PEC Zwolle pakt periodetitel na late winnende treffer en puntverlies Heracles Almelo

PEC Zwolle profiteerde optimaal van de nederlaag van Heracles Almelo
PEC Zwolle profiteerde optimaal van de nederlaag van Heracles AlmeloProfimedia
PEC Zwolle heeft vrijdagavond in het eigen MAC³PARK Stadion met 3-2 van Almere City FC gewonnen. Door die zege werd de periodetitel gepakt, dankzij puntverlies van concurrent Heracles Almelo. De Tukkers leken in blessuretijd bij Jong AZ de winst te pakken, maar kregen in acht minuten extra tijd ook nog een gelijkmaker tegen (1-1). Dat leverde feest in Zwolle op.

PEC Zwolle – Almere City FC 3-2

Het was geen moment saai in Zwolle. De thuisploeg ging met veel passie en inzet op zoek naar een doelpunt, maar kreeg via een counter de goal tegen. José Pascual Alba Seva ronde knap af ('25). PEC schrok niet en wist al snel op gelijke hoogte te komen door een schot vanaf een meter op zestien. Doelpuntenmaker was Thomas van den Belt ('31). Zwolle bleef ook na rust de betere ploeg en kwam tegen tien man te staan na een directe rode kaart voor Jorrit Smeets. De defensief ingestelde middenvelder van Almere had het scheenbeen van Bram van Polen kunnen breken en kon volkomen terecht gaan douchen.

Rentree Ryan Thomas

Opmerkelijk genoeg waren het de bezoekers die daarna op 1-2 kwamen door een flinke poeier van Jeredy Hilterman ('54). Ook na deze tegentreffer raakten de ‘Blauwvingers’ niet in de war. Dave van den Berg tekende namelijk voor de 2-2 met een prachtig schot met veel effect in de rechterbovenhoek ('65). Wellicht gemotiveerd door de rentree van Ryan Thomas ging PEC op zoek naar de winnende en die viel ook door een rake kopbal van Apostolos Vellios ('86). Na het laatste fluitsignaal was het even wachten op de ontwikkelingen in Wijdewormer, die precies goed uitpakten voor de ploeg van coach Dick Schreuder. De periodetitel is binnen, al heeft Zwolle promotie via de ranglijst natuurlijk ook in eigen hand.

Jong AZ – Heracles Almelo 1-1

Na één minuut blessuretijd was het Rigino Cicilia die het uitvak op het karakteristieke AFAS Trainingscomplex deed ontploffen. De Curaçaoënaar kwam voor zijn man en zette zijn hoofd tegen een voorzet van Thomas Bruns. Die voorsprong was terecht, maar hield geen stand. Bij een corner knikte verdediger Wouter Goes volkomen ongehinderd binnen bij de twee paal (‘90+6). Verbijstering bij Heracles hoe dat in vredesnaam mogelijk was en feest in Zwolle.

MVV Maastricht - De Graafschap 2-2

MVV was in de eerste seizoenshelft één van de grote verrassingen, De Graafschap één van de grote teleurstellingen. Daar was in Maastricht weinig van te merken. Een goed gevuld uitvak mocht als eerste juichen na een raak schot van de 18-jarige Philip Brittijn (’24). Die voorsprong was terecht, ook omdat de thuisploeg te weinig druk op de bal zette. Wakker geschud ging MVV op zoek naar goals en die kwamen er. Nicky Souren scoorde vlak voor rust uit een goed uitgespeelde aanval (’43) en Ruben van Bommel even na rust (’48). Ruim 6000 toeschouwers zagen kansen over en weer en een late gelijkmaker. Invaller en nota bene verdediger Jeffry Fortes kopte in de 90e minuut raak voor de ploeg van Adrie Poldervaart.

Jong Ajax – FC Eindhoven 1-1

FC Eindhoven is 2023 zeer teleurstellend begonnen. De ploeg van trainer Rob Penders had een geweldige stap op de ranglijst kunnen zetten, maar kreeg in de slotfase van het duel bij Jong Ajax een onnodige goal tegen. De Brabanders kregen een handvol kansen waarvan er één raak was: Evan Rottier kon binnenschuiven na een geweldige steekpass van Tibo Persyn (’47). Die ene goal bleek niet genoeg voor de winst. Bij een corner in de 86e minuut kreeg Eindhoven de bal niet weg en kon Jaydon Banel vrij simpel de bal achter Nigel Bertrams rossen.

VVV-Venlo – Helmond Sport 1-1

VVV heeft zich voor de winterstop met steeds beter en leuker voetbal opgewerkt naar de subtop, maar zal niet tevreden zijn met slechts een punt tegen laagvlieger Helmond Sport. De Limburgers kwamen op voorsprong door een blunder van doelman Mike Havekotte (’31). Hij zat helemaal verkeerd bij een afstandsschot van Nick Venema. Die treffer was tegen de verhoudingen in, aangezien Helmond Sport het betere van het spel had. Het resulteerde na rust in de gelijkmaker van Bram van Vlerken, die door een woud van benen de bal in de linkeronderhoek drukte (’69). Winst zat er voor Helmond niet meer in na een rode kaart voor Arno van Keilegom voor een tackle van achteren (’87).

Willem II – Roda JC 1-0

Willem II heeft drie verdiende punten gepakt door een doelpunt na één minuut. Elton Kabangu schoof op aangeven van Michael de Leeuw de winnende binnen. De ploeg van de deze week gepromoveerde hoofdtrainer Reinier Robbemond had in de resterende 89 minuten minimaal nog een keer moeten scoren, maar was voorin slordig. Roda JC creëerde bijna niets en was slechts af en toe dreigend. De eindstand deed de verhoudingen dan ook geen recht. Het geeft wel aan dat Willem II nog steeds een probleem heeft: ze scoren domweg te weinig. Door de zege staan ze wel stevig in het linkerrijtje met uitzicht op meer. Roda gaf een toch al wisselvallig seizoen een passend gevolg. Na het vertrek van Jurgen Streppel (naar Helmond Sport) zijn ze nog steeds op zoek naar een nieuwe trainer.