NBB Basketbal Cup: Den Bosch en Donar geven elkaar weinig toe in moeizame wedstrijd

Heroes Den Bosch en Donar Groningen maakten er in De Maaspoort een spannend duel vanProfimedia
Vrijdagavond stonden in Den Bosch de finalisten van het bekertoernooi van vorig jaar tegenover elkaar in de heenwedstrijd van hun kwartfinale: Heroes en Donar uit Groningen. Hoe belangrijk het toernooi is bleek vooral voor de Groningers. Door die finale te winnen speelde het team uit de Martinistad Europees basketbal.

Den Bosch kwam afgelopen woensdagavond ook in actie in De Maaspoort. De formatie van coach Erik Braal was in Europees verband niet opgewassen tegen Gaziantep uit Turkije. In de competitie is Heroes ongenaakbaar met enkel overwinningen. Voor Donar verloopt het seizoen een stuk moeizamer en de zesde plek op de rangschikking is teleurstellend en misschien ook wel zorgwekkend. Toch werd de ploeg in Noord-Brabant gesteund door zo'n 50 meegereisde fans.

Eerste helft

In het eerste kwart speelde het duel zich vooral af onder de baskets. Er werd goed verdedigd op de boog, waardoor de mannen in de paint het moesten doen. Dat ging bij Donar net wat beter. Het noopte Braal met 2.43 op de klok dan ook tot zijn eerste time-out bij een 8-14 voorsprong voor de Groningers. Het brak de verdedigende intensiteit bij Donar en Kobe Webster scoorde uit de korte onderbreking voor drie. Het zorgde ervoor dat de thuisploeg dichterbij kroop. Met 11-14 was het wel low-scoring.

Guard Boy van Vliet viel in het begin van het tweede kwart bij de thuisploeg geblesseerd uit met een enkelblessure, maar dat deed de thuisploeg in de scores geen pijn. Donar stond met 6.55 op de klok al op vier fouten en inmiddels een 17-16 achterstand. De bezoekers wisten het net even niet te vinden en bleven fouten maken, waardoor de Bosschenaren vanaf de lijn hun voorsprong konden behouden en uitbouwen naar 30-26. Na een persoonlijke fout op Willem Brandwijk mocht Donar echter twee keer voor één aanleggen (30-28) en kreeg het vijftal balbezit, wat werd omgezet in een 30-31 voorsprong door een driepunter van point guard Leon Williams. Ruststand: 31-33 voor Donar.

Tweede helft

Ook na rust bleef de wedstrijd stroperig, maar was de thuisploeg vooral reboundend net iets sterker. Bij 39-35 nam Stimac een time-out. De wedstrijd kwam eindelijk iets meer tot leven. Den Bosch legde veel strijd in de wedstrijd en bij 46-42 en 1.13 te gaan was het aan Donar daarin mee te gaan. Dat deden de Groningers, waardoor het, met veel turnovers, af en toe meer op worstelen dan basketballen leek. De inzet vergoedde het gebrek aan scores slechts gedeeltelijk. Wel bleef het spannend met na het derde bedrijf een tussenstand van 48-44 voor de Brabanders

Ook in het vierde kwart bleef Heroes hun opponent steeds net iets voor. Forward Verners Kohs schoot raak voor drie, waardoor het gaatje van vier weer op het scorebord stond (53-49). De arbitrage maakte zich ondertussen niet populair bij het thuispubliek met enkele beslissingen in het voordeel van Donar. Kohs bleef in al het tumult rustig en was nogmaals goed voor drie. Olaf Schaftenaar, die een moeizaam eerste half jaar doormaakt bij Donar, leed vervolgens balverlies en Thomas van der Mars maakte er onder het bord 58-52 van met nog 5.15 te gaan.

Slotfase

De in Gouda geboren center was uitblinker en topscorer met 20 punten. Tot heel veel punten kwamen beide teams in de laatste vijf minuten niet meer. Het lukte Donar nog bijna met een kleine voorsprong de lange busreis terug naar Groningen aan te vangen. Een driepuntspoging van voormalig Den Bosch-speler Clay Mounce spatte in de buzzer op de ring uiteen, waardoor het bij 66-64 bleef. Een knappe prestatie van Den Bosch, dat binnen 48 uur twee zware wedstrijden heeft gespeeld. En Donar toonde aan dat het een lastige periode achter zich aan het laten is door weer competitief te zijn met de top van Nederland.

Op 12 januari moeten de Groningers dus twee punten goedmaken in Martiniplaza en wordt ook duidelijk wie van de twee doorgaat naar de halve finale. Daarvoor zijn ZZ Leiden en Landstede Hammers uit Zwolle al geplaatst.