KKD: PEC Zwolle na rust ruim langs TOP; Heracles verliest van negen EindhovenarenProfimedia
In de Keuken Kampioen Divisie (KKD) stonden vrijdagavond acht duels op het programma. En zoals gebruikelijk gebeurde daarin weer van alles. Koploper PEC Zwolle had het niet makkelijk tegen TOP Oss, maar toen de ban eenmaal gebroken was liepen de Blauwvingers over de Brabanders heen. Nummer drie FC Eindhoven hield in eigen huis met negen man stand tegen een zwak Heracles Almelo.

PEC Zwolle – TOP Oss 4-1

PEC Zwolle blijft soeverein koploper in de KKD. Door de 4-1 overwinning in eigen huis op TOP Oss heeft de ploeg van Dick Schreuder nu zes punten voorsprong op Heracles Almelo. De bezoekers verstopten zich niet in het MAC³PARK stadion. De beste kansen waren voor de Brabanders tot Ryan Thomas in de 21e minuut vrij voor Thijs Jansen opdook. De doelman van TOP redde formidabel met zijn rechtervoet. Het was de opmaat naar meer gevaar van de thuisploeg. Younes Taha kon na een half uur helemaal vrij inkoppen uit een voorzet van Davy van den Berg.

Ook na rust bleven de bezoekers de aanval zoeken. Rick Dekker dook in de 67e minuut zomaar op in het strafschopgebied van PEC en ramde de bal genadeloos hard in de rechterhoek. Dekker speelde van 2014 tot en met 2020 voor de Zwollenaren en woont nog altijd in de Overijsselse hoofdstad. Hij vierde zijn goal ingetogen, maar een glimlach op zijn gezicht ontbrak niet. Een stunt bleef echter uit. Zwolle schakelde een tandje bij en via publiekslieveling Apostolos Vellios, Lennart Thy en Dean Huiberts werd TOP in de slotfase alsnog overlopen.

FC Eindhoven – Heracles Almelo 1-0

Vraag vooraf was of FC Eindhoven een stap richting de top-2 kon zetten. Ondanks twee rode kaarten kan die vraag ondertussen bevestigend beantwoord worden. De Tukkers zijn bezig aan een voor hun doen zeer matige reeks. De eerste wedstrijd van dit jaar werden er twee punten gemorst bij Jong AZ en vooral de kansloze 0-3 nederlaag in eigen huis tegen PEC kwam hard aan. Bovendien werd Heracles uitgeschakeld in de beker door Go Ahead Eagles. Daar kwam vrijdagavond een terechte 1-0 nederlaag tegen de nummer drie in de KKD bij. Evan Rottier scoorde na een half uur de enige en winnende op aangeven van de van Feyenoord gehuurde Naoufal Bannis.

Diezelfde Rottier kreeg in de 74e minuut een rode kaart van arbiter Robin Gansner. Bij balverlies in kansrijke positie trapte hij Marco Rente uit frustratie op een ogenschijnlijk smerige manier op de hakken. Dat was al een totaal onverklaarbare actie bij een 1-0 voorsprong, maar het werd nog raarder in het Jan Louwers Stadion. De andere aanvaller, Charles-Andreas Brym, ging er drie minuten later ook met een rode prent af na een harde tackle van achteren. Heracles probeerde het in het laatste kwartier uiteraard wel en het werd ook regelmatig gevaarlijk voor het doel van Nigel Bertrams. Die keepte echter een geweldige wedstrijd en de lankmoedigheid kwam de Tukkers uiteindelijk duur te staan.

VVV-Venlo – ADO Den Haag 0-0

VVV-Venlo en ADO Den Haag kwamen in De Koel niet tot scoren en dat zal voor beide ploegen een teleurstellend resultaat zijn. ADO is bezig met de komst van doelman Sonny Stevens, maar dat is nog niet rond. Dat betekende dat Luuk Koopmans aan de bak moest. De oud-keeper van MVV hield heel wat schoten tegen, al had hij soms ook hulp van zijn verdediging nodig. Nick Venema leek voor rust te scoren, maar Finn van Breemen stond precies op de goede plek op de doellijn. Aanvallend was Den Haag machteloos.

Dick Advocaat zag zijn ploeg een goede tweede helft spelen
Dick Advocaat zag zijn ploeg een goede tweede helft spelenProfimedia

Dat veranderde na rust. Xander Severina en Joey Sleegers kregen goede kansen. Het team van Dick Advocaat kreeg duidelijk een impuls door de terugkeer van Ricardo Kishna. Van Breemen had zich na rust ook in aanvallend opzicht kunnen onderscheiden, maar hij kopte een voorzet van Kishna net naast. Ook VVV zette in de slotfase weer aan, maar Koopmans hield zijn doel schoon. ADO kruipt langzaamaan naar boven in de KKD en staat nu 13e met nog vijf punten achterstand op de laatste ploeg in het linkerrijtje: Willem II staat daar met 30 punten. VVV staat vijfde en heeft drie punten achterstand op nummer drie FC Eindhoven.

