Nederland komt tegen het taaie Ecuador niet verder dan 1-1 en komt na rust goed weg

Gakpo ziet na rust dat zijn goal teniet wordt gedaan door Valencia
Gakpo ziet na rust dat zijn goal teniet wordt gedaan door ValenciaProfimedia
Nederland heeft in de tweede wedstrijd op het WK in Qatar met 1-1 gelijkgespeeld. Voor rust kwam Oranje op voorsprong door een goal van Cody Gakpo ('6) en na rust scoorde Valencia voor Ecuador de gelijkmaker ('49). Het bleek ook de eindstand. Gonzalo Plata raakte met een poeier nog de onderkant van de lat.

De start voor Oranje is geweldig. Davy Klaassen weet op de helft van Ecuador na zes minuten de bal te onderscheppen en die vervolgens ook nog eens bij Cody Gakpo af te leveren. De PSV’er creëert zelf de ruimte voor het schot en die blijkt verwoestend. Doelman Galíndez is volslagen kansloos en heeft recht boos te worden op het verdedigend blok bij Ecuador dat niet goed anticipeert.

Gakpo is volgens OptaJohan de tweede Oranje-speler ooit die het doel weet te vinden in zijn eerste twee WK-wedstrijden. Memphis deed dit in 2014.

Het lukt het Nederlands elftal niet door te drukken. De Zuid-Amerikanen worden sterker, al is het meeste balbezit wel voor Oranje. De druk van Ecuador leidt in de 32e minuut tot een serieuze kans. Wie anders dan Enner Valencia haalt uit, maar Andries Noppert gaat adequaat naar de hoek.

Tempo veel te laag

Het tempo ligt veel te laag, met name voor de ploeg op achterstand. Daardoor blijft Nederland relatief makkelijk overeind. In de blessuretijd maakt Jurrien Timber een onhandige overtreding, waardoor Ecuador de bal de zestien in kan slingeren. Via Nathan Ake wordt het een hoekschop en zowaar verdwijnt de bal via en door diverse benen in de goal na een schot van Pervis Estupiñán.

Jackson Gabriel Porozo Vernaza staat echter hinderlijk buitenspel en dus kan Oranje met grote opluchting de kleedkamer opzoeken. Van Gaal wisselt in de pauze één keer: de al verwachte invalbeurt van Memphis Depay. Hij komt voor Ajacied Steven Bergwijn.

Dit keer geen buitenspel

Al binnen vijf minuten in de tweede helft komen de Zuid-Amerikanen op gelijke hoogte. En dat is niet eens onterecht. Nederland speelt slordig en krijgt het deksel op de neus. Timber leidt kinderlijk eenvoudig balverlies op eigen helft en Ecuador schakelt razendsnel om. Het is opnieuw Pervis Estupinan die schiet. Noppert kan nog redding brengen, maar de rebound is voor Valencia. Deze keer wordt Oranje niet gered door buitenspel.

Het is zaak dat Nederland nu meegaat in het strijdvoetbal van het land waar de cavia een delicatesse is. De ploeg komt met passie een heel eind. Onderkant lat zelfs. Aanvaller Gonzalo Plata poeiert de bal na bijna een uur spelen keihard op het houtwerk en Noppert ziet het leer aan de goede kant van de lijn terug stuiteren.

Nederland herstelt zich redelijk en krijgt in de 65e zowaar een kans. Teun Koopmeiners ontvangt op de rand van de 16 de bal, maar schiet over. De Atalanta Bergamo-middenvelder moet beter kunnen dan dit. Het tempo is overigens daarna weer terug bij af en ook de slordigheden sluipen weer in het spel.

Hoogste tijd voor een impuls, moet ook Louis van Gaal denken. Hij brengt Steven Berghuis voor Davy Klaassen (’69). Er is nog niet direct effect. Oranje weet ook met Berghuis geen serieuze kans te creëren en de wedstrijd wordt ontsiert door allerlei kleine overtredingen. Een impasse is het nou ook weer niet, maar er ontbreekt domweg structuur. Daardoor oogt het vaak ongelukkig en stroperig.

Gakpo naar de kant

Nog maar een paar wissels dan. Koopmeiners wordt vervangen door Marten de Roon. Doelpuntenmaker Gakpo verlaat het veld voor Besiktas-spits Wout Weghorst

Vier minuten voor het einde van de reguliere speeltijd krijgt Oranje een vrije trap op de helft van Ecuador. De bal van Berghuis bereikt echter niemand in een oranje shirt. Het is het enige trieste wapenfeit van Nederland in het laatste kwartier. Vlak voor tijd moet Valencia bij Ecuador middels een brancard van het veld. Hij lijkt een ernstige knieblessure opgelopen te hebben.

Dinsdag derde wedstrijd

Tijdens de zes minuten blessuretijd gebeurt weinig opvallends meer. Nederland pakt een punt en is dus nog niet geplaatst voor de volgende ronde. Die moet dinsdag worden veiliggesteld. Om 16.00 uur is de aftrap van de laatste poulewedstrijd tegen gastland Qatar.