PDC-WK dag 12 (middagsessie): Van Duijvenbode na thriller naar laatste 16

Stephen Bunting schakelde landgenoot Dave Chisnall uit
Stephen Bunting schakelde landgenoot Dave Chisnall uitProfimedia
Donderdagmiddag om 13.30 Nederlandse tijd begon de middagsessie van dag 12 van het PDC World Darts Championship. Er werden vier derde ronde-partijen gespeeld. De eerste partij ging tussen Dirk van Duijvenbode en de Europees kampioen van 2022 Ross Smith. Daarna speelden Mervyn King en Rob Cross voor een plaats bij de laatste 16. De laatste partij was tevens een Engels onderonsje, Dave Chisnall en Stephen Bunting sloten de middag af.

Dave Chisnall-Stephen Bunting 2-4

Stephen Bunting finishte 126 om zijn eigen leg te houden. In de derde leg van de eerste set brak Dave Chisnall zijn tegenstander en mocht zelf aan de vierde leg beginnen om de set te winnen. Ondanks een 180-score van Bunting en de druk, had Chisnall aan één pijl op tops genoeg om de eerste set te pakken.

In de eerste leg van de tweede set werd Chisnall gebroken door Bunting. Chisnall liet na om terug te breaken en zag Bunting uitlopen naar 2-0 in legs. Bunting was in 10 darts uit, brak Chisnall opnieuw en won de tweede set met 3-0.

In de tweede leg van de derde set kwam Bunting een break voor en mocht de derde leg zelf beginnen om nog een set bij te schrijven. Na twee keer 180 van Chisnall pakte Bunting de zesde leg op rij en daarmee de derde set door 140 te finishen.

Chisnall hield zijn eigen leg aan het begin van de vierde set en stopte daarmee de reeks van zes legs voor Bunting. De volgende drie legs gingen ook allemaal met de pijlen mee. Chisnall mocht de vijfde leg beginnen Beide heren stonden op dat moment zo goed te scoren – en bovendien te finishen – dat breaken nagenoeg onmogelijk leek. Ook Chisnall hield zijn eigen leg en bracht de stand op 2-2 in sets.

De 180-regen van Chisnall zorgde voor een break in de eerste leg van de vijfde set. Bunting was na twee keer 180 in 12 darts uit voor een rebreak en bracht de stand naar 1-1 in legs. Bunting was de eerste die zijn eigen leg hield en kwam op een 2-1 voorsprong. Bunting pakte de vierde leg door Chisnall te breaken en kwam op een 3-2 voorsprong in sets.

Door 104 uit te gooien brak Bunting Chisnall ook in de eerste leg van de zesde set. Chizzy's antwoord kwam via een 108 finish in de leg van Bunting. Ook de derde leg leverde een break op en daarmee kwam Bunting op matchpoint. Bunting miste een matchdart op tops en gaf Chisnall de kans om terug te breaken. Zo moest een vijfde leg beslissing brengen, die mocht Chisnall beginnen. Bunting mocht het vanaf 100 als eerste proberen, maar vond alleen maar enkele 20's. Chisnall gooide 120 niet uit en zo kreeg Bunting nog drie matchdarts. De tweede ging raak en Bunting plaatste zich voor de laatste 16.

Mervyn King-Rob Cross 1-4

Rob Cross wist in de eerste leg van de eerste set meteen een break te pakken en hield daarna ook zijn eigen leg. In leg drie verzuimde Mervyn King op een dubbel te komen en daar profiteerde Cross. De eerste set ging met 3-0 naar de wereldkampioen van 2018.

Zonder een pijl op een dubbel te hebben gehad verloor King nog eens drie legs op rij. Zo kwam Cross op een 2-0 voorsprong in sets.

King pakte de derde leg van de derde set nadat hij zijn eerste pijl op een dubbel kreeg. Het mocht echter niet baten voor The King. Cross hield zijn eigen leg en kwam op 3-0 in sets.

King wist in de eerste leg van de vierde set Cross zelfs te breaken. Vervolgens hield hij zijn eigen legs en kwam terug naar 3-1. King pakte in de vijfde set nog een leg, maar zag Cross de set met 3-1 winnen.

Dirk van Duijvenbode-Ross Smith 4-3

Ross Smith wist zijn eigen leg te houden door 156 uit te gooien. In de leg erna hield Dirk van Duijvenbode zijn eigen leg door 136 te finishen. 171 van Van Duijvenbode liet 16 over op het moment dat Smith op 36 stond. Smith miste, Van Duijvenbode niet en brak de Engelsman. Aubergenius hield daarna ook zijn eigen leg en sleepte de set binnen.

In de derde leg van de tweede set miste de Nederlander een handvol pijlen op de dubbels en werd gebroken. Smith won ternauwernood ook zijn eigen leg en kwam terug naar 1-1 in sets.

De eerste leg van de derde set leverde na 10 pijlen op de dubbel een break op voor Van Duijvenbode. Leg twee ging in 11 darts naar Van Duijvenbode. Leg drie was een wedstrijdje dubbels missen, Van Duijvenbode gooide als eerste wél een dubbel en won de set met 3-0.

Smith brak Van Duijvenbode in de eerste leg van de vierde set en hield daarna simpel zijn eigen leg. Smith won de set omdat hij in de vierde leg nogmaals zijn eigen leg wist te houden.

In set vijf gingen de eerste vier legs allemaal met de pijlen mee. Smith mocht beginnen aan de vijfde leg om als eerste zijn eigen set te houden. Het wedstrijdje dubbels missen kreeg een vervolg, maar het was uiteindelijk wel Smith die de set won.

Van Duijvenbode ging in 12 darts uit om Smith in de tweede leg van de zesde set te breaken. Smith antwoordde gepast door terug te breaken en terug te komen tot 2-1 in legs. Smith hield zijn eigen leg en moest wederom de vijfde leg beslissing brengen. Een leg die Van Duijvenbode moest winnen om in de wedstrijd te blijven. Smith kreeg een matchdart op de bullseye, maar miste en Van Duijvenbode kreeg een herkansing op dubbel 4 en won de set.

Smith kwam in leg vier op matchpoint nadat de eerste drie legs met de pijlen meegingen. Met Smith op tops moet 68 uit voor Van Duijvenbode, hij kreeg één pijl op dubbel 16, maar miste. Smith miste daarna nog eens drie matchdarts en Van Duijvenbode kreeg het nu wel voor elkaar om dubbel 16 te raken. Bij een stand van 3-3 in sets en 2-2 in legs werd er verlengd.

Smith hield zijn eigen leg en kwam op 3-2. Van Duijvenbode trok de eenvoudig gelijk door de zesde leg te winnen. Ook leg drie leverde geen break op. Door 127 te finishen, zonder druk van zijn tegenstander, kwam Van Duijvenbode op 4-4. In leg negen was er een kleine opening voor Van Duijvenbode, maar hij wist niet te profiteren en zo pakte Smith opnieuw de voorsprong. Ook leg 10 ging met de pijlen mee en zo volgde er een sudden death-leg, die Smith mocht beginnen.

Van Duijvenbode stond als eerst op een finish. 167 ging niet uit en zo mocht Smith het vanaf 89 proberen. Smith kreeg matchdart nummer vijf op dubbel 5 en miste. Ook van Duijvenbode kreeg ook een matchdart, zijn eerste, via tops ging de Nederlander uit en pakte de overwinning.