Niels Laros en Stefan Nillessen door naar halve finales 1.500 meter in Parijs

Niels Laros verzekerde zich van een plek in de volgende fase van het toernooi
Niels Laros verzekerde zich van een plek in de volgende fase van het toernooiANP
Niels Laros is er op de Olympische Spelen in Parijs in geslaagd zich rechtstreeks te plaatsen voor de halve finales van de 1500 meter. De 19-jarige Oosterhouter eindigde in zijn serie als vierde in een tijd van 3.35,38. De eerste zes in de heat plaatsten zich voor de volgende ronde, voor de rest volgt zaterdag een herkansingsronde. Herkansingen zijn nieuw in de atletiek en de mondiale atletiekbond voert het format voor het eerst in op de Spelen van Parijs.

"Ik voelde me sterk, ben tevreden. Ik ben denk ik in mijn beste vorm ooit en dat geeft een lekker gevoel", zei de atleet, die in zijn twee laatste races voor de Spelen ten val kwam. "Dat zat niet in mijn hoofd. Als je bang bent om te vallen, kun je beter thuisblijven. In een race willen vijftien man allemaal op dezelfde positie lopen, dus is het altijd dringen."

Laros liep de eerste rondjes achterin de groep en rukte in de laatste ronde op naar voren. In de eindsprint naar de finish hield hij eenvoudig stand. "Vlak voor zo'n eerste race bouwt de spanning zich wel op, dus de series doorkomen geeft altijd wel een opluchting."

Hardlooptalent

Hij wilde ook per se een optreden in de herkansingen voorkomen. "Het is wel leuk bedacht, want je kunt altijd twee keer lopen op een toernooi. Maar als je die herkansingen moet lopen en het redt, heb je drie dagen op rij een wedstrijd en dat is niet in je voordeel met het oog op de finale."

Laros geldt als een groot hardlooptalent. Hij maakte vorige zomer een opvallend debuut op de WK atletiek in Boedapest met de tiende plaats op de 1500 meter in een Nederlands record van 3.31,25. Op de afgelopen FBK Games in Hengelo liep hij een Nederlands record op de 1000 meter van 2.14,37, tevens een wereldrecord bij de junioren.

Nillessen

Stefan Nillessen heeft een voor hem onvergetelijk debuut gemaakt op de 1500 meter bij de Olympische Spelen van Parijs. De 21-jarige Groesbeker, die zich ternauwernood plaatste voor de Spelen, won in een vol Stade de France zijn serie op de 1500 meter. Hij plaatste zich evenals Niels Laros eerder op de ochtend voor de halve finales op zondag.

Nillessen liep in zijn heat rustig mee in de groep en zette aan met nog 300 meter te gaan. Hij nam de koppositie in en stond deze niet meer af. Nillessen hield onder anderen de Noor Jakob Ingebrigtsen, regerend olympisch kampioen op de 1500 meter, achter zich.

Nillessen wist niet de internationale olympische limiet te lopen, maar vergaarde vlak voor het verstrijken van de termijn genoeg punten om via de wereldranglijst een startplek te krijgen. Hij veroverde onder meer de Nederlandse titel op de 1500 meter.