KKD: Zwolle pas in laatste kwartier langs VVV-Venlo; NAC scoort na 8 seconden

PEC Zwolle staat door de zege op VVV-Venlo nu alleen aan kop
PEC Zwolle staat door de zege op VVV-Venlo nu alleen aan kopProfimedia
In de Keuken Kampioen Divisie (KKD) werden vrijdagavond slechts vier duels afgewerkt. Door winters weer werden Willem II – FC Eindhoven en MVV Maastricht – Heracles Almelo afgelast. Er werd wel gevoetbald in Almere, waar City FC en De Graafschap allebei twee keer scoorden. PEC had het lastig tegen VVV-Venlo, NAC won mede dankzij een hele vroege goal en FC Den Bosch zegevierde weer eens.

PEC Zwolle – VVV Venlo 2-0

PEC Zwolle is dankzij een 2-0 overwinning op VVV-Venlo en de afgelasting van Heracles Almelo nu alleen koploper in de KKD. De thuisploeg had het lastig met de subtopper uit Noord-Limburg. VVV had voor rust op voorsprong moeten komen, maar Kees de Boer vond na het uitspelen van keeper Jasper Schendelaar veteraan Bart van Hintum op zijn route naar het doel. Ook de thuisploeg had enkele behoorlijke kansen.

De Blauwvingers kwamen na de thee prima uit de kleedkamer, maar Lennart Thy had net als voor rust het vizier niet op scherp staan. De brilstand gaf VVV moed. Nick Venema kreeg in een één-op-één-situatie de bal niet langs Schendelaar en Daan Huisman schoot een goede kans over het doel. Terwijl de klok richting het laatste kwartier kroop was het opeens wel raak voor Zwolle. Via de hak van invaller Apostolos Vellios tekende Davy van den Berg voor zijn tweede treffer van het seizoen. De eerder ietwat ongelukkige Thy besliste het duel met een schot uit een hoekschop (’79). Voor de laatste nederlaag van PEC moeten we terug naar 28 oktober 2022, toen met 0-1 van MVV Maastricht werd verloren. Daarna werd zeven keer op rij gewonnen.

TOP Oss – NAC Breda 1-2

NAC Breda heeft mede dankzij een doelpunt na 8 seconden met 1-2 in Oss gewonnen. Charles-Jesaja Herrmann profiteerde optimaal van enorm geklungel bij TOP vlak na de aftrap. Hij evenaarde daarmee het clubrecord van voormalig NAC-speler Koos Waslander. Drie keer eerder werd na acht seconden gescoord: Hilmi Mihci (FC Den Bosch), Rudy Metz (Veendam) en Geert den Ouden (Excelsior) zijn de namen die horen bij dat illustere lijstje. De snelste goal ooit in het betaald voetbal is ook al gelinkt aan Breda. Kees van Ierssel was in 1968 trefzeker na zeven seconden. Dat deed hij als speler van De Baronie tijdens een wedstrijd in de tweede divisie tegen De Graafschap.

Nog voor rust kwam NAC op 0-2 dankzij een pegel van Jort van der Sande. Hij schoot snoeihard raak na een lage corner van Odysseus Velanas. In de 73e minuut kwam TOP toch nog terug in de wedstrijd via Kyvon Leidsman. Het was de inleiding van een zenuwachtige eindfase. Jearl Margaritha, twee maanden afwezig vanwege nog altijd onduidelijke redenen, kreeg geel voor een overtreding en schoot vervolgens de bal weg. Scheidsrechter Robin Hensgens kon niet anders dan nogmaals geel trekken wat ook in 2023 nog altijd rood is. In blessuretijd trok ook keeper Thijs Jansen mee ten strijde. Het leidde tot enkele ouderwetse scrimmages voor het doel van Roy Kortsmit, maar met kunst- en vliegwerk bleef NAC overeind.

Almere City FC – De Graafschap 2-2

Almere City heeft verzuimd de derde plek in de KKD over te nemen van FC Eindhoven. In Flevoland kwam de ploeg van trainer Alex Pastoor niet voorbij De Graafschap. Al na twee minuten lag de bal achter Nordin Bakker. Verdediger Jeffry Fortes scoorde de 30e goal in zijn carrière door een corner van Alexander Büttner tot doelpunt te promoveren. Een voorsprong bij rust was de Achterhoekers echter niet gegund. Anthony Limbombe, Jochem Ritmeester van de Kamp en Pascu kregen grote kansen, maar pas vijf minuten voor rust was het raak via het hoofd van laatstgenoemde.

De Graafschap had het ook in de tweede helft lastig, maar kwam tegen de verhoudingen in zowaar op voorsprong. Na een uur spelen belandde een voorzet via het hoofd van Charlison Benschop bij Siem de Jong. De zesvoudig international passeerde simpel doelman Bakker. Lang kon het team van de zieke en afwezige Adrie Poldervaart niet genieten van de voorsprong. De defensie kreeg in de 65e minuut de bal maar niet weg en Ritmeester van de Kamp profiteerde door de bal hard in de linkerbovenhoek te rossen. Almere deed er daarna alles aan de volle buit binnen te halen, maar vond het net niet meer. De Graafschap is na vier wedstrijden in het nieuwe jaar nog ongeslagen.

FC Den Bosch – Jong PSV 1-0

FC Den Bosch heeft na zes nederlagen op rij, inclusief de KNVB-beker, eindelijk weer eens gewonnen. De laatste keer dat dat lukte was alweer meer dan twee maanden geleden. Toen werd De Graafschap in De Vliert met 2-1 verslagen. Vrijdagavond was de einduitslag 1-0. Anass Ahannach schoot acht minuten voor tijd de bal op fabelachtige wijze achter Kjell Peersman. De Belgische doelman van Jong PSV zal er nog wel een paar keer wakker van schrikken. Het was geen hoogstaande wedstrijd van de thuisploeg. Pas na een uur kreeg het team van Jack de Gier de eerste serieuze kans. Teun van Grunsven kopte via Jenson Seelt op de paal. De Bosschenaren gingen met veel inzet op zoek naar een goal en die kwam er dus via Ahannach, die via de onderkant van de lat van grote afstand de bal het doel in zag stuiteren.