March Madness Dag 2: uitschakeling Purdue historische verrassing in eerste ronde

FDU viert feest na de megastunt in de eerste ronde van de NCAA play-offs 2023 waarin het Purdue vloerdeAFP
March Madness dendert door en ook op de vrijdag waren weer enkele verrassingen te noteren. De kansloze nederlaag van nummer 6 Iowa State in de midwest was een opvallende. Maar de uitschakeling van grootmacht Purdue door het nietige Fairleigh Dickinson in het oosten was de grootste verrassing in de eerste ronde van deze NCAA play-offs. Voor Michigan State was in het oosten de overwinning op USC een emotionele na de schietpartij op hun campus afgelopen februari. In het zuiden waren de verrassingen van Furman en Princeton al op dag 1 geweest.

Fairleigh Dickinson Knights (#16) – Purdue Boilermakers (#1) 63-58

Pas voor de tweede keer in de rijke geschiedenis van het toernooi wist een nummer 16 van de plaatsingslijst de nummer 1 te verslaan. Daarmee kunnen de voorspellingen van alle deelnemers aan de populaire voorspellingsgame in de prullenbak. Niemand had een dergelijke uitslag aan zien komen. Wie een dollar op de FDU zou hebben gezet, had op voorhand te horen gekregen dat hij of zij hem net zo goed door het toilet zou kunnen spoelen. Maar achteraf blijkt dat het zelfvertrouwen bij die ultieme gokkers opeens zo’n 20 dollar waard zou zijn geweest.

De manier waarop FDU de ruststand bepaalde op 32-31 in het eigen voordeel, was al een voorteken voor de afloop van het hele duel. Na de pauze liep Purdue opnieuw een klein beetje uit, maar kreeg de underdog het publiek op de hand. Een driepunter voor 61-58 en een geweldig verdedigende actie aan het einde van de wedstrijd zorgden voor de op twee uitschakeling ooit van een nummer 1 door een nummer 16. Zowaar een megastunt in de eerste ronde van deze NCAA play-offs 2023.

USC Trojans (#10) – Michigan State Spartans (#7) 62-72

Het moest van ver komen, maar nummer 7 Michigan State versloeg na een 34-34 ruststand nummer 10 USC. Coach Tom Izzo was zo ontevreden over zijn defense dat hij tijdens een time out een white board kapot gooide. Wellicht maakte het indruk, want na rust liepen de Spartans alsnog weg bij hun tegenstander. Forward Joey Hauser was goed voor 17 punten. De Spartans nemen het op tegen de winnaar van Vermont – Marquette, een duel dat op zondag gespeeld wordt.

Het is de 25e keer dat Michigan State onder Izzo acte de présence geeft op het toernooi. De zege kwam dus moeizaam tot stand, maar wellicht lopen de spelers ook met een zwaar gemoed rond op wat een feestje zou moeten zijn. In februari werden drie studenten doodgeschoten en raakten nog eens vijf gewond bij een schietpartij op de campus. Voor Izzo was het de 54e zege op het NCAA-toernooi. “Maar niets is meer vanzelfsprekend,” zei de coach na afloop. “Het is een gekke wereld.”

Kennesaw State Owls (#14) – Xavier Musketeers (#3) 67-72

Kennesaw State kwam verrassend goed voor de dag, maar een wedstrijd goed spelen en die goed afsluiten zijn in het basketbal twee verschillende dingen. Nummer 3 Xavier zette in het tweede deel van de tweede helft een 24-6 run neer, waaronder 15 onbeantwoorde punten. De Owls speelden voor het eerst een March Madness-wedstrijd. Xavier speelt zondag tegen Pittsburgh.

Het liep niet bij de Musketeers. Hoe belangrijk March Madness is en hoeveel spanning het met zich meebrengt bleek wel uit onenigheid tussen teamgenoten Souley Boum en Adam Kunkel. De ruzie liep dusdanig hoog op dat teamgenoten van Xavier tussenbeide moesten komen. Het team heeft dan ook veel eer om hoog te houden. De Musketeers spelen voor het eerst sinds vijf jaar weer op het toernooi. De terugkeer dit jaar van succescoach Sean Miller is daarbij zeker geen toeval.

Pittsburgh Panthers (#11) – Iowa State Cyclones (#6) 59-41

Wanneer je de tegenstander op 23% shooting houdt heb je een grote kans een wedstrijd te winnen. Er daarmee is het exit voor nummer zes Iowa State. Dat tekende zich snel af. De Cyclones misten hun eerste elf pogingen en stonden al snel met 22-2 achter. ‘Pitt’ versloeg bij de First Four Mississippi State en zit dus lekker in het toernooi. Iowa State kwam uit vorm naar het toernooi, met negen nederlagen in de laatste 13 wedstrijden.

Vermont Catamounts (#15) – Marquette Golden Eagles (#2) 61-78

Zonder heel goed te spelen in de eerste helft ging Marquette toch vrij makkelijk door. Opvallend was het spel van Kam Jones. De guard scoorde voor rust slechts één punt. Dat zat hem niet lekker en hij werd in de tweede helft dan ook flink aangespoord door zijn teamgenoten. Dat werkte. In het tweede bedrijf was hij goed voor 18 punten. Big East Player of the Year Tyler Kolek kon zijn stempel niet op deze wedstrijd drukken. Hij heeft last van een duimblessure, maar speelt zondag wel tegen Michigan State. Voor de Golden Eagles was het de eerste NCAA Tournament-zege sinds 2013.

