Rookie Pedro Acosta pakt pole in Japan, Marquez verliest tijd, Martin crasht

Pedro Acosta in actie in Japan
Pedro Acosta in actie in JapanToshifumi KITAMURA / AFP
Rookie Pedro Acosta heeft de eerste pole in zijn MotoGP-carrière gepakt door het ronderecord over te nemen van Marc Marquez, die van de baan ging, terwijl kampioenschapsleider Jorge Martin crashte in de Japanse Grand Prix-kwalificatie op zaterdag.

GasGas Tech3's Acosta voltooide zijn zevende ronde in één minuut en 43,018 seconden, terwijl Marquez, die eerder één minuut en 42,868 seconden had geklokt, zijn tijd verloor doordat hij van de baan ging in de vierde bocht. “Super mooi... we zien dat we in de laatste drie, vier races alles bij elkaar kunnen brengen en steeds competitiever worden”, zei Acosta in een interview na de kwalificatie.

Titelverdediger Francesco Bagnaia reed een constante zesde ronde van 1 minuut en 43,264 seconden en pakte daarmee de tweede startplaats. Marquez van Gresini Racing start als negende, terwijl Martin, die in de negende bocht crashte, als elfde start. Marquez' broer en teamgenoot Alex Marquez wist een crash te voorkomen toen Martin hem van binnenuit probeerde in te halen in bocht 10 en zijn schouder raakte. De coureur van Pramac Racing, die in het kampioenschap 21 punten voor staat op Bagnaia van Ducati, start één plaats achter Alex op de grid.