Olympische organisatoren willen antwoorden na chaos tijdens openingsduel voetbal

De Zweedse scheidsrechter Glenn Nyberg kijkt toe terwijl de spelers van Argentinië (R) en Marokko (R) zich voorbereiden op het hervatten van de wedstrAFP
De organisatoren van de Olympische Spelen in Parijs stelden donderdag een onderzoek in naar de problemen met het publiek tijdens een chaotische voetbalwedstrijd tussen Argentinië en Marokko die de openingsdag van de Spelen ontsierde. De Argentijnse voetbalbond riep ondertussen op tot actie na de nederlaag van het Argentijnse mannenteam op woensdag. De Marokkanen versloegen tweevoudig gouden medaillewinnaar Argentinië met 2-1 in Saint-Etienne na een wedstrijd die werd gekenmerkt door verwarring en problemen met het publiek.

Argentinië dacht dat het een 2-2 gelijkspel had gered toen Cristian Medina in de 16e minuut van de blessuretijd scoorde. De wedstrijd ging zelfs langer door dan de 15 extra minuten die de officials hadden aangegeven. Maar er ontstonden problemen met het publiek. Projectielen werden op het veld gegooid en toeschouwers drongen het speelveld binnen. Er werd een rotje naar de bank van Argentinië gegooid.

De spelers werden van het veld gehaald en verschenen bijna twee uur later weer om nog drie minuten te spelen in een inmiddels leeg stadion. Medina's doelpunt werd vervolgens afgekeurd wegens buitenspel na een VAR-beslissing, en Marokko hield stand voor de overwinning.

Argentinië's aanvaller #09 Julian Alvarez (R) daagt Marokko's middenvelder #06 Benjamin Bouchouari uit, nadat de wedstrijd opnieuw begon in een leeg stadion.AFP

"De voetbalwedstrijd tussen Argentinië en Marokko in het Saint-Etienne Stadion werd onderbroken vanwege een veldinvasie door een klein aantal toeschouwers", aldus de organisatoren van de Olympische Spelen in een verklaring. "De wedstrijd werd daarna hervat en kon veilig worden afgesloten. De organisatie werkt samen met de betrokken partijen om de oorzaken te achterhalen en passende maatregelen te nemen."

Argentijnse reacties

Argentinië coach Javier Mascherano noemde de incidenten en de daaruit voortvloeiende verwarring 'een schandaal' en klaagde dat ze veel voorwerpen naar hun hoofd geslingerd kregen. De Argentijnse FA zei dat ze een formele klacht hadden ingediend bij de disciplinaire commissie van de FIFA, zodat de nodige maatregelen worden genomen voor zo'n ernstig incident. "Er is een dringende noodzaak om de veiligheid van de betrokkenen te garanderen zodat deze mooie sport in vrede gespeeld kan worden", voegde de verklaring eraan toe.

Politieagenten staan bij het veld als de Marokkaanse spelers (R) terugkomen in een leeg stadion.AFP

Hakimi

De Marokkaanse spelers waren woedend over de hoeveelheid tijd die was toegevoegd aan het einde van de wedstrijd, terwijl hun supporters het Argentijnse team ook luid hadden uitgejouwd toen ze het veld opkwamen en tijdens het volkslied.

Dat welkom kwam nadat spelers van Argentinië waren gefilmd terwijl ze racistische liederen zongen na hun overwinning in de recente Copa America. Marokko aanvoerder Achraf Hakimi, een van de meest opvallende spelers in het mannen voetbaltoernooi, was kritisch over het gedrag van sommige fans in het Stade Geoffroy-Guichard. "Ik betreur de houding van bepaalde supporters tijdens de wedstrijd, die het imago van onze trouwe fans heeft bezoedeld. Voor dergelijk gedrag is geen plaats in het voetbal", schreef Hakimi, van Paris Saint-Germain, op X.