Nederland zakt plaats in klassement Paralympics na twee keer goud

De huldiging na de finale van de 200 meter T64 tijdens de Paralympische Spelen in ParijsANP MARCEL VAN HOORN
Nederland is in het medailleklassement op de Paralympische Spelen een plek gezakt en bezet nu de negende plaats. De Nederlandse sporters veroverden dinsdag twee gouden en twee zilveren medailles, maar dat was niet genoeg om de achtste plaats vast te houden.

Zwemmer Rogier Dorsman veroverde in Parijs de gouden medaille op de 200 meter wisselslag. De 25-jarige wereldrecordhouder prolongeerde daarmee zijn paralympische titel van Tokio.

Para-atlete Kimberly Alkemade pakte op de 200 meter de tweede gouden medaille van de dag voor Nederland. De 34-jarige Alkemade snelde in het Stade de France naar een nieuw paralympisch record: 25,42. Marlène van Gansewinkel (29), de uittredende paralympisch kampioene op de afstand, moest nu genoegen nemen met zilver in een tijd van 26,14.

Dressuuramazone

Eerder op de dag legde dressuuramazone Rixt van der Horst in Parijs beslag op de zesde paralympische medaille uit haar carrière. De 32-jarige amazone won zilver met haar paard Royal Fonq, achter de Amerikaanse Rebecca Hart.

Nederland staat nu op 9 goud, 5 zilver en 4 brons. China gaat aan de leiding in het klassement met 51 gouden medailles, voor Groot-Brittannië (30 goud) en de Verenigde Staten (19 goud).