Kan Fortuna Sittard de sterke thuisreeks van FC Volendam breken in het Kras Stadion?

Daryl van Mieghem is de man in vorm bij de Volendammers. Hier na een doelpunt in De KuipProfimedia
Vrijdagavond trappen FC Volendam en Fortuna Sittard af in de 26ste speelronde van de Eredivisie. Voor FC Volendam de uitgelezen kans om in eigen huis de volgende stap te zetten op weg naar lijfsbehoud. Voor Fortuna Sittard is dat doel al dichter binnen handbereik. De aftrap is om 20.00 uur in het Kras Stadion als opener van dit Eredivisieweekend.

Alle clubs die in 2023 een uitwedstrijd hebben moeten spelen in het Kras Stadion, waren achteraf niet te spreken over het resultaat. FC Volendam staat slechts drie punten boven de degradatiezone, maar heeft dit jaar in eigen huis al vier zeges geboekt en AZ op een gelijkspel gehouden. Afgelopen weekend leek er ook op vreemde bodem even een stunt in de maak toen de Volendammers met een voorsprong de rust ingingen tegen Feyenoord, maar in de tweede helft wist de thuisploeg het nog om te draaien (2-1).

De sterke thuisreeks van Volendam blijft opvallend te noemen, gezien het feit dat het elftal de laatste vijf duels van 2022 in het eigen stadion allemaal verloor. De wedstrijden van Volendam staan in ieder geval garant voor goals, want van de 27 officiële duels die de club dit seizoen speelde, kwam het 26 keer voor dat er minimaal tweemaal gescoord werd. Wim Jonk kan dit weekend voor het derde duel op rij niet beschikken over Gaetano Oristanio, maar moet het vrijdagavond ook stellen zonder Xavier Mbuyamba, die in De Kuip een rode kaart ontving.

Tegenstander

Fortuna Sittard hield zich vorige week goed staande tegen FC Twente, maar kreeg na iets meer dan een uur spelen drie doelpunten tegen in een tijdsbestek van tien minuten, waardoor het elftal van Julio Velázquez voor de derde keer onderuit ging in de laatste vier duels. Ondanks die nederlaag is Fortuna met negen punten boven de degradatiestreep en nog evenveel duels te spelen nog altijd goed op weg om zich te handhaven.

Dat Volendam het dit jaar zo goed doet in thuisduels hoeft Fortuna helemaal niet af te schrikken, want de Limburgers doen het over het algemeen juist beter in uitduels. Fortuna pakte vijf punten meer op vreemde bodem dan in het eigen stadion, terwijl het daar meer dan de helft van de wedstrijden gespeeld heeft. In de laatste twaalf uitwedstrijden, wist het iedere keer minimaal één doelpunt te maken.

Spelers om in de gaten te houden

Daryl van Mieghem heeft vier doelpunten gemaakt in zijn laatste vier duels en leverde daarin ook nog een assist. Fortuna-doelman Ivor Pandurere incasseerde elf treffers in zijn laatste vier duels.

Hot stat: in de laatste zeventien onderlinge duels werd er niet gelijkgespeeld en in de laatste zeven edities scoorde slechts één van de twee teams.