PDC-WK dag 11 (avondsessie): Smith vecht zich terug en verslaat Schindler in 7-setter

'Bully Boy' beleefde een alles behalve makkelijke avond tegen Martin Schindler
'Bully Boy' beleefde een alles behalve makkelijke avond tegen Martin SchindlerProfimedia
Woensdagavond om 20.00 Nederlandse tijd begon de avondsessie van dag 11 van het PDC World Darts Championship. Er stonden drie derde ronde-partijen op het programma. Als eerste kwamen Engelsman Joe Cullen en Australiër Damon Heta in actie. Aansluitend was de partij tussen Michael van Gerwen en de Oostenrijker Mensur Suljovic. Afsluiter van de avond was de wedstrijd tussen de Engelse Michael Smith en Martin Schindler uit Duitsland.

Michael Smith-Martin Schindler 4-3

De eerste vier legs gingen allen met de pijlen mee. Michael Smith mocht de vijfde leg beginnen, maar het was Martin Schindler die met een 180-score opende. 180 werd gevolgd door 177. De poging voor een 9-darter mislukte en ook na 12 pijlen was de Duitser nog niet uit. Smith wist niet te profiteren en Schindler pakte via dubbel 4 de eerste set.

Smith sloeg keihard terug in de eerste leg van de tweede set door 170 uit te gooien op het moment dat Schindler op 40 stond. Ook in leg drie wordt de Duitser gebroken nadat hij zelf de kansen miste om zich terug te knokken in de set.

In de eerste leg van de derde set hadden beide spelers moeite om uit te gooien. In de leg van Smith was Schindler de gelukkige en kwam op 1-0. Smith brak echter wel meteen terug. In de derde leg wist Schindler scorend bij Smith weg te lopen en plaatste de derde break op rij. Ook leg vier leverde een break op en zo kwam het initiatief weer bij Smith. Schindler piekte op het juiste moment, hij was in 11 darts uit en finishte 88 voor de winst in de set.

In de tweede leg van de vierde set brak Schindler Smith opnieuw. De Duitser gooide 128 uit en had 12 darts nodig. Schindler kreeg kansen om de set te pakken, maar werd terug gebroken door Smith. Een leg later pakte de Duitser de set alsnog. Wederom via een break werd de vierde set in voordeel van Schindler beslist.

De vijfde set moest beslist worden door een vijfde leg nadat alle vier voorgaande legs met de pijlen mee gingen. Smith mocht de leg beginnen en wist onder druk van Schinder 72 uit te gooien en de set te winnen.

Met een 114-finish wist Smith zijn eigen leg te houden. Smith wist Schindler in de derde leg te breaken. Hij wist zijn break te verzilveren en bracht de setstand terug naar 3-3.

In de tweede leg van de zevende set raakte Schindler dubbel 11 waar hij dubbel 8 nodig had, maar kon zijn eigen leg na missers van Smith houden. Smith hield ook zijn eigen leg en kwam op matchpoint. Smith had aan één matchdart op tops genoeg om door te stoten naar de laatste 16.

Michael van Gerwen-Mensur Suljovic 4-2

De eerste set was van hoog niveau. Alle vijf de legs gingen met de pijlen mee. Het was Michael van Gerwen zijn set en hij kwam dus op een 1-0 voorsprong in sets. In de tweede leg van de tweede set brak Mensur Suljovic Van Gerwen voor een 2-0 voorsprong in legs. Door 101 uit te gooien brak Van Gerwen ook meteen terug. Door drie legs op rij te pakken won Van Gerwen ook de tweede set.

Suljovic brak Van Gerwen in de derde leg van de derde set. Hij verzilverde zijn break door zijn eigen leg te houden en terug te komen tot 2-1 in sets.

Van Gerwen was in de leg van Suljovic in 12 darts uit en kwam op 1-0 in de vierde set. Leg twee was een prooi voor de Oostenrijker die meteen terug brak. Beide heren hielden hun eigen leg en Suljovic mocht beginnen aan de vijfde leg. Van Gerwen stond na 9 pijlen op 48. Maar eerst mocht Suljovic het vanaf 161 proberen. De Oostenrijker kwam niet uit, Van Gerwen wel en pakte de set.

Ook set vijf ging naar een beslissende vijfde leg. Van Gerwen, die de vijfde leg mocht beginnen, blonk vooral scorend uit, Suljovic was indrukwekkend op de dubbels. Dat bleek nog maar eens wanneer Suljovic 161 uitgooide nadat Van Gerwen op 50 ervoor koos om niet de bullseye te gooien, maar voor de enkele 18 te gaan. Suljovic pakte dus de set en kwam terug naar 3-2 in sets.

Bekomen van de schrik brak Van Gerwen de Oostenrijker in de tot dan toe met 17 pijlen “slechtste” leg van de wedstrijd. Suljovic plaatste direct een rebreak door zijn favoriete dubbel 14 te gooien. Zeldzame missers van Suljovic zorgden ervoor dat ook leg drie een break opleverde en Van Gerwen mocht de vierde leg beginnen om de wedstrijd uit te gooien. Van Gerwen verschafte zich ruimte om drie matchdarts te missen, alvorens de vierde raak ging.

Joe Cullen-Damon Heta 4-0

De eerste set ging naar een beslissende vijfde leg. Damon Heta mocht die beginnen, maar zag Joe Cullen er met de setwinst vandoor gaan. Cullen won zijn vierde leg op rij en brak Heta in de tweede leg van de tweede set. Heta brak direct terug en won weer eens een leg. De Australiër wist daarna zijn eigen leg niet te houden en keek daardoor tegen een 2-0 achterstand in sets aan.

Set drie begon voor Cullen meteen met een break. Heta brak door 71 uit te gooien knap terug. Ook leg drie leverde een break op en leek Cullen op weg naar een 3-0 voorsprong. Cullen kreeg de kans om zijn eigen leg te houden en de set te winnen, maar Heta ging via bullseye en dubbel 16 wel uit. Door 108 uit te gooien werd er voor de achtste leg op rij een break geplaatst. Joe Cullen pakte de set en kwam met 3-0 voor.

Joe Cullen hield zijn eigen leg voor een 1-0 voorsprong in de vierde set. Leg twee ging ook naar Cullen en de Engelsman leek op weg naar een simpele overwinning. Cullen kreeg twee matchdarts en had er aan één voldoende en plaatste zich met een 4-0 overwinning voor de laatste 16.