PDC-WK dag 3 (middagsessie): Soutar verslaat Gurney, oud kampioen Burnett naar huis

Bijgewerkt
Soutar knap met ruime cijfers langs Gurney
Soutar knap met ruime cijfers langs GurneyProfimedia
Alan Soutar staat in de derde ronde van het WK. Soots won razend knap van nummer 24 Daryl Gurney met ruime cijfers: 3-0. Richie Burnett slaagde er niet in om de eerste ronde van het WK te overleven. De Tsjecht Adam Gawlas was met 3-2 te sterk voor de wereldkampioen van 1995. Simon Whitock verzekerde zich wel van de tweede ronde. Hij won met veel moeite van de goedspelende Filipijn Chrisrian Perez. Martin Lukeman kwalificeerde zich een stuk makkelijker voor de tweede ronde van het WK Darts. De Engelsman speelde niet groots, maar wist een makkelijk 3-0 overwinning te boeken op Japanner Nobuhiro Yamamoto.

Gurney-Soutar

Soots begon goed aan de wedstrijd, waar Gurney nog achterbleef in zijn score. Dat leverde de Schot in de tweede leg een break op, maar hij kon het niet gelijk afmaken. Via 36 pakte Superchin de break terug en hield daarna de eigen leg. Soutar wist op tijd de rug te rechten en liet Gurney in de vijfde leg achter zich: 1-0 in sets voor de Schot.

In de tweede set ging het de eerste twee legs met de darts mee. Soutar voorkwam dat Gurney met 40 over mocht aanleggen voor een break door 110 uit te gooien. In de derde leg leek Gurney een break weg te geven door drie pijlen op 32. Maar Soutar liet ook na dubbel 18 uit te gooien, waardoor de Noord-Ier toch zijn eigen leg hield. Soots gooide vervolgens opnieuw zijn eigen leg met 110 uit. De Schot stootte daarna door en pakte door een goede leg de break, waardoor hij ook gelijk de set won: 2-0.

In set 3 gooide Soutar dit keer geen 110 uit op zijn eigen leg, de dubbel 18 werd gemist. Gurney kon daardoor aanleggen voor de break en die pakte hij ook vanaf tops. De nummer 24 van de wereld kon de break echter niet verzilveren, want Soutar gooide een knap 80 uit en pakte de rebreak. Het was de set van de breaks, want Gurney won de leg erop met een knappe twaalfdarter. Soots kon natuurlijk achterblijven en ook hij pakte weer een break. Daardoor ging het weer naar een vijfde en beslissende leg. Soutar wist die op magistrale wijze te winnen door 160 uit te gooien en daarmee met 3-0 de nummer 24 te kloppen.

Gawlas-Burnett 3-2

Gawlas wist de eerste set makkelijk naar zich toe te trekken. De Tsjech kwam op een 1-0 voorsprong door 16 uit te gooien en pakte daarna de break via 24. Ook in de derde leg ging het makkelijk en zo kwam hij op een 1-0 voorsprong in sets. In set 2 gebeurde het tegenovergestelde, Burnett ging veel beter gooien en won set 2 ook met 3-0. In de tweede leg wist hij op dubbel 9 de break te pakken en op 2-0 te komen. Hij maakte het vervolgens in de eigen leg af.

In de derde set kwam Burnett voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong door Gawlas gelijk te breaken op dubbel 20. In 15 pijlen gooide hij vervolgens zijn eigen leg uit op 41. Gawlas wist zijn eigen leg daarna nog wel te houden, maar dat was niet genoeg. The Welshman pakte de set van de Tsjech en kwam op 2-1.

De wereldkampioen van 1995 kon niet gelijk doorstoten, hij kreeg gelijk een break om de oren. Flawlas pakte de eerste leg van set 4 via dubbel 4. Burnett kreeg een kans om gelijk terug te breaken, maar miste twee pijlen op tops. Gawlas strafte dat genadeloos af door 82 uit te gooien en een 2-0 voorsprong te pakken. Door 48 uit te gooien deed Burnett nog wat terug, maar Gawlas gooide met zijn vierde setpijl dubbel 5 uit en bracht de stand naar 2-2 in sets.

