NBB Cup: Donar grijpt Den Bosch bij de strot, laat niet meer los en bekert verder

Een moment tijdens het vierde kwart
Een moment tijdens het vierde kwartFlashscore
Donar Groningen heeft ten koste van Heroes Den Bosch de halve finale in de NBB Basketbal Cup bereikt. In Martiniplaza werd het 72 – 50 voor de regerend bekerwinnaar. De heenwedstrijd kende een eindstand met twee punten verschil voor Den Bosch (66-64). Bijna 3000 toeschouwers zagen hoe de thuisploeg vanaf de eerste seconde het initiatief pakte en geen enkele keer achterstond.

De boodschap voor de spelers van Donar werd voor de wedstrijd luid en duidelijk overgebracht door een groepje fanatieke fans. Al bij het uitkomen van de kleedkamer voor de warming-up werd het tiental van de thuisploeg onder tromgeroffel en luid gejuich naar de vloer begeleid. Wellicht was het voor de Groningers de katalysator flitsend uit de startblokken te komen.

Kolkende hal

Na Q1 stond het in Martiniplaza 21-12. Den Bosch was duidelijk nog niet bij de les en liet een aantal ‘makkelijke’ scores toe. Het achtervolgde de Brabanders de rest van de tweede helft. Ondanks de vele makkelijk gefloten fouten tegen Donar kwam de ploeg van coach Erik Braal niet in de wedstrijd. Alleen oud-Donarspeler Donte Thomas kon zich met 10 punten enigszins aan de malaise onttrekken. De 39-21 ruststand leidde tot een kolkende hal, maar ook verbazing.

Den Bosch had tot deze wedstrijd alle wedstrijden in competitie- en bekerverband gewonnen. Daarnaast is het team regerend kampioen van Nederland. Daar was in Groningen weinig van te zien. Wellicht ook vermoeid door het volle schema kwam Den Bosch in alles tekort. Donar speelde maar een aantal aanvalspatronen, maar wisselde er goed in af en voerde ze prima uit. De Bosschenaren moesten het veel meer hebben van geworstel onder de basket.

Donar - Leiden

Dat leidde ook in Q3 tot veel te weinig punten. De 18-10 kwartstand was dan ook volkomen terecht, nog eens extra kracht bijgezet door een prachtige dunk van Ronalds Zaķis (Donar) aan het einde. Door het verschil van 26 punten speelde Den Bosch ook in het vierde kwart een verloren wedstrijd. De voorsprong van twee punten uit de heenwedstrijd in december deed er dan ook niet meer toe, ondanks dat het voor Den Bosch qua scores hun beste kwart was. Donar treft op weg naar een eventuele finale ZZ Leiden. De andere halve finale gaat tussen Z&Z Feyenoord en Landstede Hammers uit Zwolle.