Joe Cullen en Nathan Aspinall naar halve finale World Matchplay

Nathan Aspinall versloeg Chris Dobey in de kwartfinales van de World Matchplay
Nathan Aspinall versloeg Chris Dobey in de kwartfinales van de World MatchplayProfimedia
England versus England zal het zaterdag klinken in één van de halve finales van de World Matchplay. Joe Cullen versloeg donderdagavond de Noord-Ier Daryl Gurney, waarna Nathan Aspinall zijn Engelse landgenoot Chris Dobey uitschakelde. Daarmee in de helft van de laatste vier bekend. Vrijdagavond zijn de andere twee halve finales.

Cullen had een zeer flitsende start in zijn kwartfinale en nam een 5-0 voorsprong, voordat Gurney terugkwam tot 6-3. Daarna hielden de beide spelers in totaal achtmaal de eigen leg, voordat er opnieuw twee breaks te noteren vielen. Bij 10-8 liet Gurney de kans liggen om volledig terug te komen in de wedstrijd en bij 12-10 verzuimde hij opnieuw een break te verzilveren. Bij een voorsprong van 15-11 wist Cullen (91,11 gemiddeld en 8x 180 in 27 legs) zijn tegenstander voor de zevende keer te breken: 16-11.

Het wedstrijdverloop bij de tweede kwartfinale was soortgelijk, hoewel Dobey in eerste instantie nog een 4-2 en 6-3 voorsprong nam. Dat breaks voor de 6-4 en 7-7 was de score volledig in evenwicht en in het tweede deel van het duel sloeg Aspinall, nummer 9 van de wereldranglijst nogmaals toe. Van 8-8 liep hij uit naar 14-8, voordat Cullen iets terug kon doen en de achterstand verkleinde tot 14-10 en 15-12. In de laatste set was het een break van Aspinall die de eindstand bepaalde op 16-12. De winnaar had een gemiddelde van 99,33 en gooide 10 keer 180 in 28 legs.

Vrijdagavond staan de overige twee kwartfinales op de rol. Om 21.00 uur speelde Engelsman Ryan Searle (#15) tegen Welshman Jonny Clayton (#7). Aansluitend is het de beurt aan Luke Humphries (#6) om Damon Heta (#13) te bestrijden.