Mainz wipt over Leverkusen heen na zege met VAR, strafschoppen en rode kaart

Vreugde na de 2-3
Vreugde na de 2-3Profimedia
Aan de ongeslagen reeks van vijf wedstrijden van Bayer Leverkusen tegen FSV Mainz 05 is een einde gekomen na een late rake penalty van Marcus Ingvartsen, waarmee de Nullfünfer in de BayArena een 2-3 overwinning boekten.

Na een relatief rustige openingsfase van 20 minuten kwam de eerste helft tot leven toen Leverkusen een strafschop kreeg toegewezen nadat Anton Stach Sardar Azmoun onreglementair opving. De strafschop van Edmond Tapsoba werd echter gestopt door Finn Dahmen. Na een grote kans om de leiding te nemen te hebben laten liggen, kwamen de gastheren enkele minuten later op achterstand toen verdediger Odilon Kossounou volledig verkeerd uitverdedigde. De bal kwam bij Anthony Caci terecht, die met zijn eerste doelpunt sinds september Mainz op voorsprong zette.

Fouten en VAR

Na te hebben geprofiteerd van de verdedigingsfout, maakten de bezoekers er vervolgens zelf één door een bal te verspelen. Azmoun kon opstomen en bediende Nadiem Amiri, die Dahmen passeerde. Beide teams waren allicht tevreden met de gelijke stand, maar de slotfase van de eerste helft had nog een goal in petto: Mainz nam voor de tweede keer de leiding toen een bal in het strafschopgebied werd doorgekopt naar Leandro Barreiro, die van dichtbij raak schoot. De Nullfünfer kregen vervolgens een penalty, die werd afgekeurd omdat de VAR een aanvallende overtreding zag in de aanloop.

De ploeg van Xabi Alonso was erop gebrand om hun sterke thuisrecord in deze wedstrijd te behouden en kwam na de pauze doelgericht uit de startblokken. Na een uur spelen viel de gelijkmaker toen Patrik Schick na een geblokkeerde inzet en een schampschot in derde instantie de 2-2 maakte.

In de slotfase had de thuisploeg alle touwtjes in handen, maar het thuispubliek viel stil toen Mainz een penalty kreeg nadat Amine Adli Kerem Demirbay ten koste van een rode kaart onderuit haalde. Ingvartsen zette de strafschop koelbloedig om in een zwaarbevochten overwinning, waardoor Mainz over Leverkusen heen naar de negende plaats steeg.