NCAA roundup: nr. 8 Arkansas verrast en verslaat nr. 1 Kansas op één punt

Arkansas' Anthony Black en Davonte Davis vieren de overwinning op Kansas
Arkansas' Anthony Black en Davonte Davis vieren de overwinning op KansasAFP
In de nacht van zaterdag op zondag zijn acht potten NCAA gespeeld, met allemaal als inzet de Sweet 16 te bereiken. Dit is wat er gebeurde op de courts in de VS.

West

Nr. 8 Arkansas 72, nr. 1 Kansas 71

Ricky Council IV en Davonte Davis waren samen goed voor 46 punten en de Razorbacks bereikten hun derde achtereenvolgende Sweet 16 met een verrassende overwinning op de Jayhawks.

Jayhawks.

Davis had 21 punten in de tweede helft en een game-high van 25, terwijl Council 10 van de 11 vrije worpen raakte en 21 punten scoorde met zes rebounds en vier assists. Arkansas (22-13) raakte in totaal 21 van de 26 vrije worpen.

Council bezegelde de overwinning van Arkansas vanaf de foutlijn, waaronder het beslissende paar met nog zeven seconden te gaan om de nummer 1 van de West Region te verslaan.

Jalen Wilson leidde de Jayhawks (28-8) met 20 punten en raakte negen van de 11 vrije worpen.

Nr. 2 UCLA 68, nr. 7 Northwestern 63

Jaime Jaquez Jr. maakte 24 punten en acht rebounds en hielp de Bruins aan een overwinning op de Wildcats in Sacramento, Californië.

Amari Bailey voegde 14 punten en zes assists toe, waardoor de als tweede geplaatste Browns (31-5) voor het eerst sinds het team drie Final Fours op rij bereikte in 2006, 2007 en 2008, naar een derde Sweet 16 op rij gaan. Tyger Campbell had zeven assists en had 12 van de 12 vrije worpen voor al zijn punten.

Boo Buie scoorde 18 punten voor het als zevende geplaatste Northwestern (22-12).

East

Nr. 4 Tennessee 65, nr. 5 Duke 52

Olivier Nkamhoua scoorde 23 van zijn 27 punten in de tweede helft om de Volunteers te helpen de Blue Devils uit te schakelen in de in Orlando, Florida.

Santiago Vescovi maakte vier driepunters en scoorde 14 punten. Tennessee (25-10) gaat voor het eerst sinds 2019 naar de Sweet 16. Nkamhoua raakte 10 van de 13 veldpogingen, waaronder drie driepunters van de vier pogingen.

Tyrese Proctor scoorde 16 punten voor de Blue Devils (27-9), die voor het eerst sinds 2017 in de tweede ronde werden uitgeschakeld. Duke werd geplaagd door 15 turnovers in coach Jon Scheyer's eerste NCAA Tournament sinds hij Hall of Famer Mike Krzyzewski verving.

South

Nr. 15 Princeton 78, nr. 7 Missouri 63

Ryan Langborg scoorde 22 punten en hielp Princeton door te stoten naar de eerste Sweet 16 door Missouri te verslaan in Sacramento, Californië.

Princeton (23-8) wordt het derde 15e geplaatste team -- en de tweede in de afgelopen twee jaar -- die de Sweet 16 bereikt. De anderen waren Florida Gulf Coast (2013) en Saint Peter's (2022). Saint Peter's is de enige nummer 15 die het helemaal tot een regionale finale heeft geschopt. Princeton speelt zondag tegen de winnaar van de wedstrijd tussen nr. 3 Baylor en nr. 6 Creighton.

DeAndre Gholston leidde Missouri (25-10) met 19 punten. Noah Carter voegde er 14 aan toe, terwijl Kobe Brown 12 punten en zeven boards liet noteren. Missouri's enige voorsprong was 3-2.

Nr. 1 Alabama 73, nr. 8 Maryland 51

Brandon Miller kwam terug van een slechte wedstrijd met 19 punten en zeven rebounds en leidde de Crimson Tide langs de Terrapins in Birmingham, Alabama.

Jahvon Quinerly scoorde 15 van zijn 22 punten in de tweede helft voor de Crimson Tide (31-5), terwijl Charles Bediako 10 punten en 10 rebounds had.

Julian Reese scoorde 14 punten voor de Terrapins (22-13), maar kreeg ook zware overtredingen te verduren. Jahmir Young scoorde er 12.

Nr. 5 San Diego State 75, nr. 13 Furman 52

Micah Parrish had 16 punten en zes rebounds om de Azteken naar een ruime overwinning te leiden op de Paladins in Orlando, Florida.

Lamont Butler voegde 12 punten, zes rebounds en zes assists toe voor San Diego State (29-6), dat voor het eerst sinds 2014 naar de Sweet 16 gaat. Darrion Trammell zorgde voor 13 punten en Matt Bradley eindigde met 10 punten voor de Azteken.

Furman speelde in zijn eerste NCAA Tournament in 43 jaar en sloot met 28-8 het meest succesvolle seizoen in de geschiedenis af. Tegen San Diego State scoorde Mike Bothwell 15 punten voor Furman.

Midwest

Nr. 1 Houston 81, nr. 9 Auburn 64

Tramon Mark scoorde een recordaantal van 26 punten en de verdediging van de Cougars deed de rest door in de tweede helft terug te komen en de tweede ronde te winnen in Birmingham, Alabama.

Houston (33-3) gaat door en speelt tegen het als vierde geplaatste Indiana of het als vijfde geplaatste Miami. Topscorers Marcus Sasser en Jamal Shead eindigden met respectievelijk 22 en 10 punten.

Johni Broome en Jaylin Williams leidden de Tigers met elk 14 punten en Allen Flanigan voegde er 10 aan toe met negen rebounds. Auburn (21-13) raakte in de tweede helft 4 van 24 pogingen vanaf de vloer.

Nr. 2 Texas 71, nr. 10 Penn State 66

Dylan Disu domineerde met 28 punten en de Longhorns gingen voor het eerst sinds 2008 naar de Sweet 16 na een overwinning op de Nittany Lions in de tweede ronde.

Disu maakte 10 punten in de laatste 4 minuten en 32 seconden om Texas te redden in een wedstrijd waarin het schieten niet wou lukken (1 van 13 driepunters). Sir'Jabari Rice voegde 13 punten toe. Allen had negen punten, 12 rebounds en drie assists, terwijl hij Pickett tot zeven turnovers dwong.

Pickett had 11 punten en 10 rebounds en Camren Wynter leidde Penn State met 16 punten. Andrew Funk, die donderdag in de eerste ronde van Texas A&M 8 van de 10 schotpogingen vanaf driepuntsafstand maakte, raakte vandaag 2 van de 10 vanaf driepuntsafstand en eindigde met 12 punten.