March Madness: knotsgekke comebacks Maryland en Furman

Marylands Jahmir Young (r) en West Virginia's Joe Toussaint (l)
Marylands Jahmir Young (r) en West Virginia's Joe Toussaint (l)Profimedia
March Madness is in volle gang. 64 teams strijden om het NCAA basketbalkampioenschap.

Maryland-West Virginia 67-65

Het als negende geplaatste West Virginia nam een voorsprong van 13 punten na negen minuten tegen Maryland, dat als achtste geplaatst is. Bij rust had Maryland de achterstand al ongedaan gemaakt. Kedrian Johnson miste nog een driepunter op de buzzer voor West Virginia en daardoor ontsnapte Maryland alsnog aan een nederlaag.

Virginia Cavaliers-Furman 67-68

Furman, dat als 13de geplaatst is, versloeg het als vierde geplaatste Virginia, dat het overgrote deel van de wedstrijd een voorsprong verdedigde. Zelfs een run van 7-0 was niet genoeg om het overwicht om te zetten in een overwinning. Een zeldzame fout van Kihei Clark stelde Furman in staat om zich terug te vechten. Dat deed het door een winnende driepunter van JP Pegues.

Missouri-Utah State 76-65

Kobe Brown inspireerde Missouri op weg naar haar eerste NCAA kampioenschap-overwinning in 13 jaar tijd. Utah State had een kleine voorsprong, maar zag die mede door drie driepunters van Brown als sneeuw voor de zon verdwijnen. De wedstrijd ging lang gelijk op, maar halverwege de tweede helft scoorde Missouri 20 punten op rij.

Kansas-Howard 96-68

Het als eerste geplaatste Kansas had geen kind aan Howard. Onder leiding van Jalen Wilson (20 punten) en Gradey Dick (19 punten) zetten ze onder toeziend oog van vice-president Kamala Harris het team uit de hoofdstad makkelijk opzij.

Alabama-Texas A&M-CC 96-75

In het zuidelijke kwart van de loting liet Alabama geen enkel misverstand bestaan over de ambities tijdens deze maartse gekte. De ploeg pakte in de eerste helft al een voorsprong van 20 punten (54-34) en keer niet meer achterom om het ticket voor de laatste-32 te boeken.

San Diego State-Coll Of Charltn 63-57

San Diego als nummer 5 geplaatst ondervond flinke weer van Charleston, de nummer 12 in het zuidelijke gedeelte van de loting. De Aztecs in het witte shirt namen in het verloop van de eerste helft voor het eerst een serieuze voorsprong van negen punten (45-36), maar de Cougars gaven zich niet gewonnen en kwamen terug tot een 53-53 gelijke stand. In ‘money time’ hield San Diego het hoofd koel want verder dan drie punten verschil liet het de tegenstander niet komen. Volgende opponent is nu Furman (#13) dat stuntte tegen Virginia.

Arkansas-Illinois 73-63

De strijd tussen de nummers 8 en 9 van het westelijke kwart van het bracket. De Arkansas Razorbacks  startten sterk en speelden spectaculair om de score naar 32-18 te brengen. Illinois kwam terug tot zes punten, maar vervolgens werd het 55-38. Het gat slonk naar vijf punten tot 62-57, maar daarna plaatste Arkansas de eindsprint. Kansas is de volgende horde.

Iowa-Auburn 75-83

Ook in de midwest een strijd tussen 8 en 9 met in dit geval de nummer 9 als winnaar. De voortekenen daarvan kwamen al in het tweede kwart van de wedstrijd, toen de Tigers een behoorlijke voorsprong namen. In de tweede helft liep Auburn uit naar 58-41 via een aantal mooie scores. Iowa kwam terug naar 64-60 achter, maar daarna was het alsnog gedaan voor de Hawkeyes. Auburn mag nu op voor een clash met Houston.