PDC-WK dag 10 (avond): Clemens door, ook Gerwyn Price en Kevin Huybrechts verderProfimedia
Gabriel Clemens heeft dinsdagavond de achtste finales bereikt na een zwaarbevochten zege op Jim Williams. Raymond van Barneveld ging voor het eerst in een TV-duel onderuit tegen Gerwyn Price. De derde wedstrijd van de avondsessie ging tussen de Belg Kevin Huybregts en de Schot Peter Wright, waarbij de Belg aan het langste eind trok.

Jim Williams – Gabriel Clemens (3-4)

Bij Gabriel Clemens moest het van heel ver komen in de eerste wedstrijd van de avondsessie na de kerstbreak. De Duitser liet zich bijna verrassen door de ongeplaatste Welshman Jim Williams maar wist zich terug te knokken na een 3-2 achterstand. Clemens brak zijn tegenstander in de eerste set (1-3) in de vierde leg. De tweede set werd met 3-0 een prooi voor Williams. In de laatste leg van set drie zette Clemens met een 180’er de toon om hem vervolgens te winnen. Set vier verliep volledig volgens verwachting tot 3-2 en daarmee een 2-2 tussenstand in de wedstrijd.

Set vijf was vervolgens een prooi voor de Welshman die optimaal gebruik maakte van een break in de eerste set met een 108 uitgooi.  Daarmee had Williams de wedstrijd kunnen uitgooien, maar in set zes deed de Duitser het voor onmogelijk geachte. Hij liet zichzelf breken in de tweede leg en had vervolgens drie leg op rij nodig om in de wedstrijd te blijven. Dat lukte! Een 64, 110 en 16 uitgooi zorgen voor een beslissende set. Daarin liep alles volgens verwachting tot de vierde leg, waarin Clemens zijn tegenstander brak door de vierde leg te pakken in vijf beurten. Daarmee stelde hij een plek bij de laatste zestien veilig.

Gerwyn Price - Raymond van Barneveld (4-0)

In de aanloop naar deze wedstrijd kon ‘Barney’ bogen op een ongeslagen record in tv-wedstrijden, maar de nummer 1 van de wereldranglijst was gebrand op de eerste overwinning op Van Barneveld. Price verwierf zich het recht om te beginnen tegen de Nederlander en maakte in de eerste set meteen korte metten met Van Barneveld door 87 uit te gooien in de vierde leg, die ‘Barney’ was begonnen. In de set van Van Barneveld was het meteen ‘bal’ voor Price die Van Barneveld brak en vervolgens de set uitspeelde: 2-0 voor Price.

Set drie was vervolgens een prooi voor Prince, die in de vierde leg een 122 uitgooide om het voordeel te behouden, terwijl zijn tegenstander op 25 stond. In de beslissende leg was het de beginnende zesde beurt die voor Price de doorslag gaf: 3-0 in sets. De vierde set begon met vuurwerk en 180’ers voor beide spelers in de eerste leg, maar mondde uit in een herhaling van zetten. In een lange derde leg verspeelde Van Barneveld zijn voordeel en brak Price om vervolgens in de vierde leg de wedstrijd in vier beurten via 128 uit te gooien: 4-0 en 12-5 in legs.

Peter Wright – Kim Huybrechts (1-4)

In de laatste wedstrijd van de avond kende Peter Wright nog een flitsende start. In de set die Kim Huybrechts zelf begon wist de als tweede geplaatste Schot het te presteren twee legs te breken in en in elk van de drie legs de dubbel uit te gooien. Zo stond binnen een mum van tijd een 1-0 tussenstand op de borden. Zijn Belgische tegenstrever Kim Huybrechts wist zich op onnavolgbare wijze te herpakken en brak Wright in de tweede set juist tweemaal binnen vijf beurten: 1-1 in sets.

Set drie verliep nog drie legs op de te verwachten volgorde, maar in de vierde leg liet Wright een steekje vallen en kon Huybrechts op die manier een 2-1 voorsprong in sets afdwingen. De vierde set verliep vervolgens erg rommelig. Wright leek met een legverlies de hele wedstrijd uit handen te geven, maar kwam alsnog terug tot 1-1. De volgende legs verliepen volgens verwachting, tot Huybrechts in de beslissende vijfde leg alsnog toesloeg: 1-3 in sets. De vijfde set verliep wonderwel zonder verrassingen. Met 36-36 op de borden na zes beurten hield Huybrechts zijn hoofd koel en gooide hij zichzelf naar de achtste finales.