Regerend hockeykampioen België uitgeschakeld na dramatische slotfase tegen Spanje

Alexander Hendrickx baalt na de uitschakeling tegen Spanje
Alexander Hendrickx baalt na de uitschakeling tegen SpanjeProfimedia
Het als achtste geplaatste Spanje heeft regerend kampioen België met 3-2 uitgeschakeld in de kwartfinales van het mannenhockey op de Olympische Spelen. Aanvoerder Marc Miralles maakte met nog drie minuten te gaan het beslissende derde doelpunt voordat de verdediging een comeback in de kiem smoorde.

Eerder versloeg India Groot-Brittannië met 4-2 in een shoot-out na een 1-1 gelijkspel. Spanje zal het in de halve finale opnemen tegen Nederland of Australië, terwijl India het zal opnemen tegen Duitsland of Argentinië.

Spanje kwam sinds Peking 2008 niet verder dan de laatste acht, terwijl België de laatste twee Olympische finales bereikte, met verschillende van hun spelers met gouden en zilveren medailles van respectievelijk de Spelen in Tokio en Rio.

Spits Jose Maria Basterra opende de score in de 40e minuut door een redding van een doelman in het doel te krijgen na een zinderende pass van verdediger Jordi Bonastre, maar de voorsprong duurde niet lang: een minuut later maakte de Belgische Arthur de Sloover gelijk. Marc Reyne zette Spanje na 55 minuten weer op voorsprong met een treffer vanaf het veld en Miralles breidde de voorsprong uit voordat Alexander Hendrickx een doelpunt tegen kreeg.

"Ik denk dat vandaag de beste dag van mijn leven is," zei Basterra. "We hadden naar deze dag verwezen op onze kalender en nu zijn we zo gelukkig. We moeten vandaag genieten en morgen zien we onze tegenstanders en zullen we zien hoe we ze kunnen verslaan."

Late drama

België kwam met nog enkele minuten te gaan terug van 3-1 naar 3-2 en kreeg in de allerlaatste seconde zelfs nog een strafcorner mee na lang en aanhoudend te klagen bij de officials. Zonder tussenkomst van de VAR, die België niet meer kon aanvragen, kreeg de ploeg de strafcorner maar wist het deze niet om te zetten tot de 3-3.