NBA roundup: Thunder bederft LeBron James' recordavond door Lakers te verslaan

LeBron James met het fadeaway jumpshot waarmee hij all-time topscorer van de NBA werdProfimedia
Vannacht zijn er weer zes potten gespeeld in de NBA, waaronder de match tussen Oklahoma City Thunder en Los Angeles Lakers, waarin LeBron James all-time topscorer van de NBA werd. Lees hier wat er verder gebeurde op de courts.

Thunder 133, Lakers 130

Los Angeles ster LeBron James stond dinsdag in de schijnwerpers door de all-time topscorer van de NBA te worden, hoewel het bezoekende Oklahoma City een stempel op de mijlpaal drukte door de overwinning te behalen.

James passeerde Kareem Abdul-Jabbar's record van 38.387 punten met een fadeaway jumper van net voorbij de vrije worplijn met nog 10,9 seconden te gaan in het derde kwart. Hij eindigde met 38 punten in de wedstrijd, wat hem op 38.390 punten in zijn 20-jarige carrière zette.

Shai Gilgeous-Alexander scoorde 30 punten en deelde acht assists uit voor de Thunder, terwijl Jalen Williams 25 punten toevoegde. Oklahoma City leidde met maar liefst 15 punten in de eerste helft en stond 13 punten voor in het derde kwart, maar James' mijlpaalschot bracht Los Angeles op 104-99 richting de laatste periode.

De Lakers brachten de wedstrijd op 106-106 via een actie van Rui Hachimura met nog 9:34 te gaan, maar een 12-0 run van de Thunder, bekroond met een layup van Josh Giddey, gaf de bezoekers een 118-106 voorsprong met nog zeven minuten te gaan. De dunk van Kenrich Williams met nog 6,6 seconden te gaan gaf hen een voorsprong van zes punten. Los Angeles halveerde de achterstand via een driepunter van Patrick Beverley met nog 1,3 seconden te gaan, maar het was niet genoeg om de avond van LeBron James te bekronen met een overwinning.

Nuggets 146, Timberwolves 112

Nikola Jokic had 20 punten, 16 assists en 12 rebounds voor zijn 19e triple-double van het seizoen en gastheer Denver scoorde zijn seizoensrecord tegen Minnesota.

Michael Porter Jr. scoorde 30 punten en Aaron Gordon eindigde met 24. Denver produceerde seizoensrecords in gescoorde punten voor een kwart (49 in de eerste) en een helft (79 in de eerste).

Anthony Edwards en Luka Garza hadden elk 19 punten voor de Timberwolves. D'Angelo Russell scoorde er 10 voordat hij in het derde kwart uit het veld werd gestuurd.

Suns 116, Nets 112

Deandre Ayton evenaarde met 35 punten zijn carrièrerecord en Phoenix hield stand tegen Brooklyn, ondanks Cam Thomas van de Nets die een franchiserecord wist te bemachtigen.

Ayton raakte 14 van de 18 schoten en de Suns wonnen voor de negende keer in 11 wedstrijden. Hij maakte ook een beslissende driepunter met nog 3:54 in het derde kwart en Phoenix kwam daarna niet meer op achterstand.

Thomas scoorde 43 punten na in zijn vorige twee wedstrijden 47 en 44 punten te hebben gescoord. Hiermee werd hij de eerste speler in de geschiedenis van de franchise met drie achtereenvolgende wedstrijden met minimaal 40 punten. Met 21 jaar en 117 dagen werd Thomas ook de jongste speler in de NBA-geschiedenis die in drie opeenvolgende wedstrijden minstens 40 punten scoorde.

Knicks 102, Magic 98

Jalen Brunson scoorde 25 punten en Julius Randle voegde er 22 punten, 14 rebounds en zes assists aan toe, waardoor New York tot winst kwam tegen gastheer Orlando.

Immanuel Quickley scoorde 18 punten en RJ Barrett voegde er 15 aan toe voor New York, dat vijf van de laatste acht laatste wedstrijden won. Markelle Fultz scoorde 21 punten voor Orlando, dat een groot deel van de wedstrijd leidde, maar in het vierde kwart met 36-29 ten onder ging.

Met nog 3,5 seconden te gaan, maakten de Knicks een overtreding op Banchero om de rookie van een beslissende driepunter af te houden. Na het scoren van de eerste vrije worp werd Banchero's tweede poging gerebound door Randle, die twee strafworpen scoorde voor de uiteindelijke marge.

Pelicans 116, Hawks 107

Brandon Ingram scoorde 30 punten en Jonas Valanciunas had een double-double toen gastheer New Orleans Atlanta versloeg.

Valanciunas eindigde met 16 punten en 14 rebounds, CJ McCollum scoorde 21 punten, Trey Murphy III had er 16 en Herbert Jones had 11 punten en 10 rebounds. De Pelicans wonnen hun derde achtereenvolgende wedstrijd na een 10-game losing streak.

Bogdan Bogdanovic scoorde 22 punten om de Hawks te leiden. Dejounte Murray had er 19, Trae Young had 16 punten en 16 assists, John Collins scoorde 15 punten en Clint Capela voegde er 13 aan toe.

Grizzlies 104, Bulls 89

Jaren Jackson Jr. scoorde 13 van zijn 24 punten in het vierde kwart om een beslissende 32-14 periode voor Memphis aan te wakkeren op weg naar een overwinning op het bezoekende Chicago.

Chicago, dat in Memphis drie wedstrijden had gewonnen en de tweede match van een back-to-back speelde, wist een achterstand van 10 punten bij rust weg te werken dankzij een 36-23 derde kwart. De teams leidden in de eerste vijf minuten van de laatste periode om en om voordat de Grizzlies een beslissende 10-0 run namen. De uitbarsting was onderdeel van een langere 22-7 golf die de laatste 7,5 minuten van de wedstrijd besloeg.

Jackson leidde de aanval met steun van Ja Morant, die eindigde met een game-high 34 punten, en Brandon Clarke, die van de bank kwam voor 13 punten. Nikola Vucevic leidde Chicago, spelend zonder DeMar DeRozan (heup), met 28 punten en 17 rebounds.