PEC maakt geen fout, Heracles onderuit; Almere, Willem II, VVV en MVV dichterbijProfimedia
De 24ste speelronde in de Keuken Kampioen Divisie leverde de 18de competitiezege op voor PEC Zwolle, dat maar weer eens uitliep op de nummer 2 van de ranglijst, Heracles Almelo. VVV won namelijk van Heracles. Almere City won de subtopper op bezoek bij Eindhoven. Willem II pakte drie punten tegen FC Dordrecht. MVV beëindigde een winstloze reeks met forse thuiszege op TOP Oss.

PEC Zwolle – Jong AZ (4-1)

Voor PEC Zwolle was er de hele avond geen vuiltje aan de lucht. Tussen de 26ste en 34ste minuut voerde de thuisclub de score op naar 3-0 met treffers van Apostolos Vellios en tweemaal Younes Taha, die zijn seizoentotaal opvoerde naar negen treffers. Een kwartier na de pauze maakte Dean Huiberts de 4-0, waarna Mexx Meerdink namens Jong AZ de eindstand op 4-1 bepaalde. PEC Zwolle heeft tien punten voorsprong op Heracles Almelo, dat nog wel een inhaalwedstrijd tegoed heeft. Jong AZ is met 35 punten en een achtste plek in de KKD het hoogst geklasseerde Beloftenteam.

VVV-Venlo – Heracles Almelo (3-1)

In Venlo leek er in de eerste helft ook geen vuiltje aan de lucht voor de nummer 2 van de ranglijst, Heracles Almelo. Lucas Schoofs bracht de Almeloërs in de 18de minuut op een 1-0 voorsprong, maar gaf die gunstige positie in het laatste halfuur van de wedstrijd nog volledig uit handen. VVV kwam in het eigen Covebo Stadion voor 5.317 toeschouwers op gelijke hoogte door de negende seizoenstreffer van Nick Venema. Daarna was de hand van trainer Rick Kruys beslissend voor de wedstrijd. Niet één maar twee ingevallen spelers kwamen tot scoren. Eerst was het Kees de Boer die de thuisploeg op voorsprong bracht en vervolgens Mitchell van Rooijen die de eindstand op 3-1 bepaalde. VVV-Venlo staat nu zesde met 39 punten. Acht punten minder dan Heracles, dat inmiddels drie van de afgelopen vier duels verloor.

FC Eindhoven – Almere City FC (0-1)

Een absolute kraker in de 24ste speelronde had als decor het met 2.742 gevulde Jan Louwers Stadion in Eindhoven. Op voorhand stonden beide ploegen op 39 punten. De inzet was een plek in de slipstream van Heracles Almelo, dat de laatste weken nogal was punten verspeelde waarmee de strijd om directe promotie opeens weer spannend is geworden. De ploeg van trainer Alex Pastoor kwam na 16 minuten al op een 1-0 voorsprong door een treffer van de Spanjaard Pascu. Een gele kaart voor Charles-Andreas Brym kreeg na ruim een uur spelen grote gevolgen toen de Canadees ook een twee gele prent getoond kreeg door scheidsrechter Erwin Blank. In ondertal wist de ploeg van trainer Rob Penders geen potten meer te breken. Almere staat na de zege nu derde met vijf punten minder dan Heracles Almelo.

Willem II – FC Dordrecht (1-0)

Willem II is bezig met een aardige opmars. Vrijdagavond won de ploeg van trainer Reinier Robbemond voor de derde keer op rij een competitiewedstrijd. Jizz Hornkamp bewees zijn ploeg in de vijfde minuut van de tweede helft geen goede dienst door een strafschop te missen. Zo bleef het lang spannend voor de Tilburgers, die uiteindelijk door een treffer van Elton Kabangu de 1-0 aantekenden. Het bleek ook de eindstand. Door de zege staat Willem II nu vierde in de KKD met 39 punten. FC Dordrecht heeft 13 punten minder en staat op plek 15 van 24 wedstrijden.

