NBA roundup: Oklahoma City beëindigt zegereeks koploper Nuggets na bloedstollende slotfase

Thunders Shai Gilgeous-Alexander dribbelt voorbij Nuggets' Bruce Brown
Thunders Shai Gilgeous-Alexander dribbelt voorbij Nuggets' Bruce BrownProfimedia
Vannacht zijn er weer vijf NBA-potten gespeeld, plus twee van gisteravond. Dit is wat er gebeurde op de courts in de Verenigde Staten.

Thunder 101, Nuggets 99

Shai Gilgeous-Alexander scoorde 34 punten, waaronder een 'go-ahead bucket' met nog 9,2 seconden te gaan, en het bezoekende Oklahoma City Thunder versloeg zondagavond de Denver Nuggets.

Josh Giddey had 18 punten en negen rebounds, en Kenrich Williams scoorde 11 punten voor Oklahoma City, dat een einde maakte aan de negen-game winning streak en de 16-game home winning streak van de Nuggets.

Jamal Murray scoorde 26 punten en gaf negen assists, Aaron Gordon had 15 punten en 10 rebounds en Zeke Nnaji had 12 punten en 10 rebounds voor Denver. Tweevoudig competitie-MVP Nikola Jokic zat zijn tweede wedstrijd op rij uit met een linker hamstringblessure en Michael Porter Jr. deed niet mee wegens persoonlijke redenen.

Giddey miste een 21-footer met nog 1:48 te spelen, en Murray's driepunter verkleinde de achterstand tot 96-95. Williams antwoordde met een driepunter, Gordon scoorde een lay-up met nog 1:08 te spelen en Giddey miste een korte jumper. Nnaji kreeg een overtreding mee op een aanvallende rebound en raakte twee vrije worpen om de stand op 99-99 te brengen met nog 30,2 seconden te gaan voordat Gilgeous-Alexander een late heldendaad pleegde. Murray miste vervolgens een 14-footer op de zoemer.

Clippers 112, Mavericks 98

Kawhi Leonard had 30 punten en negen rebounds, en het bezoekende Los Angeles domineerde het vierde kwart in een overwinning op Dallas.

Paul George scoorde 21 punten en Norman Powell voegde er 19 aan toe voor Los Angeles, dat de Mavericks met 33-19 versloeg in het laatste kwart. Luka Doncic leidde de Mavericks aan met 29 punten en 10 rebounds. Tim Hardaway Jr. scoorde 22 punten en Spencer Dinwiddie had er 21 voor Dallas, dat zes van de afgelopen acht wedstrijden verloor.

Leonard, spelend in zijn 600ste NBA-wedstrijd, raakte een van zijn drie driepunters met nog 4:18 te gaan om de Clippers op een 103-93 voorsprong te zetten. George's jumper sloot een 12-4 run af met nog 2:16 te gaan en gaf de Clippers een 110-95 voorsprong. Powell scoorde 11 punten in het vierde kwart voor Los Angeles, dat nu twee keer op rij won na negen van de elf verloren te hebben.

Suns 112, Grizzlies 110

Mikal Bridges scoorde 24 punten voor Phoenix en Chris Paul behaalde er 22 in zijn terugkeer na zeven wedstrijden afwezigheid vanwege een heupblessure, om zo Memphis nipt te verslaan.

Paul had ook 11 assists en zes rebounds voor Phoenix, dat bijna een voorsprong van 29 punten verspeelde voordat het de derde overwinning op rij boekte. Torrey Craig scoorde 20 punten, terwijl de Suns het moesten stellen zonder Deandre Ayton (ziekte), All-Star guard Devin Booker (lies), Landry Shamet (voet) en Cameron Payne (voet).

Ja Morant noteerde 27 punten en acht assists voor de Grizzlies, die 20 turnovers maakten en zo hun tweede opeenvolgende nederlaag leden na hun 11-game winning streak, waarmee ze hun toppunt in de franchise behaalden. Desmond Bane droeg 24 punten, acht rebounds en zes assists bij, en Steven Adams eindigde op 10 punten en 16 boards.

