Laatste dag WK zwemmen: Meilutyte verpulvert wereldrecord, sterk einde VS

Ruta Meilutyte met haar medaille
Ruta Meilutyte met haar medailleAFP
Ruta Meilutyte uit Litouwen heeft haar tweede wereldrecord in evenzoveel dagen gevestigd op de 50 meter schoolslag voor vrouwen. Ze snelde naar de gouden medaille in een geweldige tijd van 29,16 seconden op de laatste dag van de WK zwemmen.

Meilutyte verpulverde het record van 29,30 seconden dat ze gezamenlijk met Benedetta Pilato uit Italië op haar naam had staan nadat ze dat record zaterdag in de halve finales had neergezet. Daarmee gaf ze een duidelijk signaal af aan haar rivalen in de aanloop naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs.

"Ik ben blij," zei Meilutyte. "Ik had zeker het gevoel dat het mogelijk was. Ik geniet van het proces." Ze had 0,78 seconden voorsprong op zilveren medaillewinnares Lilly King uit de Verenigde Staten. Pilato pakte brons in 30,04 seconden.

Sarah Sjoestroem

Sarah Sjoestroem uit Zweden had een dag eerder haar eigen wereldrecord op de halve finale van de 50 meter vrije slag bij de vrouwen gebroken in een tijd van 23,61 seconden en de 29-jarige was bijna net zo snel in de finale om in stijl goud op te eisen.

Sjoestroem finishte slechts een honderdste van een seconde verwijderd van haar razendsnelle record en versloeg daarmee Shayna Jack uit Australië, die 24,10 klokte. "Ik ben er heel blij mee. Het was erg druk gisteren, met het wereldrecord en de gouden medaille," zei Sjoestroem, die zaterdag haar vijfde wereldtitel op rij won op de 50 meter vlinderslag.

Sjoestroems overwinning op de vrije slag betekende dat de zwemster de Amerikaanse grootheid Michael Phelps voorbij ging met haar 21e individuele medaille op de wereldkampioenschappen.

Zhang Yufei won brons in 24,15 en breidde daarmee het aantal medailles voor China verder uit.

Ahmed Hafnaoui

Ahmed Hafnaoui verzekerde zich van het tweede goud voor Tunesië na Bobby Finke uit de Verenigde Staten te hebben verslagen in een felbevochten race op de 1.500 meter vrije slag voor mannen. Hij finishte in 14 minuten 31,54 seconden en liep daarmee Sun Yangs wereldrecord van 14:31,02 mis. Finke had slechts 0,05 seconden voorsprong op Sam Short uit Australië, die de eerste helft van de race aan de leiding ging, maar genoegen moest nemen met brons.

"Ik denk dat ik het verdien", zei Hafnaoui. "Bobby is zo snel aan het einde van de race, hij pushte ons. "Het was zo dicht bij het wereldrecord. Ik heb genoten van de race. Bedankt aan Bobby voor het pushen."

Hunter Armstrong

Hunter Armstrong bezorgde de VS een gouden start op de laatste dag van het zwemmen in de Marine Messe Fukuoka Hall met de titel op de 50 meter rugslag voor mannen om zijn eerste individuele titel veilig te stellen. De 22-jarige zwemmer tikte de muur aan in 24,05 seconden, 0,19 seconden voor landgenoot Justin Ress. De Chinese Xu Jiayu pakte brons met een achterstand van 0,45 seconden op de winnaar.

Canada's wereldrecordhoudster Summer McIntosh bleek te goed voor het veld in de 400 meter wisselslag bij de vrouwen. Ze raasde naar het goud in een recordtijd van 4:27,11 voor haar tweede overwinning op dit toernooi en haar vierde wereldtitel in totaal.

"Toen ik vanavond begon, wilde ik gewoon zien hoe hard ik mezelf kon pushen, aangezien de 400 meter wisselslag zo'n zwaar onderdeel is", zei de 16-jarige McIntosh, die ook won op de 200 meter vlinderslag om haar overwinning van vorig jaar in Boedapest te herhalen.

"Het is heel strategisch, dus ik leer elke keer dat ik zwem meer en meer."

De Amerikaanse Katie Grimes pakte zilver met meer dan vier seconden achterstand, terwijl de Australische Jenna Forrester genoegen moest nemen met brons.

Estafette

De Amerikaanse mannen- en vrouwenteams stevenden af op de overwinning bij de 4x100 meter wisselslag estafettes. De zwaargewichten zorgden voor een sterke afsluiting van de kampioenschappen na de teleurstellende prestaties van sommige landgenoten eerder in de week.

Het mannenkwartet bestaande uit Ryan Murphy, Nic Fink, Dare Rose en Jack Alexy klokte 3:27,20 om China en Australië naar de tweede en derde plaats te verdringen.

De Amerikaanse vrouwen zorgden vervolgens met sterke prestaties van Regan Smith, King, Gretchen Walsh en Kate Douglass voor een overwinning in 3:52,08 op Australië en Canada.

Goud

Australië sloot de wedstrijd af met 13 gouden medailles, voor de Verenigde Staten met zeven gouden medailles en China met vijf gouden medailles.

De volgende editie van de wereldkampioenschappen wordt in februari 2024 in Doha gehouden.