PDC-WK dag 8 (avondsessie): Van der Voort boekt makkelijke zege; Wade naar huis

Vincent van der Voort plaatst zich gemakkelijk voor de derde ronde.
Vincent van der Voort plaatst zich gemakkelijk voor de derde ronde.Profimedia
Donderdagavond om 20.00 uur Nederlandse tijd begon de avondsessie van dag 8 van het PDC World Darts Championship. Er stonden vier tweede ronde-partijen op het programma. Er werd afgetrapt met de Schotse voormalig tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson. Hij nam het op tegen Madars Razma uit Letland. De tweede wedstrijd ging tussen de Engelsman James Wade en de Welshman Jim Williams. Daarna nam de Duitser Florian Hempel het op tegen Luke Humphries uit Engeland. De laatste partij van de avond was Vincent van der Voort tegen de Schot Cameron Menzies.

Vincent van der Voort-Cameron Menzies 3-0

De eerste break van de wedstrijd was voor Vincent van der Voort, die in leg twee de druk erop kreeg met een 171-score en de beurt erna 42 uitgooide voor een 2-0 voorsprong. Ook de derde leg ging vrij gemakkelijk naar de Nederlander, die aan één pijl op tops genoeg had om de set te winnen.

Met een 121-finish brak Van der Voort Cameron Menzies in de derde leg van de tweede set en mocht zelf beginnen aan de vierde om de set te winnen. Menzies miste drie pijlen op dubbel 10 om terug te breaken en zag Van der Voort aan drie pijlen genoeg hebben om dubbel 13 te gooien en de tweede set te winnen.

In de derde leg van de derde set wist Menzies Van der Voort te breaken, maar raakte zijn break de volgende leg al weer kwijt na het missen van vijf setpijlen. Van der Voort kwam in zijn eigen leg niet in de problemen en gooide de wedstrijd via tops uit.

Luke Humphries-Florian Hempel 3-2

Florian Hempel pakte door een break een 2-0 voorsprong nadat beide heren wat onwennig waren op de dubbels in de tweede leg. Het matige finishen zette door in de derde leg waarin Luke Humphries de gelukkige was om terug te komen naar 2-1. Via de bullseye kwam de Engelsman na een 83-finish zelf op 2-2. De vijfde leg, die Hempel mocht beginnen, begon met twee keer 180. Hempel gooide een beurt laten nog eens een maximumscore en pakte via dubbel 8 de set.

Met een 84-finish pakte Humphries in de tweede leg van de tweede set een break en mocht zelf beginnen aan de derde om de set winnen. Hempel stond als eerste op een finish, maar zag door matig finishen de Engelsman de set pakken.

Hempel wist de derde set te pakken door Humphries te breaken in de vierde leg. Een leg die zich tekende door slordig finishen van Humphries en een fluitende bezoeker in de zaal op de momenten dat Hempel probeerde uit te gooien.

Humphries brak de Duitser in de tweede leg van de vierde set en begon leg drie met zijn zesde 180 van de wedstrijd. Het slordige finishen en fluiten kreeg een vervolg, maar dat weerhield Humphries er niet van om de set met 3-0 te winnen.

Humphries brak Hempel in de derde leg van de beslissende vijfde set en mocht zelf beginnen aan de vierde om de wedstrijd te winnen. Hempel kon niet meer bijblijven en Humphries had aan zijn derde matchdart genoeg voor een 3-2 overwinning.

James Wade-Jim Williams 2-3

James Wade wist in de eerste leg meteen Jim Williams te breaken. De Welshman brak Wade direct terug na een 107-finish. Na nog een break van Wade hield hij zijn eigen leg en pakte de set met 3-1.

Wade begon de tweede set met een 107-finish. Williams brak Wade in de derde leg en mocht zelf gaan gooien voor de set. Williams pakte de tweede set met een knappe 119-finish.

Wade miste zijn eerste pijlen op een dubbel en werd in de tweede leg van derde set gebroken door Williams die de vijfde leg op rij won. De Welshman wist zijn eigen leg te houden en won de set.

Wade wist eindelijk weer eens een leg te winnen en kwam op 1-0 in de vierde set. In de tweede leg gooide Wade de allereerste 180 van de wedstrijd en brak Williams om op een 2-0 voorsprong in legs te komen. Williams gooide zijn eerste 180 in de leg van Wade maar zag Wade de set pakken door 84 uit te gooien. Williams kreeg in de vierde set geen enkele pijl op de dubbel.

Ondanks een maximumscore van Wade pakte Williams onder druk de eerste leg. Williams stond in de derde leg van de vijfde zet na 9 pijlen op 50 en ging in 13 darts uit. Williams gooide in de vierde leg 140, 180 en 105 en stond na 9 pijlen op 76 voor de wedstrijd. Williams had nog een beurt nodig om uit te komen, maar Wade stond nog niet op een finish. Hij benutte zijn derde matchdart en schakelde James Wade uit.

Gary Anderson-Madars Razma 3-1

Gary Anderson begon de wedstrijd met 174, 137 en was de eerste leg in 12 pijlen uit. De Schot wist Madars Razma in de tweede leg te breaken en begon zelf aan de derde leg om de set te winnen. Razma stond als eerste op een finish en brak Anderson terug nadat de dubbel bij beide heren moeilijk viel. Ondanks een 180-score van Anderson wist Razma zijn eigen leg te houden. Anderson kende geen problemen om zijn eigen leg te houden en kwam op 1-0 voorsprong in sets.

Anderson bleef goed finishen en brak de Let in de eerste leg van de tweede set. Razma brak Anderson meteen terug door een knappe 121-finish. De volgende leg ging ook 134 uit voor de Let. Anderson hield zijn eigen leg en het kwam aan op de vijfde leg. Met de Schot op grote afstand kreeg Razma vanaf 52 de kans om de set te pakken. Via 20 en dubbel 16 was het raak en het werd 1-1 in sets.

Nadat de eerste twee legs van de derde set met de pijlen meegingen, brak Razma Anderson met een 154-finish. Anderson brak onder lichte druk van Razma meteen terug en mocht zelf beginnen aan de vijfde leg. Razma miste vier pijlen om de set te pakken en kwam op een 2-1 achterstand.

Door zijn eerste 180 van de wedstrijd (de Let gooide wel zeven keer 171-177) nam Razma het initiatief over in de tweede leg. Hij wist de leg echter niet te pakken en zag Anderson op 1-1 komen. Anderson gooide met zijn 12de pijl de bullseye om 121 uit te gooien en de Let breaken. Anderson mocht de vierde leg zelf beginnen en liep snel weg bij de Razma. Het leverde hem zes matchdarts op. Anderson wist niet uit te komen en door een 180 score van Razma kreeg hij de kans op dubbel 4 om terug te breaken. Razma's derde poging ging raak en bracht de stand naar 2-2 in legs. Matchdart nummer zes ging wel uit voor Gary Anderson, met een 110-finish besliste hij de wedstrijd in zijn voordeel.