De pas 20-jarige Tsjech schoot uit de startblokken in de beslissende set, hij gooide de 501 punten in slechts 11 pijlen uit en nam daarmee het voortouw. In de tweede leg miste Burnett drie pijlen om uit te gooien, vervolgens deed Gawlas dat ook, maar Burnett pakte daarna de kans weer niet. Hij gooide dubbel 15 met nog 20 over, een no score dus. Gawlas maakte het weer niet af, waarna Burnett met één pijl nu wél de dubbel 10 vond. Hij kreeg in leg 3 één pijl om te breaken via dubbel 16, maar die miste Burnet. Via 70 wist Gawlas met één pijl op diezelfde dubbel 16 te finishen: 2-1 voor de Tsjech. Burnett kreeg in zijn leg twee kansen op dubbel 10 om er weer 2-2 van te maken, maar liet dat na. De Tsjech profiteerde en pakte de leg en daarmee ook de wedstrijd: 3-2 in sets.

In de tweede ronde neemt Flawlas het op tegen Ryan Searle.

Whitlock-Perez 3-2

Simon Whitlock had in de eerste set geen moeite met Perez. Hij gooide zichzelf naar een makkelijke 3-0 in legs en gaf zijn tegenstander geen kans om via een dubbel een leg binnen te halen. In set 2 kwam Perez wel op het scorebord door 32 uit te gooien. Maar door 112 in zijn eigen leg en 92 in de leg van Perez uit te gooien, kwam Whitlock op voorsprong. Hij kreeg vervolgens drie setplijlen, maar The Wizard verzilverde die niet, waardoor Perez terug kon breaken. In de beslissende vijfde leg gooide de Filipijn zijn eigen leg uit en trok hij de stand weer gelijk: 1-1.

In de derde set ging het met de darts mee, in de eerste vier legs wisten de mannen hun eigen leg te houden. In de vijfde leg begon Whitlock zonder trippel en Perez met 180. Hij kwam daardoor uiteindelijk op vier setpijlen, maar die ging allemaal mis. Whitlock faalde niet vanaf 40 en pakte met zijn tweede pijl de set binnen: 2-1.

De Filipijn deed razendsnel wat terug. Door zijn eigen leg te houden en gelijk te breaken kwam hij al snel op een 2-0 voorsprong in de vierde set. Hij gooide de set uit met 88 op dubbel 7 te eindigen, 2-2 in sets.

In de vijfde en beslissende set begon Whitlock goed. In zijn eigen leg gooide hij een belangrijke 73 uit. Het verhaal van de wedstrijd bleef zich herhalen: ook Perez pakte zijn eigen leg om de stand weer in evenwicht te brengen. In de derde leg miste Perez weer drie hele belangrijke pijlen voor een leg. Hij liet de break in eerste instantie liggen, maar Whitlock miste ook drie pijlen daarna. Ook Perez wist daarna niet uit te gooien, weer drie missers op dubbel 18. Je raadt het niet: ook Whitlock miste drie pijlen door een enkele 2 te gooien in plaats van een dubbele. Perez miste daarna weer drie pijlen en dat kwam hem duur te staan, Whitlock gooide dubbel 1 uit en moest nog één leg binnenhalen voor de wedstrijd. Die leg pakte hij daarna door te breaken en zo won de Australiër met 3-2 de wedstrijd.

Op de belangrijke momenten was The Wizard Perez de baas en daarom trok Whitlock aan het langste eind. Whitlock speelt in de tweede ronde tegen Portugees José De Sousa.

Lukeman-Yamamoto 3-0

In een eerste slechte set wist Smash makkelijk met 3-0 te winnen. De wedstrijd kwam moeilijk op gang door een laag tempo en lage scores. Hij won zijn eigen leg en pakte in de leg van de Japanner een break door 68 uit te gooien. Die kans kreeg Yamamoto ook, maar hij miste drie pijlen op de dubbel voor de rebreak. Lukeman strafte dat af en kwam via dubbel 10 op een 1-0 voorsprong in sets.

De nummer 41 van de wereld wist ook in de set van Yamamoto korte metten te maken met de Japanner. In de eerste leg wist de Aziaat zijn eigen leg al niet te winnen. Hij kreeg twee pijlen voor dubbel 16, maar die kwamen niet eens in de buurt. Door een twaalfdarter in de derde leg kwam Yamamoto toch op het scorebord, tot dolle vreugde van het publiek in het Alexandra Palace. Lukeman hield daarna zijn eigen leg en won set 2 met 3-1.

In set 3 tapte de Jappaner uit een ander vaatje. Hij kwam door zijn leg te behouden op 1-1 en kreeg Ally Pally bijna in extase, hij gooide zes perfecte pijlen. Een negendarter werd het dus niet, maar een keurige twaaldarter bezorgde hem de break. Die break kreeg hij wel gelijk weer tegen waarna Lukeman ook zijn eigen leg won. Door de 3-2 winst in de laatste set werd het dus 3-0 voor Smash.

Door de overwinning speelt Smash in de tweede ronde tegen zijn naamegenoot Martin Schindler.