KKD: Jong Ajax zet NAC te kijk in Breda, PEC Zwolle wint nipt, Bergkamp in Almere

KKD: Jong Ajax zet NAC te kijk in Breda; PEC Zwolle wint nipt in Doetinchem
KKD: Jong Ajax zet NAC te kijk in Breda; PEC Zwolle wint nipt in DoetinchemProfimedia
In de Keuken Kampioen Divisie (KKD) stonden maandagavond zes duels op het programma. Opvallendste uitslag viel te noteren in Breda. Laagvlieger Jong Ajax haalde uit door na een 0-4 ruststand met 2-6 te winnen. PEC Zwolle won voor de derde keer op rij: 0-1 bij De Graafschap. Het duel der subtoppers tussen Almere City FC en VVV-Venlo eindigde in 1-3 voor de Limburgers.

NAC Breda – Jong Ajax

Met ruim 16.000 zaten ze in het Rat Verlegh Stadion: de trouwe aanhang van NAC Breda. En ze zagen hoe Jong Ajax de ene na de andere mooie aanval op de mat legde tegen een statische en apathische Bredaase defensie. Bij rust stonden de beloften van Ajax al met 0-4 voor. Donny Warmerdam zette na een goede combinatie de 0-1 op het scorebord (‘4) en Amourricho van Axel Dongen mocht zonder dat iemand hem hinderde van buiten de 16 aanleggen voor de tweede van Jong Ajax (’17). Ook bij de goals die volgden was Ajax feller. Youri Baas, na een blessure de laatste weken bankzitter bij het grote Ajax, tekende voor 0-3 (’21) en Lorenzo Lucca kreeg de 0-4 op zijn naam (’34).

Toen vlak na rust ook nog de 0-5 viel via Francisco Conceição (’51) was voor de eerste supporters de maat vol en zij verlieten het stadion. Daardoor misten ze wel een offensief van de thuisclub dat tot twee goals leidde: Elias Mar Omarsson (’60) en Jort van der Sande (’67) maakten de eindstand voor de thuisploeg iets draaglijker. Slotakkoord was echter voor Jong Ajax: Youri Regeer maakte de setstand van 2-6 compleet. NAC Breda deed door de nederlaag zeer slechte zaken op de ranglijst. De nummers drie tot en met acht spelen namelijk play-offs voor promotie. NAC staat nog altijd zevende, maar ziet vanuit het rechterrijtje concurrenten dichterbij komen. Jong Ajax steeg naar de 16e plek en heeft nog maar één punt achterstand op nummer 15 Helmond Sport.

De Graafschap – PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft voor de derde wedstrijd op rij de volle buit gepakt. Op bezoek bij De Graafschap werd nipt gewonnen: 0-1. Matchwinner luisterde naar de naam Lennart Thy. De Duitser scoorde na 13 minuten de enige goal van de wedstrijd. De bezoekers waren in de eerste helft veel sterker en verzuimden om meer afstand te nemen van het de laatste weken zo goed spelende De Graafschap. Daardoor ontstond in de tweede helft een vechtwedstrijd. Daarin bleek niet voor het eerst dit seizoen dat het de Achterhoekers aan de nodige kwaliteit ontbeert.

De veelal halve kansen konden niet worden omgezet in een gelijkmaker. De voorsprong van PEC op nummer twee Heracles Almelo is na maandagavond weer zes punten, al heeft de ploeg uit de hoofdstad van Overijssel wel een wedstrijd meer gespeeld. De Graafschap is nog niet kansloos voor play-offs, maar dan moet het de wedstrijd tegen PEC snel vergeten en weer voortborduren op de vier overwinningen van ervoor.

Almere City FC - VVV-Venlo 1-3

In Flevoland speelden Almere City FC en VVV-Venlo om de derde plaats. Het lijkt erop dat dit de twee ploegen zijn die gaan uitmaken wie achter PEC Zwolle en Heracles Almelo 'best of the rest' wordt. De Limburgers kwamen aanvankelijk sterk uit de startblokken, maar Almere kreeg steeds meet grip op de wedstrijd. Hamdi Akujobi kon na tien minuten alleen op Ennio van der Gouw af, maar de rechtervleugelverdediger schoot de bal hard op de keeper in plaats van erachter. De openingsgoal viel alsnog voor ‘Ally’. Jochem Ritmeester van de Kamp was attent bij een rebound en de verdediger tekende zo voor zijn tweede van het seizoen. Ook in het vervolg van de eerste helft was Almere de heersende ploeg. Dat het de score niet uitbouwde kwam de Flevolanders echter nog duur te staan.

VVV-Venlo kwam namelijk net als in de eerste helft sterk uit de startblokken. Nick Venema scoorde drie minuten na de thee de gelijkmaker. Hij vierde de 1-1 niet met de zo’n 40 meegereisde supporters, maar maakte misbaar richting de harde kern van Almere. Venema speelde in 2019 en 2020 op huurbasis voor de ploeg uit Flevoland. VVV-Venlo drukte door en Kees de Boer zorgde voor het hoogtepunt in het Yanmar Stadion. Hij maakte met bal op z’n Bergkamps een pirouette en schoot vervolgens snoeihard raak. Toen kort daarna ook Martijn Berden het net vond was het over en uit in Almere. VVV staat nu derde met twee punten voorsprong op Almere City. Die hebben nog wel een wedstrijd te goed ten opzichte van de Noord-Limburgers.

Roda JC - Jong AZ 2-0

Roda JC heeft voor het eerst sinds 5 februari weer eens een thuiswedstrijd gewonnen. De Zuid-Limburgers waren veel beter dan Jong AZ en misten kans op kans. Met name lat en paal waren regelmatig sta-in-de-weg. Een treffer was echter onvermijdelijk en vlak voor rust was het Romano Postema die raak schoot. Pas in de laatste minuut wist Bryan Limbombe de zege te bezegelen. Door de winst staat Roda nu negende en zijn play-offs serieus binnen handbereikt. De achterstand op rivaal MVV Maastricht is nog maar één punt. De achtste plek geeft recht op play-offs. Jong AZ zakt naar de tiende plaats met evenveel punten als Roda.

FC Eindhoven - ADO Den Haag 1-1

Met name ADO Den Haag heeft twee dure punten laten liggen op bezoek bij FC Eindhoven. De ploeg van trainer Dick Advocaat was met name voor rust veel beter en kreeg loon naar werken middels een doelpunt van Jasper Dahlhaus. De aanvaller van de thuisploeg werkte een strakke voorzet achter eigen doelman Nigel Bertrams. ADO bleef vol passie de aanval zoeken en de Brabanders mochten blij zijn dat het bij rust slechts 0-1 stond. Na rust kantelde de wedstrijd en na de 1-1 van Naoufal Bannis, een knappe kopbal, was het ADO Den Haag dat blij mocht zijn dat het daarbij bleef. De Zuid-Hollanders hebben nog alle kans op play-offs, maar hebben een lastig programma voor de boeg. Vrijdag komt Willem II naar het Bingoal Stadion.

Overige uitslag

Jong FC Utrecht - Jong PSV 0-1

Jong PSV was eigenlijk de hele wedstrijd beter, maar scoren lukte maar niet. Jason van Duiven schoot in de 52e minuut een strafschop op lachwekkende wijze in en Kevin Gadellaa kon de bal bijna oprapen. Toch waren het de talentjes van PSV die met drie punten weer richting Brabant konden reizen. Vlak voor tijd kregen ze een tweede penalty. Mathijs Tielemans schoot wel met overtuiging raak.