Nederland voor het eerst sinds 1991 weer wereldkampioen waterpolo!

Bijgewerkt
De wereldkampioenes van 2023!
De wereldkampioenes van 2023!Profimedia
Nederland heeft voor het eerst sinds 1991 het WK waterpolo bij de vrouwen gewonnen. Na een 12-12-stand (4-3, 2-3, 3-1 3-5) in de reguliere speeltijd, waren de Oranje dames in de penaltyreeks met 5-4 te sterk voor de Europees kampioen Spanje.

Spanje kwam sterk uit de startblokken en won de swim-off. Oranje kreeg geen grip op de Spaanse aanval en via Maica Garcia werd het 1-0 voor de Europees kampioen. Nederland draaide de achterstand om in een voorsprong door doelpunten van Simone van der Kraats en Brigitte Sleeking. Halverwege het eerste kwart profiteerde Spanje van een overtalsituatie en pakte opnieuw een voorsprong. Het eerste kwart eindigde met een voorsprong voor de Oranje dames, die via Lieke Roggen en Sabrina van der Sloot op 4-3 kwamen.

Brigitte Sleeking viert een doelpunt
Brigitte Sleeking viert een doelpuntProfimedia

In het tweede kwart kwam Spanje door midvoor Garcia en twee penalty’s van de 18-jarige Elena Ruiz op een 4-6-voorsprong. Oranje kon het in het tweede gedeelte van het kwart omdraaien en kwam via Van der Kraats en midvoor Kitty Joustra op 6-6.

Tweede helft

Na het winnen van de swim-off speelde Nederland een uitstekend derde kwart waarin het zowel aanvallend als verdedigend zeer solide oogde. Keepster Laura Aarts lag een aantal keren goed in de weg om Spanje van het scoren te houden en de paal en lat hielpen ook een handje mee. Nederland kon zelf aan aanvallen denken en liep na een tegentreffer uit naar een 9-7-voorsprong door doelpunten van Sleeking, Van der Sloot en Maartje Keuning.

De Nederlandse bank veert op
De Nederlandse bank veert opProfimedia

Het vierde kwart leidde naar een zenuwslopend slot. Na de 10-7 van Van der Kraats scoorde Spanje driemaal op rij. Via Sleeking kwam Nederland met een kleine vier minuten te spelen weer op voorsprong, maar Judith Forca zette de stand weer gelijk. Twee minuten voor tijd zorgde Roggen met een kanonskogel voor wat lange tijd de beslissing leek. Via wederom Forca kwam Spanje met een uiterste krachtinspanning toch weer op gelijke hoogte. Van der Sloot haar schot werd geblokt in de laatste seconden en zodoende moesten penalty’s de beslissing brengen.

Penalty's

Nederland raakte alle vijf de penalty's. Van der Sloot, Van der Kraats, Lieke Roggen, Keuning en Sleeking waren allemaal trefzeker. Bij Spanje miste alleen Beatriz Ortiz na een redding van Aarts.

Laura 'Buitenaards' Aarts, redt een penalty en werd uitgeroepen tot keepster van het toernooiProfimedia

Nederland won al haar wedstrijden op het WK. Het werd eerste in de groep na overwinningen op Spanje, Kazachstan en Israël. In de kwartfinale werd Canada verslagen en de finale werd bereikt na een overwinning op Italië.