MVV Maastricht – TOP Oss (5-1)

Vier nederlagen en tweemaal een gelijkspel waren de uitslagen van MVV sinds december 2022. Aan die negatieve reeks hebben de Limburgers maar eens een einde gemaakt. Zo werd voor het eerst in bijna drie maanden weer eens gewonnen in De Goffert. MVV pakte ook flink uit (5-1) maar moest wel eerst een achterstand ongedaan maken, die door Rick Stuy van den Herik op de borden was gezet. Ruben van Bommel tekende dertien minuten na de 0-1 voor de gelijkmaker. Na elf minuten in de tweede helft was het opnieuw van Bommel, die voor 2-1 zorgde. Roshon van Eijma maakte de 3-1 via een doelpunt in het eigen TOP-doel. Nicky Souren voerde de score op naar 4-1 en in de slotminuut was invaller Dailon Rocha Livramento verantwoordelijk voor de 5-1 eindstand. MVV staat zevende met 38 punten en een inhaalwedstrijd tegen het geplaagde Heracles Almelo voor de boeg.

Helmond Sport – Roda JC (1-0)

Ook Helmond Sport weet weer wat winnen is. Na viermaal een gelijkspel en één keer een nederlaag in het kalenderjaar kwam de ploeg van de Belgische trainer Bob Peeters als een speer uit de startblokken. Hakon Lorentzen maakte namelijk na acht minuten in de wedstrijd de, naar later bleek, enige treffer in het duel in het GS Staalwerken Stadion van Helmond Sport. De 1.611 aanwezigen zagen een wedstrijd die tot het einde spannend bleef en waarin de beide doelmannen opmerkelijk genoeg geen enkele redding verrichten. De overige zestien doelpogingen misten namelijk het doel. Met negen wissels en vier gele kaarten in zijn opschrijfboekje vond de Belgische arbiter Willems het welletjes. Helmond Sport blijft ondanks de zevende zege op plek 18 van de KKD. Roda JC is negende.

NAC Breda – De Graafschap (2-0)

NAC Breda en De Graafschap hadden midweekse verplichtingen in het KNVB-bekertoernooi. Voor NAC mondden die uit in een nederlaag tegen Heerenveen, terwijl De Graafschap via een zege op De Treffers juist in de koker voor de kwartfinales terecht kwam. NAC Breda spoelde de slechte nasmaak weg met een prima 2-0 overwinning op de Doetinchemmers, die het nog altijd zonder hun trainer Adrie Poldervaart moesten stellen. De thuisploeg van trainer Peter Hyballa kwam vijf minuten voor de pauze op een 1-0 voorsprong door een benutte strafschop van Odysseus Velanas. Elf minuten na de pauze was het invaller Ezechiel Banzuzi die de 2-0 voor zijn rekening nam. Daarmee is NAC Breda nu de nummer 10 van de ranglijst op een gelijk aantal punten (34)met Roda JC, dat op een virtuele play-offplaats staat. De Graafschap heeft zeven punten minder en staat op plek 14 van de KKD-ranglijst.

FC Den Bosch – Jong Ajax (4-2)

De strijd tussen de laagst geklasseerde teams op deze speelavond leverde de (gedeeld) meeste doelpunten op. Zesmaal werd er gescoord door FC Den Bosch en Jong Ajax en het scoreverloop was voor het 3.953-koppige publiek in De Vliert ook nog eens spectaculair. Zo bracht Anass Ahannach de thuisclub op een voorsprong na ruim een kwartier spelen, maar kwam Jong Ajax nog voor de pauze langszij door treffers van Jorrel Hato en Kristian Hlynsson. Vier minuten na de pauze zorgde Joey Konings voor de gelijkmaker. In de 66ste minuut maakte hij er eigenhandig ook 3-2 van. Zes minuten voor tijd bepaalde Faris Hammouti de eindstand op 4-2. Zo is Den Bosch met ingang van dit weekend de nummer 16 van de ranglijst met 26 punten. Jong Ajax heeft nog altijd 25 punten en is nu 17de.

Programma maandag

Komende maandag, 13 februari, staat de inhaalwedstrijd tussen MVV Maastricht (#7) en Heracles Almelo (#2) op de rol. Jong PSV (#12) – ADO Den Haag (#13) en Jong FC Utrecht (#20) – Telstar (#11) zijn nog reguliere wedstrijden uit de 24ste speelronde. Alle drie duels beginnen om 20.00 uur.