Odile van Aanholt en Annette Duetz pakken goud na chaotische finish

Odile van Aanholt en Annette Duetz bleven nog vijf à zes minuten in onzekerheid
Odile van Aanholt en Annette Duetz bleven nog vijf à zes minuten in onzekerheidANP
Odile van Aanholt en Annette Duetz hebben namens Nederland de eerste gouden medaille bij het zeilen veroverd op de Olympische Spelen. Na een chaotische finish in de 49erFX-klasse, waarbij het lang onzeker was of de Nederlandse vrouwen de finish waren gepasseerd, hoorden Van Aanholt en Duetz dat het goud binnen was.

Van Aanholt en Duetz lagen vrijwel de hele race aan de leiding en leken zonder problemen af te koersen op winst in de medalrace. Ze leken op de valreep echter een medaille weg te geven door de finishlijn te missen. Na lang wachten bleek dat ze toch correct waren geëindigd.

Van Aanholt en Duetz begonnen de medalrace, waarin dubbele punten verdeeld werden, op de tweede plaats. De Nederlandse zeilers hadden 1 punt meer dan de nummers 1 Sarah Steyaert en Charline Picon uit Frankrijk. De Françaises moesten uiteindelijk genoegen nemen met brons, achter Vilma Bobeck en Rebecca Netzler uit Zweden.

Gevecht

Van Aanholt en Duetz waren vanaf de eerste races op zondag in een fel gevecht verwikkeld met Steyaert en Picon. De Nederlandse vrouwen namen de leiding op de eerste dag, waarna het Franse duo maandag de eerste plaats overnam. Van Aanholt en Duetz sloegen een dag later terug, maar zagen woensdag de Françaises opnieuw de koppositie innemen. De geplande medalrace op donderdag werd uitgesteld naar vrijdag door gebrek aan wind.

Voor de 31-jarige Duetz is het de tweede olympische medaille, nadat ze drie jaar geleden in Tokio met Annemiek Bekkering al een bronzen plak had gepakt. Van Aanholt (26) deed in Marseille, waar het olympisch zeiltoernooi wordt gehouden, voor de eerste keer mee aan de Spelen.

De gouden medaille volgt na meerdere mondiale titels voor beide vrouwen. Duetz werd vier keer wereldkampioen, Van Aanholt was drie keer de beste van de wereld. Twee van de titels werden samen veroverd, in 2022 en 2024.