UC Santa Barbara (#14) – Baylor (#3) 56-74

De Baylor Bears hadden tot 41-41 tegenstander UCSB aan het elastiek hangen, toen het met een aantal verre driepunters op belangrijke momenten afstand nam en in Denver een nieuwe verrassing in het zuiden voorkwam. In het slot van de wedstrijd liep het verschil nog aardig op.

NC State (#11) – Creighton (#6) 63-72

De Creighton Bluejays deden wat er van hen verwacht mocht worden door de NC State Wolfpack te verslaan. Het moest van ver komen, want bij 35-30 stond de nummer 11 geplaatst nog op voorsprong. In de tweede helft nam Creighton een afstand van rond de tien punten, maar kwam NC State nog terug tot drie punten. Daarna was hun verzet gebroken.

Florida Atlantic (#9) – Memphis (#8) 66-65

Op voorhand was duidelijk dat niet Purdue maar megaverrassing FDU de tegenstander zou zijn van de winnaar van deze tweestrijd. Florida Atlantic, kortweg FLA, kwam uiteindelijk na een meeslepend gevecht als winnaar uit de strijd en dat was volledig te wijten naan Memphis, dat met 65-64 en tien seconden op de klok een zeer slordige turnover maakten. FLA benutte dit buitenkansje en mag nu aantreden tegen FDU.

Providence (#11) – Kentucky (#6) 53-61

De Kentucky Wildcats maakten in het oosten korte metten met Providence. Al in de eerste helft deelden de Wildcats de lakens uit. De ploeg hield de hele wedstrijd controle over de wedstrijd en werd ook bij 50-46 niet zenuwachtig en ging op die manier heel gecontroleerd door naar de laatste-32.

Montana State (#14) – Kansas State (#3) 65-77

Tegenstander voor Kentucky in de tweede rond is zoals verwacht Kansas State Wildcats, dat al even gecontroleerd afrekende met de Montana State Bobcats. Het grootste deel van de wedstrijd kon Kansas State werken met een voorsprong van rond de tien punten en op die manier was het de perfecte warm-up voor de tweede ronde.

Drake (#12) – Miami (#5) 56-63

De Drake Bulldogs moesten het uiteindelijk afleggen tegen Miami (FL) Hurricanes, maar namen brutaal de leiding met 18-13. Ook in de tweede twintig minuten kregen de Bulldogs weer een voorsprong van zes punten (53-47) en begon Miami toch wat te zweten. Via een 11-1 run werd de volgende ronde als nog geboekt.

Kent State (#13) – Indiana (#4) 60-71

De Indiana Hoosiers begonnen als favoriet aan de wedstrijd tegen Kent State Golden Flashes in de late avondwedstrijd in de midwest. Na een lange dag wachten kwamen de ploegen vol energie uit de startblokken. Tot 29-27 bleef Kent State eraan hangen, maar in het begin van de tweede helft maakte Indiana een duidelijk statement en bouwde het een voorsprong op met een verschil van dubbele cijfers. Zo was het vierde kwart van de wedstrijd puur voor de statistieken, ondanks een 9-2 run van Kent state.

VCU Rams (#12) – Saint Mary’s (#5) 51-63

De Saint Mary’s Gaels en de VCU Rams gingen in het westen gelijk op in de eerste helft. Pa in het vierde kwart kwam het verschil voor het eerst boven de tien punten voor Saint Mary’s, dat die laatste tien minuten vervolgens gecontroleerd konden uitspelen in Albany.

Iona (#13) – UConn (#4) 63-87

De UConn Huskies hadden geen kind aan de Iona Gaels, maar die constatering was alleen van toepassing op de tweede helft van de wedstrijd waarin het verschil uiteindelijk opliep tot grote proporties. Pas met onder de zeven minuten op de klok was het verzet van de underdog definitief gebroken en zo mag UConn zich gaan opmaken voor een ontmoeting met Saint Mary’s.

Arizona State (#11) – TCU (#6) 70-72

Een regelrechte nagelbijter ontspon zich tussen de Arizona State Sun Devils en de TCU Horned Frogs in het westelijke deel van het bracket. Arizona State stoomde op overtuigende wijze naar 46-37 en 52-41. Voornamelijk van achter de perimeter kwam TCU echter weer langszij. Via 67- en 70-gelijk besliste TCU het duel uiteindelijk met 1,5 seconden op de klok in de absolute slotfase.

Grand Canyon (#14) – Gonzaga (#3) 70-82

De Gonzaga Bulldogs kwamen met 7-0 uit de startblokken en zagen de Grand Canyon Lopes langszij komen naar 12-10. Het meeslepende gevecht bleef de gehele eerste helft spannend, maar aan het begin van de tweede helft namen de favorieten steeds meer afstand. De maximale voorsprong van 22 slonk nog wel iets, maar de zege van Gonzaga kwam nooit meer in gevaar.