March Madness: sprookjesverhaal Princeton dat Arizona vloert na grootse comeback

Princeton viert de overwinning op Arizona in de eerste ronde van de NCAA play-offsAFP
In de eerste hoofdronde van de NCAA play-offs is de March Madness in alle hevigheid losgebarsten. Zoals dat past bij dit toernooi, liggen stunts in alle soorten en maten op de loer. De ‘UPSET’ van Princeton dat Arizona versloeg, was er één met hoofdletters.

Arizona-Princeton 55-59

Na de nummer 4, Virginia, raakte het zuidelijke kwart van het speelschema ook al meteen de nummer 2, Arizona, kwijt. De Princeton Tigers wonnen van de Wildcats en zorgden voor een ongelofelijke verrassing. Via een 31-30 voorsprong bij rust liep Arizona uit naar 47-35 en behield het zelfs een 51-41 voorsprong. In de loop van de tweede helft knabbelde Princeton steeds meer van de voorsprong af om bij 56-55 aan de leiding te komen. Met een minuut op de klok verrichte Princeton een belangrijke stop om vervolgens de luxe te hebben met twee seconden op de klok de laatste vrije worp bij 59-55 bewust te missen en een plek in de laatste-32 te claimen. Daarin is Missouri (#7) de volgende tegenstander na een zege op Utah State (#10): 76-65.

Texas A&M-Penn State 59-76

Penn State (#10) zorgde in het Midwest-gedeelte van het bracket voor een kleine verrassing door Texas A&M te verslaan. De voorsprong groeide gestaag tijdens de eerste helft en liep gedurende de tweede helft af en toe uit naar 20 punten. Met maar liefst 13 uit 22 driepunters voor het team en 8 uit 10 voor guard Andrew Funk (27 punten) was de ruime zege wel verklaard. In de volgende ronde treft Penn State nu Texas (#2).

Duke-Oral Roberts 74-51

In de eerste ronde deed het vijfde geplaatste Duke in het oostelijke kwart wat verwacht mag worden van een favoriet. Een 40-23 stand bij rust werd in de tweede helft nog eens uitgebouwd. In de tweede ronde komt Duke geduchte tegenstand tegen in Tennessee.

Texas-Colgate 81-61

In de Midwest werd het als vijftiende geplaatste Colgate door Texas van de vloer gepoetst in een gelijkmatige overwinning. De ruststand van 41-32 verried al een zorgeloze wedstrijd en de voorsprong van twintig punten was ruim voldoende voor de nummer 2 geplaatst, om ontspannen toe te leven naar de ontmoeting met Penn State op zaterdag.

Northwestern-Boise State 75-67

Boise State wist niet te stunten tegen het als zevende geplaatste Northwestern, dat sterk begon en net niet de hele wedstrijd aan de leiding bleef. Bij 40-40 kwam de in de Boise-blauw gehulde ploeg langszij. Daarna namen de Wildcats het heft weer in handen om nog één keer te moeten toezien hoe Boise terug kwam tot 52-50. Daarna werd het ticket tegen UCLA in ronde 2 veiliggesteld.

Houston-Northern Kentucky 63-52

Houston had alleen een probleem in het eerste kwart toen Northern Kentucky brutaal op een 14-11 voorsprong kwam. De 18-16 was echter de laatste voorsprong waarop de nummer 16 van de plaatsingslijst kon bogen. In de tweede helft kwam de stand bij 32, 34 en 36 nog wel weer in evenwicht, maar daarna werd het nooit meer echt spannend tussen de twee strak verdedigende teams. In het vierde kwart slonk het verschil nog tot vijf, maar hield Houston het hoofd koel. Volgende afspraak is met Auburn.

Tennessee-La Lafayette 58-55

De favoriet in deze wedstrijd maakte het zichzelf behoorlijk moeilijk door ene 48-30 bijna te verspelen met een 13-0 run van Louisiana. Het gat van vijf was voldoende en het verdedigende werk van Tennessee sleepte de nummer 4 geplaatst erdoor. Tegenstander in de volgende ronde is Duke, dat zich ook in het oostelijke deel van het speelschema bevindt.

UCLA-NC Asheville 86-53

De nummer 2 van de plaatsingslijst in de westelijke kwadrant van het speelschema won met speels gemak van UNC Asheville, dat nog net voldoende punten haalde om de slechtst scorende ploeg tot dusver (51, Oral Roberts) in te halen. Via een 46-25 bij de pauze werd het nooit meer een echte wedstrijd. In ronde twee treft UCLA nu Northwestern.