Heat 100, Pelicans 96

Tyler Herro scoorde een game-high van 26 punten en Kyle Lowry scoorde negen opeenvolgende punten in het vierde kwart en leidde gastheer Miami langs New Orleans.

Bam Adebayo en Jimmy Butler hadden elk 18 punten voor Miami, en Lowry voegde er 17 aan toe. Miami, 8-4 in zijn laatste 12 wedstrijden, kwam terug van een achterstand van 16 punten. New Orleans' CJ McCollum nam een driepunter met nog 7,6 seconden te gaan die de Pelicans een 99-98 voorsprong zou hebben gegeven, maar het schot miste via de voorkant van de rand.

De Pelicans, die vier wedstrijden op rij hebben verloren, kregen een double-double van Jonas Valanciunas (14 punten, 16 rebounds). New Orleans kreeg ook een team-high 17 punten van Trey Murphy III. McCollum bleef steken op 13 punten met 5-uit-16 schoten vanaf de court. New Orleans zat opnieuw zonder zijn twee geblesseerde sterren en topscorers: Zion Williamson (hamstring) en Brandon Ingram (teen).

Nets 120, Warriors 116

Royce O'Neal scoorde een beslissende driepunter met nog 28,5 seconden te gaan, Kyrie Irving rondde zijn 38-punten prestatie af met een paar beslissende vrije worpen 14 seconden later en Brooklyn versloeg Golden State in San Francisco.

Irving won een scorend duel met Stephen Curry met 38-26 en kreeg veel meer hulp van zijn medespelers dan in de afgelopen wedstrijden, want de Nets wonnen hun tweede opeenvolgende overwinning na hun vijfdelige trip te zijn begonnen met back-to-back nederlagen. Nic Claxton scoorde zes van zijn 15 strafworpen en was goed voor een double-double met 24 punten en 15 rebounds voor Brooklyn.

Jonathan Kuminga (20 punten) Kevon Looney (14) en Donte DiVincenzo (13) scoorden in de dubbele cijfers van de Golden State bank, terwijl starters Jordan Poole en Thompson respectievelijk 17 en 10 punten hadden.

Lakers 121, Trail Blazers 112

LeBron James behaalde 37 punten en 11 rebounds en Los Angeles werkte een achterstand van 25 punten in de rust weg om gastheer Portland te verslaan.

Thomas Bryant evenaarde de topscore uit zijn carrière met 31 punten door 12-uit-15 schoten te raken en hij verzamelde ook 14 rebounds voor de Lakers. Dennis Schroder voegde 24 punten, acht assists en zes rebounds toe en Los Angeles won voor de tweede keer op rij.

Anfernee Simons maakte zeven driepunters en scoorde 31 punten voor de Trail Blazers, die voor de 12e keer in hun laatste 16 wedstrijden verloren. Damian Lillard had 24 punten en 10 assists, Jerami Grant scoorde 19 punten en Josh Hart voegde 13 punten, 10 rebounds en zeven assists toe voor Portland.

Raptors 125, Knicks 116

Fred VanVleet scoorde 28 punten en Toronto heeft New York zijn vierde nederlaag op rij bezorgd. Daarmee ontliep het zelf een reeks van vier nederlagen op rij. Gary Trent Jr. en Pascal Siakam scoorden elk 24 punten.

Na het eerste kwart leidde Toronto met 37-22, met dank aan 14 punten van VanVleet, maar New York wist de stand tegen het einde van het derde kwart weer gelijk te trekken, waarna de Raptors alsnog uit wisten te lopen voor het eindsignaal.

Scottie Barnes maakte 19 punten voor de Raptors, die dit seizoen drie van de vier wedstrijden tegen de Knicks wonnen. Chris Boucher behaalde er 14 en Precious Achiuwa had 12 punten en 11 rebounds.

RJ Barrett scoorde 30 punten voor de Knicks. Julius Randle voegde 23 punten en 19 rebounds toe voor New York, Jalen Brunson behaalde er 21, Obi Toppin scoorde 14 en Jericho Sims droeg 10 punten bij.