NAC Breda – Jong AZ 5-1

NAC Breda heeft de smaak te pakken. Van de laatste vier wedstrijden werden er drie gewonnen en één gelijkgespeeld. Eerder deze week maakte spits Tom Boere de overstap van SC Cambuur naar NAC. Vrijdagavond werd ruim van Jong AZ gewonnen. De openingsfase was rommelig en Jong AZ had daarvan kunnen profiteren. Mexx Meerdink schoot vrij voor Roy Kortsmit naast en Ernest Poku stuitte op de doelman van NAC. De thuisploeg stond toen al op een 1-0 voorsprong door een goal van Charles-Jesaja Hermann, die met bal het strafschopgebied indribbelde en het helemaal zelf afmaakte.

Na rust zat alles tegen voor de ploeg uit Noord-Holland. Loek Postma veroorzaakte een strafschop, kreeg geel, en Odysseus Velanas schoot raak vanaf elf meter. Diezelfde Postma liep vervolgens een aanvaller van NAC in de zij bij een uitbraak en kon met twee keer geel en dus rood richting kleedkamer. Het verzet van Jong AZ was daarmee gebroken en Velanas mocht nog twee keer scoren. Ook Ezechiel Banzuzi kwam op ’t formulier. Kortsmit moest tot grote frustratie van hemzelf in de slotfase één keer vissen. Jurre van Aken kreeg alle ruimte om de bal in de linkerbovenhoek te tikken. NAC steeg door de zege naar de negende plek en naderde tegenstander Jong AZ tot één punt.

Overige uitslagen

Telstar – Almere City FC 0-1

Almere City FC heeft hun plek in de subtop van de KKD verstevigd met een nipte zege bij Telstar. In de eerste helft was bedroevend weinig te beleven voor de 2300 toeschouwers in het BUKO Stadion. Na rust drong het team van trainer Alex Pastoor meer aan en dat leverde ook voor Telstar meer ruimte op. Er kwamen kansjes over en weer, maar alleen Lance Duijvestijn wist te scoren. Hij viel uitstekend in en schoot een houdbare bal half onder keeper Joey Houweling door. Almere-verdediger Damian van Bruggen kreeg in de slotfase een tweede gele kaart. Almere staat net als Eindhoven op 39 punten, maar heeft een wedstrijd meer gespeeld. Telstar is middenmoter op de 11e plek. Beide trainers, Alex Pastoor en Mike Snoei, verlengden deze week hun contract.

FC Den Bosch – MVV Maastricht 3-3

“Als je deze wedstrijd niet over de streep trekt, ben je echt een stelletje klootzakken met z'n allen.” Duidelijke taal van trainer Jack de Gier. Hij had een punt, want FC Den Bosch stond na 88 minuten voetbal keurig met 3-1 voor tegen de verrassing van de eerste seizoenshelft. MVV kon na de winterstop de schwung van eerder echter niet vasthouden en wacht al vijf duels op een overwinning. De Maastrichtenaren pakten in ieder geval een punt door doelpunten van Dailon Rocha Livramento (’89) en Mart Remans (‘90+5). De late gelijkmaker werd voor de harde kern van Den Bosch gevierd, wat de spelers van MVV op een bierdouche kwam te staan. Met 35 punten en een zesde plek liggen de Limburgers nog altijd op koers voor play-offs.

Grote vreugde bij MVV na de 3-3 diep in blessuretijd
Grote vreugde bij MVV na de 3-3 diep in blessuretijdProfimedia

Roda JC – FC Dordrecht 1-0

Roda JC heeft voor de tweede keer op rij gewonnen. Na de overwinning op 23 januari bij Jong Ajax (1-2) werd vrijdagavond in het Parkstad Limburg Stadion met 1-0 gewonnen van FC Dordrecht. De bezoekers kregen een aantal behoorlijke kansen, maar de treffer viel aan de andere kant. Bryan Limbombe schoot tien minuten voor tijd een vrije trap vanaf links op schitterende wijze in de rechterbovenhoek. Door de zege handhaafde Roda zich in het linkerrijtje. De ploeg staat achtste op 31 punten en heeft bovendien nog een inhaalduel tegen Heracles Almelo tegoed.

Helmond Sport – Jong Ajax 1-1

Helmond Sport is momenteel lastig te verslaan. De ploeg van Bob Peeters is al vijf wedstrijden op rij ongeslagen, maar daar zaten wel vier gelijke spelen bij. Na een uur kwam Jong Ajax op voorsprong door een goal van de Deense Christian Rasmussen uit een makkelijk gegeven vrije trap. Via de muur stuiterde de bal ongelukkig achter Mike Havekotte. De verdiende gelijkmaker volgde snel. Peter van Ooijen scoorde vijf minuten na de openingsgoal op aangeven van Martijn Kaars. Helmond Sport drong daarna aan, maar kwam niet nog een keer tot scoren en blijft op een teleurstellende 18e plek staan.