dat eerder op de dag verrassend te sterk was voor titelverdediger België (3-2). In de poulefase won Nederland met 5-3 van de Spanjaarden, die onder leiding staan van Max Caldas, voormalig coach van Oranje.

De Nederlandse hockeyers werden in 2000, in Sydney, voor het laatst olympisch kampioen. De laatste finale op de Spelen dateert van 2012.