Paralympiërs Oranje sluiten met 27e gouden medaille het klassement af als vierde

De laatste gouden medaille werd behaald door de rolstoelbasketbalsters
De laatste gouden medaille werd behaald door de rolstoelbasketbalstersProfimedia/ČTK / imago sportfotodienst / Joris Verwijst
De Nederlandse equipe heeft de Paralympische Spelen van Parijs afgesloten met de vierde plaats in het medailleklassement. Op de slotdag veroverde de rolstoelbasketbalsters de 27e gouden medaille. Dat zijn er twee meer dan in Tokio toen Nederland het toernooi afsloot op de vijfde plek.

Naast de 27 gouden plakken waren er ook 17 zilveren en 12 bronzen medailles voor Nederlandse atleten, waarmee het totaal uitkwam op 56. In Tokio waren dat er 59. Nederland houdt Brazilië, dat 25 keer goud veroverde, achter zich.

China leidt net als drie jaar geleden het klassement, ditmaal met 94 gouden medailles. Groot-Brittannië (49) en de Verenigde Staten (36) volgen. In Tokio moest Nederland ook Rusland nog voorlaten. Vanwege de inval in Oekraïne was Rusland niet als land vertegenwoordigd in Parijs.